fredag 17 januari 2014

Blommig Fredag: De jag har lyckats bäst med

Fredag igen och den här gången är jag extra glad att veckan är slut. Det har varit en jobbig, kliig vecka men äntligen är vattkopporna på väg att ge med sig och storasyster börjar bli sig själv igen. Igår när jag kom hem från jobbet sa hon: "Mamma, nu mår jag bättre och det är så skönt". Sådana ord är som ljuv musik för oroliga mammaöron!

Idag hakar jag på Blommig fredag, en vecka för sent men ändå. Veckans tema är De jag har lyckats bäst med. Ja, nu är jag ju inte någon finlirare när det kommer till fröer utan kör på säkra kort. Alla försök till stratifiering jag gjort har misslyckats hittills och jag är nog inte typen som har tålamod för de mest krävande växterna. Så jag visar mina zinnior igen, som jag gjort så många gånger förr.
De är de enklaste enkla av sommarblommor att lyckas med. Ingen förkultivering, inget fjäsk - nej, skjuts ner i jorden med fröna någon gång i maj bara så gror de så snällt efter bara någon vecka. Och lagom till semestern blir man belönad med de mest underbara små glada solar därute i täppan! Sedan blommar de oavbrutet ända fram till frosten kommer och räcker till hur många buketter som helst.


För mig står alltid glädjen i fokus för mitt trädgårdsintresse. Därute i mitt gröna vill jag inte bli utmanad, testa gränser eller prestera, bara vara och njuta. Det är nog därför jag gillar zinniorna så mycket, de bara ger så mycket härlig färg och värme utan att jag behöver anstränga mig eller oroas det minsta.Zinnior finns i en mängd färger och just nu funderar jag som bäst på vilken sort det ska bli den kommande säsongen. Just nu lutar det åt de små söta karamellerna 'Lilliput' från Runåbergs. De hade jag för två år sedan också och de är alldeles underbara.
'

Ja tänk hörni, nu är trädgårdssäsongen inte långt borta! Snöblask här idag men härinne spirar trädgårdshoppet.

Ha en riktigt fin helg!

16 kommentarer:

 1. Härligt inlägg om zinnior! Jag har länge varit frestad att prova dem men har lite ont om rabattyta. Men i krukor blir de ju också fina ... ja, så får det bli! Tack för ett trevligt inspirerande blogg!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Det där låter spännande, får nog ta en allvarlig funderare över om jag skall orka få till nåt av dom däringa härligheterna.
  ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Fina zinnior du har. Det var längesedan jag sådde dem, får nog beställa lite fröer tror jag:)
  Skönt att lilltjejen mår bättre.
  Trevlig helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Det är min frömelodi också, ner i backen bara och inget fjäsk:) Bekymret är att jag förtränger det varje år när frökatalogerna dimper ner...

  Ha en finfin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 5. Jag ska prova Zinnior i år och det är bla för att jag såg dina fina i somras. :)

  Skönt att A mår bättre nu.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Åh zinniorna är ju bara sååå snygga jag har köpt frön i år för första gången. Tänkte förkultivera de men kanske skippar det nu när jag läst ditt inlägg måste ju säga att det vore underbart och bara slänga ner de i jorden i maj.
  Skön helg // kram madde

  SvaraRadera
 7. För en som aldrig sått några fröer låter detta som ljuv musik. Så himla fina!!! Ja, jag ska nog surfa in på någon frösida.......

  Så skönt att ungarna dina är på bättringsvägen. Inte alls kul det där men man det är ju något man bara ska igenom.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 8. Efter alla fina inlägg om zinnan har jag tänkt så den i år för den är superfin!!
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 9. Hej Hanna!
  Jag håller mig, precis som du, till säkra kort och när jag inte gör det brukar jag misslyckas. Jag har också haft Queen lime red flera år men i fjol använde jag bara egna frön och då upplevde jag att de flesta blommor blev mer åt det mörkare vinröda hållet i stället för mer blandade kulörer som den underbart vackra färgen på din fina översta bild. Jag kanske borde starta på en ny "köbepåse" i år, för jag vill också ha denna vackra zinnia igen! :-)
  Ha en skön helg!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 10. Men....jag lyckas ALDRIG få dem att gro! Vilket språk ska man använda när man pratar med dem? Jag är inge bra på skånska, kanske är det därför :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! :) Tyvärr kan det inte vara skånskan det hänger på, för den här inflyttade ölänningen pratar någon slags odefinierad sörländska med dem. Är det den tro? ;) Testa att inte bry dig så mycket om dem och låta dem gro lite som de vill, det funkar uppenbarligen här!

   Radera
 11. Zinnia är bland de bästa som finns! Här uppe måste vi dock förodla Zinnia för att kunna njuta av en lång blomning.
  Ha det gott!
  Ulrika

  SvaraRadera
 12. Zinnia har jag inte sått på några år men nu blev jag sugen på dom så i år blir det att så dom igen!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 13. Idag var jag och handlade fröer. Den översta Zinnian hamnade i min korg! Sååå fin:)
  Men, menar du att man inte behöver dra upp den innan utan bara plantera direkt i rabatten och den hinner blomma??

  Kram

  Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm... ja, det kan ju förstås spela roll vart man bor. Jag har bara testat här längst nere i söder, men det gick alltså hur bra som helst. Värt ett försök för oss otåliga själar som inte riktigt har ork att förkultivera för mycket... ;) Kram Hanna

   Radera
 14. Tänk då har jag förgrott zinnian alldeles i onödan och nu när jag vet att man inte behöver så ska jag ge den en ny chans. De är verkligen vackra.

  Ha det gott. Elisabeth

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...