torsdag 21 augusti 2014

I den hemliga trädgården på taketMalmö i slutet av augusti och det är som vanligt festival i stan. För att fira det har Augustenborgs Botaniska Takträdgård haft öppet för allmänheten den här veckan, och idag hann jag dit den allra sista skälvande timmen innan de stängde igen. Den här trädgården är en av Malmös lite hemligare, dold på ett industritak i den östra utkanten av staden som den är. Men nu får ni chansen att titta in, så häng med!Min kära hemstad satsar stort på hållbar utveckling och i området Augustenborg har kommunen tillsammans med fastighetsägare och med ekonomiskt stöd av EU-fonder byggt en ekostad, där alla boende fått vara med och påverka. De gröna taken är en del av detta och den botaniska takträdgården den första av sitt slag i världen. Det ni! Går man förbi nere på gatan kan man inte ana att det finns en sådan skatt däruppe.

Här kan man till exempel se alla olika arter av sedum som växer i Sverige, där de odlas så här fint i växtrutor.

Eller så här, i vackra små odlingsöar av plåt.


Här finns också böljande takängar där vinden går genom gräset och det mjuka prasslet döljer en del av den tunga trafik som rusar förbi bara några hundra meter härifrån.


Detta är en plats för skönhet, inspiration, utbildning och forskning. Men också för humlor, bin, fiskmåsar och stadsbor som längtar efter att köra ner näsan i ett fång med timjan.

Humlorna och bina har för övrigt en alldeles egen radhuslänga att flytta in i när de vill. Egen honung produceras också här.

Genom att odla på taken skapas en unik boplats för många sällsynta växt- och djurarter som trivs där det är lite kargt och näringsfattigt. Takodlingarna minskar också risken för översvämningar i städerna eftersom mindre vatten når markytan. Takens livslängd ökar också eftersom växterna skyddar dem mot kraftiga temperaturväxlingar. Bättre luft blir det också, och säkerligen gladare människor!Ett ganska trist industriområde har förvandlats till en grön oas, och det är sånt här som gör att jag älskar mitt Malmö så mycket. Här vågar man testa nytt!

En liten köksträdgård finns också här. Tänk så fint med takodlade tomater!


Jag hade gärna stannat längre, suttit en stund på bänken och lyssnat på staden som brusar runtomkring. Men middagen och de hungriga kallade och jag åkte hem igen, glad att bo nästan granne med ett så här fantastiskt ställe.

Takträdgården är inte öppen för allmänheten annat än vid speciella tillfällen, men det går bra att höra av sig om man vill hälsa på. Gör det om ni har chansen, det är ett fantastiskt exempel på hur man kan göra våra städer till ännu bättre ställen att bo på. Heja!

Och vill du ha fler tips på härliga trädgårdar i Skåne, missa för allt i världen inte senaste avsnittet av Trädgårdspodden!

fredag 15 augusti 2014

Tredje avsnittet av Trädgårdspodden ute nu!

Nu ligger det tredje avsnittet av Åsas och min podd på iTunes och tradgardspodden.se! Den här gången pratar vi om hur vi har tid, råd och ork i trädgården. Och det här med trädgårdstid är ju något som jag ofta återkommit till här i bloggen, och som jag alltid tycker att jag har för lite av. Särskilt så här när man just börjat jobba och fortfarande har sommaren kvar i hela kroppen är det mycket trädgårdslängtan där på kontorsstolen.Vi tipsar också om våra bästa trädgårdstips i Skåne, ställen som vi gillar och gärna återkommer till. Jag har fokuserat på mitt älskade Malmö och tipsar om tre ställen där det blommar för fullt mitt i storstan. För min del är nog Katrinetorp det absoluta favoritstället, det ligger inom cykelavstånd från där vi bor och där finns alltid något nytt att uppleva. Framför allt är deras köksträdgård helt underbar! Läs gärna mer här, där jag bloggat om ett av mina många besök där. Två av mina andra tips är Slottsträdgården, som jag bloggat om många gånger, inte minst vid mina besök på Malmö Garden Show. Och så en lite hemligare plats, Augustenborgs Botaniska Takträdgård, som är en världsberömd trädgård som få känner till. Hoppas kunna ta med er dit här på bloggen någon gång framöver. Åsa tipsar i sin tur om härliga Mandelmanns på Djupadal, arboretet i Kivik och Skånes kanske mest kända privata trädgård, Ulla Molins trädgård i Höganäs


Och så försöker vi reda ut det här med beskärning, som ingen av oss egentligen vet sådär jättemycket om. Det finns så många råd och rön och förmaningar om detta så man kan bli rent skraj innan man vågar sätta sekatören i sina älskade små träd. Själv har jag löst det genom att anlita hjälp - så här snygga snitt blir det när arboristen Andreas varit här.

Hoppas att ni vill fortsätta lyssna! Och fortsätt lämna tips på samtalsämnen, skicka in frågor och funderingar till oss - det blir vi jätteglada för! Vi finns förutom på hemsidan på Facebook och på Instagram @tradgardspodden.

