torsdag 21 augusti 2014

I den hemliga trädgården på taketMalmö i slutet av augusti och det är som vanligt festival i stan. För att fira det har Augustenborgs Botaniska Takträdgård haft öppet för allmänheten den här veckan, och idag hann jag dit den allra sista skälvande timmen innan de stängde igen. Den här trädgården är en av Malmös lite hemligare, dold på ett industritak i den östra utkanten av staden som den är. Men nu får ni chansen att titta in, så häng med!Min kära hemstad satsar stort på hållbar utveckling och i området Augustenborg har kommunen tillsammans med fastighetsägare och med ekonomiskt stöd av EU-fonder byggt en ekostad, där alla boende fått vara med och påverka. De gröna taken är en del av detta och den botaniska takträdgården den första av sitt slag i världen. Det ni! Går man förbi nere på gatan kan man inte ana att det finns en sådan skatt däruppe.

Här kan man till exempel se alla olika arter av sedum som växer i Sverige, där de odlas så här fint i växtrutor.

Eller så här, i vackra små odlingsöar av plåt.


Här finns också böljande takängar där vinden går genom gräset och det mjuka prasslet döljer en del av den tunga trafik som rusar förbi bara några hundra meter härifrån.


Detta är en plats för skönhet, inspiration, utbildning och forskning. Men också för humlor, bin, fiskmåsar och stadsbor som längtar efter att köra ner näsan i ett fång med timjan.

Humlorna och bina har för övrigt en alldeles egen radhuslänga att flytta in i när de vill. Egen honung produceras också här.

Genom att odla på taken skapas en unik boplats för många sällsynta växt- och djurarter som trivs där det är lite kargt och näringsfattigt. Takodlingarna minskar också risken för översvämningar i städerna eftersom mindre vatten når markytan. Takens livslängd ökar också eftersom växterna skyddar dem mot kraftiga temperaturväxlingar. Bättre luft blir det också, och säkerligen gladare människor!Ett ganska trist industriområde har förvandlats till en grön oas, och det är sånt här som gör att jag älskar mitt Malmö så mycket. Här vågar man testa nytt!

En liten köksträdgård finns också här. Tänk så fint med takodlade tomater!


Jag hade gärna stannat längre, suttit en stund på bänken och lyssnat på staden som brusar runtomkring. Men middagen och de hungriga kallade och jag åkte hem igen, glad att bo nästan granne med ett så här fantastiskt ställe.

Takträdgården är inte öppen för allmänheten annat än vid speciella tillfällen, men det går bra att höra av sig om man vill hälsa på. Gör det om ni har chansen, det är ett fantastiskt exempel på hur man kan göra våra städer till ännu bättre ställen att bo på. Heja!

Och vill du ha fler tips på härliga trädgårdar i Skåne, missa för allt i världen inte senaste avsnittet av Trädgårdspodden!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...