tisdag 15 april 2014

Kanin-problem!

Här kommer ett inlägg om ett riktigt tråkigt problem som tyvärr blivit alltmer påtagligt i min trädgård, nämligen vildkaniner. De gräver och gräver, stora hålor överallt och en hel rabatt har blivit mer eller mindre förstörd nu i vår. Vi har haft enstaka angrepp förut under åren som gått, men i vinter har det accelererat både hos oss och i grannskapet i övrigt. Det är så ledsamt att varje morgon behöva oroa sig för vad som blivit söndergrävt eller uppätet under natten, och att mötas av nya hålor varje dag. Så i helgen som gick förklarade jag krig mot dem!

Sagt och gjort, här har nätats och häftats runt om hittills halva trädgården...


De gatstenar vi hade kvar från alla våra stenprojekt bildar en liten mur som täcker glipan under planket. Tur att gatstenar är fina! Gallret är då inte särskilt vackert, men kommer som tur är inte synas så mycket när perennerna växer upp framför. Det här är verkligen inget roligt problem, och jag tar tacksamt emot tips på sätt att avskräcka dem. Jag har redan testat blodmjöl och peppar utan framgång.


Tur att det finns annat att glädjas åt. De har faktiskt hållit sig hyfsat borta från tulpanerna, så där finns en massa knoppar att njuta av. (Tyvärr verkar det istället vara allium som är deras favorit, där är nästan alla blad gnagda på i kanterna. Grrrr!)


Den röda sockblomman blommar för första gången i min trädgård. Satte dem i fjol, och tycker de är så underbart fina. Kolla bara vilken underbar röd nyans! Och kaninerna bryr sig inte om dem alls, vilken tur.


Nere i hörnan fortskrider vårt senaste projekt. En ny spaljévägg har satts upp, och den ska så småningom bli inklädd med pilmatta för att bilda ett insynsskyddad liten sittplats med utsikt över studsmattan. Sedan den kom på plats är vi ofta därnere i hörnet för att hålla ett vakande öga över hoppande barn och då kan man ju lika gärna göra platsen lite trevligare, eller hur?I de nya pallkragarna ska vi odla potatis. Fast det blir nog svårt att låta bli att sätta luktärter i en av dem... Har sagt det förut och säger det igen: Jag är och förblir i första hand en blom-odlare! Någon som vet om kaniner äter luktärter förresten? Och kanske finns det någon som har en teori om varför de eländiga djuren plötsligt ändrat kostvanor? Varenda år hittills verkar späda maskrosor ha funkat hur bra som helst, men nu är det visst bara trädgårdsprimörer som gäller. Jag blir så less!

Men nu väntar påskledigt, med eller utan kaniner. Önskar alla en skön start på påsken!

20 kommentarer:

 1. Nä fy så tråkigt, jag tippar att det bästa är att försöka stänga dom ute just så som ni har gjort. Hoppas det lyckas.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Kaniner är ett jätteproblem här i staden som vi bor i. Ja även i kranskommunerna. Du har gjort helt rätt. Fortsätt att hägna in och ha koll på om de gräver sig in under nätet. Det går ju i perioder - när populationerna blir för stora brukar den aggressiva kaninpesten bryta ut och då dör en hel del. Lycka till, du ska nog vinna kriget.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Trist med vildkaniner som äter och förstör hos er. Hoppas att ni lyckas hålla dem utanför trädgården i fortsättningen. Här är det mera sorkar som vi har att slåss mot...

  Så snyggt det blir med den nya sitthörnan och spaljén. Vi har en snarlik på gården på jobbet. Där klättrar det vildvin, som blir så rött och vackert på hösten. Så ni kanske kan ha något som klättrar som insynsskydd?

  Påskhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 4. Tycker inte det ser ut som nätet stör, inte som det ser ut på bilderna för mig. Nät kan vara praktiskt även mot annat , barns bollar stannar inne på tomten m.m. Det är väl med det här som det är med så mycket annat, det är människan som tidigare "ställt till det" och så får senare generationer "betala" . Hoppas det ordnar sig! Glad påsk! /Malin

  SvaraRadera
 5. Jag har ingen aning om hur man skyddar sig mot kaniner. Vi har inga där jag bor. Men det ser ju ut som om dina barrikader kommer hålla dem ute!

