tisdag 15 april 2014

Kanin-problem!

Här kommer ett inlägg om ett riktigt tråkigt problem som tyvärr blivit alltmer påtagligt i min trädgård, nämligen vildkaniner. De gräver och gräver, stora hålor överallt och en hel rabatt har blivit mer eller mindre förstörd nu i vår. Vi har haft enstaka angrepp förut under åren som gått, men i vinter har det accelererat både hos oss och i grannskapet i övrigt. Det är så ledsamt att varje morgon behöva oroa sig för vad som blivit söndergrävt eller uppätet under natten, och att mötas av nya hålor varje dag. Så i helgen som gick förklarade jag krig mot dem!

Sagt och gjort, här har nätats och häftats runt om hittills halva trädgården...


De gatstenar vi hade kvar från alla våra stenprojekt bildar en liten mur som täcker glipan under planket. Tur att gatstenar är fina! Gallret är då inte särskilt vackert, men kommer som tur är inte synas så mycket när perennerna växer upp framför. Det här är verkligen inget roligt problem, och jag tar tacksamt emot tips på sätt att avskräcka dem. Jag har redan testat blodmjöl och peppar utan framgång.


Tur att det finns annat att glädjas åt. De har faktiskt hållit sig hyfsat borta från tulpanerna, så där finns en massa knoppar att njuta av. (Tyvärr verkar det istället vara allium som är deras favorit, där är nästan alla blad gnagda på i kanterna. Grrrr!)


Den röda sockblomman blommar för första gången i min trädgård. Satte dem i fjol, och tycker de är så underbart fina. Kolla bara vilken underbar röd nyans! Och kaninerna bryr sig inte om dem alls, vilken tur.


Nere i hörnan fortskrider vårt senaste projekt. En ny spaljévägg har satts upp, och den ska så småningom bli inklädd med pilmatta för att bilda ett insynsskyddad liten sittplats med utsikt över studsmattan. Sedan den kom på plats är vi ofta därnere i hörnet för att hålla ett vakande öga över hoppande barn och då kan man ju lika gärna göra platsen lite trevligare, eller hur?I de nya pallkragarna ska vi odla potatis. Fast det blir nog svårt att låta bli att sätta luktärter i en av dem... Har sagt det förut och säger det igen: Jag är och förblir i första hand en blom-odlare! Någon som vet om kaniner äter luktärter förresten? Och kanske finns det någon som har en teori om varför de eländiga djuren plötsligt ändrat kostvanor? Varenda år hittills verkar späda maskrosor ha funkat hur bra som helst, men nu är det visst bara trädgårdsprimörer som gäller. Jag blir så less!

Men nu väntar påskledigt, med eller utan kaniner. Önskar alla en skön start på påsken!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...