söndag 29 juni 2014

Tusen trädgårdar - en toppendag trots ösregn!

Alla trädgårdsbloggare som någon gång visat upp sin trädgård vet att om det är någonting man gör dagarna innan så är det att bevaka alla väderleksrapporter man kan hitta. Jag själv inget undantag, hela veckan innan Tusen trädgårdar har jag noga följt alla appar jag kunnat hitta och prognoserna har pendlat mellan regn och sol och sol och regn. Senaste dagarna har det dock sett väldigt stabilt ut över Malmö, 18-20 grader och växlande molnighet, det var alla överens om. Men alla hade fel, fel, fel - det blev tyvärr ösregn istället!


14 millimeter närmare bestämt. Och av dem kom de första tio den allra första timmen vi hade öppet i förmiddags. Det fullkomligt vräkte ned över mina första besökare, men som tur är var de rutinerade trädgårdsbesökare och var utrustade med både paraplyer och gummistövlar. När de hade gått och himlen fortsatte öppna sig tänkte jag att nu kommer det nog inga fler. Jag gick in och bytte kläder och torkade håret, och när jag var klar hade det som tur var lättat lite. Och se, snart klev nästa gäst in genom trädgårdsgrinden. Sedan fortsatte de komma i en strid ström hela dagen allt medan regnskurarna avlöste varandra. När klockan slog fem hade vi räknat in hela 133 personer, regnet till trots. Helt otroligt!


Det visade sig snart att flera av dem som kom var trogna bloggläsare och det är lika häftigt varje gång jag träffar någon av er. Tänk att ni finns därute och att ni faktiskt läser det jag sitter och svamlar ur mig här vid min dator. Och när jag fick veta att ni åkt så långt som från Höganäs och Kristianstad, ja, då blir jag riktigt rörd och stolt. Tack snälla för att ni kom och för att ni läser! Det gläder mig så otroligt mycket om jag kan inspirera er det minsta lilla.


Jag hade ansträngt mig för att göra trädgården så lättillgänglig som möjligt med små skyltar på en del av växterna. Men det regnade så mycket att de snart blev suddiga...


En av dagens allra mest efterfrågade växter hade tyvärr ingen lapp, men det är en mörkbladig dahlia. Tyvärr har jag inte sortnamnet på den, är det någon av er läsare som vet vad den heter? Jag måste bli bättre på att spara de där lapparna...


Det är inget snack om att regnet behövdes, för det har inte regnat ordentligt här på över en månad. Men måste det komma just precis idag?


Fast det är klart, trädgården blir ju ännu finare när det regnar, blank och grön och skön. De stora vitkantade funkiorna vid uteplatsen sträckte direkt på sig när det värsta regnandet avtog. I år är de större än någonsin! Men mina nya fina trädgårdsdynor som var inköpta dagen till ära, mina trädgårdsböcker och fikabrickan fick tyvärr stanna inne.


De första luktärterna slog ut lagom tills idag. I år heter de 'Royal White' och är jättestora och helt kritvita. Jag tycker att de är fantastiskt vackra, men tyvärr doftar de inte så mycket. Vatten har de i alla fall fått nu så att det räcker ett bra tag framöver.Ja, oj vad det har regnat idag, men så fantastiskt kul jag haft ändå! Jag är så himla glad och tacksam för varenda en av er som tog er tid att komma hit och trotsa regnet för att se vår trädgård: bloggvänner, kollegor, grannar och alla nya bekantskaper i alla åldrar. Vår äldsta besökare var nästan 90 år och den yngsta var två månader! Och precis som jag, Tage och storasyster hade hoppats kom det många barn till oss och det hoppades väldigt mycket studsmatta och dracks litervis med saft. Tack igen allihop för att ni kom och för alla era vackra ord om trädgården, det känns underbart att få så mycket positiv feedback på en och samma dag! Den här dagen sparar jag i mitt hjärta så att jag kan plocka fram den när mörkare och tråkigare dagar kommer. Och rosorna, de är förstås till er!

Hoppas ni har haft en härlig trädgårdsdag allihop, i regn eller sol eller bådadera. Själv kommer jag att somna som en sten ikväll, trött men lycklig.

Ps Var du en av besökarna i min eller någon annans trädgård? Studiefrämjandet, som ju är en av arrangörerna för Tusen trädgårdar, vill gärna ha dina synpunkter på hur dagen fungerade. Svaren lämnar du anonymt i en enkät som du hittar här. Ds

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...