torsdag 21 augusti 2014

I den hemliga trädgården på taketMalmö i slutet av augusti och det är som vanligt festival i stan. För att fira det har Augustenborgs Botaniska Takträdgård haft öppet för allmänheten den här veckan, och idag hann jag dit den allra sista skälvande timmen innan de stängde igen. Den här trädgården är en av Malmös lite hemligare, dold på ett industritak i den östra utkanten av staden som den är. Men nu får ni chansen att titta in, så häng med!Min kära hemstad satsar stort på hållbar utveckling och i området Augustenborg har kommunen tillsammans med fastighetsägare och med ekonomiskt stöd av EU-fonder byggt en ekostad, där alla boende fått vara med och påverka. De gröna taken är en del av detta och den botaniska takträdgården den första av sitt slag i världen. Det ni! Går man förbi nere på gatan kan man inte ana att det finns en sådan skatt däruppe.

Här kan man till exempel se alla olika arter av sedum som växer i Sverige, där de odlas så här fint i växtrutor.

Eller så här, i vackra små odlingsöar av plåt.


Här finns också böljande takängar där vinden går genom gräset och det mjuka prasslet döljer en del av den tunga trafik som rusar förbi bara några hundra meter härifrån.


Detta är en plats för skönhet, inspiration, utbildning och forskning. Men också för humlor, bin, fiskmåsar och stadsbor som längtar efter att köra ner näsan i ett fång med timjan.

Humlorna och bina har för övrigt en alldeles egen radhuslänga att flytta in i när de vill. Egen honung produceras också här.

Genom att odla på taken skapas en unik boplats för många sällsynta växt- och djurarter som trivs där det är lite kargt och näringsfattigt. Takodlingarna minskar också risken för översvämningar i städerna eftersom mindre vatten når markytan. Takens livslängd ökar också eftersom växterna skyddar dem mot kraftiga temperaturväxlingar. Bättre luft blir det också, och säkerligen gladare människor!Ett ganska trist industriområde har förvandlats till en grön oas, och det är sånt här som gör att jag älskar mitt Malmö så mycket. Här vågar man testa nytt!

En liten köksträdgård finns också här. Tänk så fint med takodlade tomater!


Jag hade gärna stannat längre, suttit en stund på bänken och lyssnat på staden som brusar runtomkring. Men middagen och de hungriga kallade och jag åkte hem igen, glad att bo nästan granne med ett så här fantastiskt ställe.

Takträdgården är inte öppen för allmänheten annat än vid speciella tillfällen, men det går bra att höra av sig om man vill hälsa på. Gör det om ni har chansen, det är ett fantastiskt exempel på hur man kan göra våra städer till ännu bättre ställen att bo på. Heja!

Och vill du ha fler tips på härliga trädgårdar i Skåne, missa för allt i världen inte senaste avsnittet av Trädgårdspodden!

11 kommentarer:

 1. Vilken fin hemlig trädgård! Speciellt kul att se bilder på den när man som jag håller på att fixa ett eget grönt tak. :) Hoppas taket på vår trädgårdsbod ser ut så nästa sommar. Vad glad man blir när det finns fastighetsägare som gör så fint och insektsvänligt.
  Jag har länkat till trädgårdspodden hos mig, tycker verkligen att det är ett härligt initiativ som du och Åsa har tagit. Skulle önska att ni la en bild på hemsidan som man kan använda till det (nu lånade jag bilden från din blogg), då blir det lättare för fler att länka.
  Kram Kristina (som för övrigt känner igen misstaget med knölklocka alldeles för väl! Här fick vi också sila all jord men ta i trä, tio år senare är vi av med den. I alla fall i rabatten.)

  SvaraRadera
 2. Så mysigt...vilken häftig trädgård! Kul att se den...
  Varm kram,
  Titti

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt och snyggt!! Tänk om fler kunde ta efter.
  Tack för ett toppen program! Lyssnade på trädgårdspodden när jag stod och lagade mat. Nytta med nöje;)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Läckert, vilken lycka för de som har fri tillgång till det taket. Har besökt Emporias tak och det är också imponerande.
  Ha det fint
  Anette

  SvaraRadera
 5. For en oase og et initiativ. Flere byer trenger steder som dette. Helt imponert!

  SvaraRadera
 6. Väldigt fin och så roligt att få se den. Malmö kan!
  Ha det fint

  SvaraRadera
 7. Tänk om alla högre hus kunde ha en trädgård på taket? Hur svårt kan det vara egentligen?? Bra varjefall att Maömö har börjat ;)

  Ha det gött!

  SvaraRadera
 8. Bellissimo esempio di tetto inverdito! Ma è bellissimo tutto il blog, ti seguirò con piacere :)

  Un saluto!

  SvaraRadera
 9. Vilket härligt initiativ! Verkligen en fin miljö, ser ju ut som ett unikt landskap. Påminner lite om Ölands Alvar. Vackert!
  Tack för att du tog oss med! Kram Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
 10. Första gången jag hör talas om Augustenborgs Botaniska Trädgård. Tack för att du delar med dig och heja Malmö!

  Kram Eva

  SvaraRadera
 11. Fascinerande och vackert. Viktigt med engagemang. Bra där Malmö! Och tack för "turen på taket" :-)

  Mvh, Lotta

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...