Ha nu en riktigt skön fredag!

tisdag 12 augusti 2014

I landet mittemellan


Svisch, så var semestern slut och vardagen knackar på dörren igen. Jag är tillbaka på jobbet sedan en vecka tillbaka och funderar mycket på den där utmaningen som Åsa gav mig i det andra avsnittet av Trädgårdspodden. För nu när jag inte kan vara i trädgården precis när jag vill längre, hur håller man kvar den där härliga trädgårdskänslan då? Sådant tänker jag på medan jag går mina rundor, morgonrundan och kvällsrundan, precis som vanligt. Fast ändå inte, det känns så konstigt att den där evighetslånga sommaren som låg framför oss bara försvann i ett kick.Nu är det höstens första blommor som håller på att ta vid därute, dom som är som allra finast nu i glappet mellan två årstider. Själv har jag det lite halvjobbigt där i mellanrummet, det har jag skrivit om förut, att det inte är så lätt att vara mittemellan.


Just nu saknar jag semestern och de varma, loja sommardagarna lite för mycket för att fullt ut kunna njuta av skiftet som pågår därute. Ja, det tar nog någon vecka till innan jag kan uppskatta de första vipporna i elefantgräset och morgondaggen på skorna. Men det måste få vara okej, att vara lite deppig för att det tog slut så fort...


Om bara någon vecka kommer jag att glädja mig åt de första röda äpplena så mycket mer. Men just precis nu tycker jag de kunde ha lugna sig lite med att se så himla färdiga och äppliga ut.


HÖSTanemoner, HÖSTflox... Det var då värst vad de måste basunera ut det! Håll er där borta i andra änden av smygstigen en tag till, så lägger jag mig i solstolen ännu en stund och bara njuter av solen och värmen. Och gläder mig åt sommarens otroliga tillväxt istället. För titta hörni, nu har vår spaljévägg som vi byggde för två år sedan blivit helt inklädd med murgröna. En sommar till, sedan kommer den vara helt tät och ett bra insynsskydd mot gatan.Så bra, då kan ingen se när man ligger där i solstolen och deppar lite över semestern som flytt sin kos. En liten vecka till bara, sen kommer jag glädja mig åt hösttecknen. Men inte riktigt än...

måndag 4 augusti 2014

Mera, mera sommar!

Oj, så roligt det var att spela in podradio! Tack alla som har lyssnat på det första avsnittet och tack för era många uppmuntrande kommentarer. Åsa och jag blev så glada över all respons att vi genast spelade in ett nytt avsnitt, som nu ligger ute på iTunes och på tradgardspodden.se. Den här gången är vi lite mer avspända och avhandlar ämnen som våra största trädgårdsmisstag, dahliakärlek och hur man skapar en barnvänlig trädgård. Lyssna gärna, och kom gärna med synpunkter och frågor här på bloggen, på Instagram eller på Facebook.
Annars då? Ja, idag var första dagen på jobbet efter semestern och det var inte lätt att komma upp ur sängen i morse. Speciellt inte efter gårdagskvällens åskväder som effektivt höll mig vaken i flera timmar. Kom hem nu i eftermiddags trött som få, men till en skinande ren och nyvattnad trädgård. Barn och man är lediga  en vecka till och har passat på att resa till farmor och farfar. Och plötsligt, efter veckor av intensivt familjeumgänge dygnet runt i över en månad, är jag ensam. Jag och blommorna. Som jag njuter, så som bara en småbarnsmamma svältfödd på egentid kan...


Höstanemonerna är som allra vackrast nu. Tror ärligt talat att detta är den snyggaste blomma jag vet. Älskar precis allt med den, färg, form, de runda knopparna, de snygga fröställningarna. Ja, allt! Just denna rosa snygging är en avkomma från mammaplantan som finns i Hélenas vackra trädgård. Jag är så glad för den.


Den vita är minsann inte så dum den heller...Solhattarna 'Magnus' fick sig en rejäl omgång av åskregnet igår och några har lagt sig ner. Men det är okej, hörni. Inte konstigt att man känner sig lite nedslagen efter att ha tokblommat i en hel månad och agerat hotell åt hundratals humlor.

Solrosor, kvällsljus... sommaren är ju inte slut bara för att semestern är det. Kom ihåg det, säger jag till mig själv och alla andra. Än är det massor av tid för bad, utefrukostar och grillkvällar. Än tänker jag inte bli kontorsråtta på heltid, det har jag ju hela hösten och vintern till.

För det är ju faktiskt en hel massa sommar kvar. Fortfarande massor att hänföras av i trädgården, som nävan 'Rozannes' krulliga pistill. Kolla bara!

Och så länge det finns luktärter är det i allra högsta grad sommar. Mina bara blommar och blommar och jag skulle vilja ligga där på en filt bredvid och sniffa hela dagarna om jag fick. Nu får jag ju inte det, men inget kan hindra mig från att sniffa på kvällstid...

Tar en kik uppåt jättesolrosens stjälk. Den har ju inte ens slagit ut än, alltså mängder av solroskärlek kvar att längta efter.

För det hela är faktiskt bara en fråga om inställning, eller hur?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...