  Han nu en härlig påsk och så håller vi tummarna att det utlovade vädret håller i sig :)

  SvaraRadera
 6. Så tråkigt med kaninerna! Jag har tyvärr inga bra tips att ge utöver det ni redan försöker med, att stänga dem ute. Det känns som det ofta är något att fightas mot som trädgårdstoka! Är det inte stränga vintrar så är det mördarsniglar, rådjur, löss, kaniner, sjukdomar och en hel massa annat. Man får ha ett starkt psyke helt enkelt! Lycka till i kaninkampen!

  kram louise

  SvaraRadera
 7. Kan förstå din förtvivlan över ovälkomna "gäster" i trädgården. Man är så maktlös. Hoppas du med hjälp av dina avspärrningar lyckas stänga dem ute.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 8. Jag håller tummarna för att dina utestängningsmetoder fungerar på kaninerna. Förstår att det är slitsamt. Trist.
  Men sittplatsen är jättefin! Och jag tycker definitivt att du kan ha luktärter i en pallkrage. :-) Man ska odla sånt man blir glad av.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 9. Å så tråkigt med kaninerna! Har inga bra kanintips tyvärr. Det har vi inga här, annars finns rådjur o hjortar så det räcker och blir över. På andra sidan stan går vildsvinen in i trädgårdarna och de odjuren vill man inte ha in! /Susanne

  SvaraRadera
 10. Vad tråkigt! Jag har ingen erfarenhet av kaniner, som tur är, mer än grannens som skuttar fritt men håller sig runt deras hus. Ja, vad är det för fel på maskrosor plötsligt???

  /Jenny

  SvaraRadera
 11. Kanske er saknade fyrbenta lilla trädgårdsvän gjorde sitt för att hålla kaninerna borta?
  /FruFyrstrand

  SvaraRadera
 12. ja det blir på tok när det kommer in djur som inte ska vara. Jag antar att det är sällskapskaniner som rymt/ släppts ut och blivit förvildade. De har ju en förmåga att fortplanta sig som kaniner... ;)

  SvaraRadera
 13. tråkigt kan jeg godt forstå, vi har ikke sådan kaniner løbende rundt i mit kvarter heldigvis men vi lider meget af dræbersnegle.
  fortsat dejlig påske og tak for kikket.

  http://fastersnyttehave.blogspot.dk/

  SvaraRadera
 14. Vad fint ni gör! Kaninproblemet kan jag inte hjälpa dig med...vi har bara enstaka harar här uppe :)

  SvaraRadera
 15. Inga kaniner här! Men massor av sork och rådjur! Sorkarna trivs bra i odlingslådorna och rådjuren älskar tulpanerna! Morr......./Lila-Christina

  SvaraRadera
 16. Så tråkigt att inte få ha sina växter i fred! Har burat in tulpanerna eftersom vi har en stor Råbock som passerar våran tomt titt som tätt. Hoppas era knep hjälper!
  Sockblommor MÅSTE jag satsa på år:)
  Ha det gott och Lycka till!

  SvaraRadera
 17. Här i stan har vi samma problem. Kaniner som förökar sig som - kaniner! Svårt att stänga dem ute för de gräver och är duktiga att hoppa. Förra vintern åt de rent all bark på mitt fina äppelträd så det bara var att fälla. Det sörjer jag fortfarande. Så skydda träden ordentligt!

  SvaraRadera
 18. Hej Hanna! Här börjar man surfa runt efter lite trädgårdsinspiration nu när vår tillbyggnad äntligen också är (nästan) klar, och vad springer jag på om inte din blogg. Så kul att se och läsa om er fina trädgård!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kristina! Så kul att du hittade hit, till mitt lilla nördparadis! :) Härligt att tillbyggnaden är klar, det är en pärs medan det pågår och ni är hjältar som klarat av det. Desto roligare sen att få gå loss i trädgården! Kom hit nån dag och titta om du vill! Kram Hanna

   Radera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...