fredag 2 januari 2015

I väntan på Svea

God fortsättning trädgårdsvänner! Och tack för fina kommentarer på mitt senaste inlägg, så glad att ni finna kvar trots mitt blogguppehåll den senaste tiden. 2015 börjar med den annalkande stormen Svea här i Sydsverige, vinden tar i därute och regnet piskar mot rutorna. Det känns som en bra dag att vara inne och kura och börja fundera på kommande trädgårdssäsong, ja, det är minsann precis vad jag ska göra. Knäcka de sista julnötterna, lyssna på en bra skiva och bläddra i Impectas frökatalog, det blir perfekt. Men först en liten lägesrapport från hur det kan se ut just nu i en vinterträdgård i zon 1.Det har ju varit en extremt mild höst och den längsta trädgårdssäsong jag kan minnas. Här i Malmö har vi inte haft tillstymmelse till frost förrän den första snön kom på juldagen. Man skulle kunna tro att detta inneburit att jag njutit extra mycket av min trädgård under senhösten, men faktum är att det blev precis tvärtom. Jag har haft en svår släng av trädgårdströtthet och inte haft minsta lust att vara därute i geggan och höstfixa. Har hellre velat gå på teater, läsa böcker och mysa inomhus medan mörkret fallit därute och de milda höstregnen avlöst varandra. Men under tiden har gräset fortsatt växa, ogräset att frodas och blommorna att blomma, det har liksom inte alls gått ihop med min höstfeeling. Sluta växa nångång, ville jag utbrista till sist, med ett sting av dåligt samvete. Som trädgårdsfantast borde jag väl gilla detta? Men nej, jag har saknat den där naturliga pausen som frostnätterna ger, den behövs ju efter en intensiv sommar och en lång mild höst.


Igår var jag ute i trädgården en lång stund för första gången på länge och röjde lite. Märkte snabbt hur mycket jag har saknat detta och hur skön den känslan var. Allt ser visserligen fortfarande ut som det skulle vara början av november istället för januari därute, och samtidigt är vårlökarna på väg upp. Jag spanade både allium och tulpaner som redan tittat upp, det är verkligen tidigt. Det är alltså senhöst och tidig vår samtidigt därute, medan den enda vinter som varit var de två snöiga dagar vi hade i mellandagarna. Ur led är årstiderna!
Min senaste spaljévägg är nu nästan helt inklädd med murgröna och jag är glad att det finns något grönt att vila blicken på i allt det bruna. Vi har fäst ljusslingor runt ramarna på tre av våra väggar, det blir väldigt fint i mörkret och en sparsmakad julbelysning som jag gillar mycket.


Det som ger mig mest trädgårdsglädje just nu är fågelmatningen. Jag tycker det är så kul att kolla på fåglarna som bor i min trädgård och det känns bra att hjälpa dem igenom den kalla årstiden. Den fina stjärnan kommer från Wildlife Garden, och pryder sin plats i silverpäronet. Blåmesarna som häckar i våra holkar  på sommaren hittade den direkt och nu har jag bästa spaningsläget på dem från vardagsrumsfönstret. Och äpplen till koltrastarna har vi fortfarande gott om efter den toppen-äppelsäsong vi hade.

Förra säsongen gjorde jag en liten insats för att skapa en finare vinterträdgård. Mer murgröna, ett buxbomsklot och några otippade thujor hittade sin väg till trädgården. Maken tyckte jag var helt galen som planterade fler barrväxter när vi slitit så för att bli av med de gamla, men nu fattar han vad jag var ute efter. Det behövs något som lyser upp därute där man kan vila ögonen när allt annat är en gråbrun deppig massa. Den brokbladiga kornellen planterades också med detta i åtanke, och det är jag så glad för nu! Den står i den rödblommiga delen av rabatten och ser till så att det finns något rött där året runt. Kolla så snygg den är!


Nu låter det som vinden tar i ännu mer därute. Hoppas att mina prydnadsgräs klarar stormen, de bidrar också till vinterträdgården i allra högsta grad, med sina vippor som står där så stolt vintern igenom. Måtte Svea skona dem! Och måtte växthuset klara sig den här gången...

Håller tummarna för det, och för alla andra trädgårdar där stormen snart kommer att dra fram!

6 kommentarer:

 1. Härligt att ha lite frösådder och andra trädgårdsplaner att se framemot och fundera över i detta rusk. Man kan ju alltid hålla en tumme för att stormen inte blir så kraftig :)
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 2. Enig med du i at vi gjerne vil ha litt frost og gjerne snø som dekker og beskytter plantene. Heldige oss som kan glede oss over både planer og gjøren og laden io hagen. Godt nytt år!!

  SvaraRadera
 3. Tack för rundturen i din januariträdgård. Här blåser det också rejält idag och på förmiddagen kom det några rejäla regnskurar som piskade.
  Fröer beställde jag på nyårsafton. Får se när de dyker upp. Burkar inte ta så lång tid.

  Kram

  SvaraRadera
 4. ja, det där med trädgårdsmattheten på hösten känner jag igen, ibland vill man bara pausa lite. Och kornell av lite olika slag kommer snart få flytta in i min trädgård också just för vintervärdet.

  SvaraRadera
 5. Åh, jag älskar den brokbladiga kornellen! Vi har en ute i rucklet och planterade en hemma nu i höstas. Eller om den var mer åt det rosa hållet... ?
  Vad fint med belysningen i ramarna, smart tänkt!
  Jag har ju också dragit fram en hög med böcker (Monty Don m fl) och gjorde en lååång lista på vad vi ska odla nästa år! Hoppas att de befintliga kragarna räcker till alla planer!

  SvaraRadera
 6. Hej Hanna - kul att du är tillbaka! Jag har också varit väldigt trädgårdstrött, och din text känns nästan som om jag skulle ha kunnat skriva den själv. Jag har funderat på om det var just det att trädgårdsförutsättningarna blev så optimala i fjol som gjorde att det liksom blev lite "overload" på alla fronter. Men ändå går jag ju nu och hoppas på samma väderlek 2015, för nu är lusten definitivt på väg tillbaka...!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...