Om trädgården

Min trädgård är 600 kvm stor, avlång och med huset placerat på ena kortsidan. Det sistnämnda tror jag gör att den känns lite större än vad den faktiskt är.

Vi flyttade hit 2005, och då var trädgården i ett ganska bedrövligt skick. Den hade fått växa vind för våg under lång tid, var full av ogräs och rotskott som spritt sig överallt. Det var så buskigt och kompakt att första sommaren ägnade vi bara åt att klippa ner och klippa bort för att försöka se om det fanns något värt att bevara över huvud taget. På bilden nedan ser ni mittendelen av trädgården, och i bakgrunden de tre gigantiska almar som växte på grönområdet söder om vår tomt. De var mer än 10 meter höga och skuggade hela trädgården. Kommunen högg ner dem vintern 2007, och jag ska inte säga att vi var särskilt ledsna över det. Nu kom ljuset åter till vår gröna plätt och förbättrade trädgårdsförutsättningarna drastiskt.

Fruktträden har vi behållit, Victoriaplommon och äppelträd 'Ingrid Marie'.

Klippandet och grävandet gav resultat, för det fanns faktiskt små skatter därnere i mörkret! Dolda i ogräshavet fann jag en hel del fina gamla perenner väl värda att spara, och nu fick de äntligen se solen igen. Pioner, liljekonvaljer, kaprifol, kaukasisk förgätmigej och en alldeles ensam brokbladig funkia fanns bland fynden. Bort åkte ett stort antal förvuxna thujor, en gigantisk silvergran som stod mitt framför vardagsrumsfönstret, samt spretiga ölandstokar, otaliga frösådda gullris och en stackars sned och vind björk som också sett sina bästa dagar. Därtill verkar den tidigare ägaren ha samlat på sten. Det fanns marksten av alla upptänkliga sorter, storlekar och färger, de flesta i udda mängder. Det var som ett lapptäcke! Många turer till tippen och kvällar med värkande ryggar blev det. Men så småningom började vi äntligen kunna sätta igång arbetet med att skapa vår trädgård som vi ville ha den.

Ritning över trädgården av Löwenhielm Trädgård och Form, hösten 2006.

Jag och maken var i stort sett nybörjare när vi kom hit, och med en trädgård nästan helt utan styrsel kändes det svårt att veta vart vi skulle börja. Så vi anlitade duktiga Johanna Löwenhielm på Löwenhielm Trädgård och Form, som hjälpte oss att göra en plan för hur trädgården skulle se ut. Hon utgick från de få önskemål vi amatörer hade: många sittplatser, plats för trädgårdsland, spara det som sparas kunde. Det kostade en liten slant, men var värt vartenda öre. Med trädgården uppdelad i olika zoner, med tydliga växtbeskrivningar och förklaringar, fick vi energi att sätta igång. Vi började närmast huset och sedan dess har vi jobbat oss utåt, och har nu (sommaren 2011) nått ända till den bortre gränsen. Kvar till sist blev det tråkiga hörnet med ett fallfärdigt garage, men nu är äntligen också det ett minne blott. Vi har inte följt Johannas ritning till punkt och pricka, men den har fungerat som en viktig grundplan till de förändringar som gjorts.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...