torsdag 31 oktober 2013

Tillfälligt avbrott?

Nu var det alldeles för länge sedan jag skrev här på bloggen. Kanske undrar ni om jag blåst bort i stormen? Ingen fara, det har bara varit väldigt mycket annat de senaste veckorna. Men nu har jag några dagars höstlov och äntligen finns det tid att blogga igen. Jag har saknat det!I söndags gick ju SMHI ut med en kraftig stormvarning för södra Sverige och det blev plötsligt väldigt bråttom att säkra trädgården. Våra vinteräpplen hade precis hunnit mogna och jag är glad att vi hann bärga dem innan stormen kom. Grannen, som har flera mycket större träd, hann inte få in sina och där blåste varenda äpple av. Äppelmos passar bättre på gröten än i gräsmattan, eller hur?


Vi hade en jättefin dag i trädgården, solen sken, det var 15 grader varmt och ovädret kändes långt borta. Alla hjälpte till att plocka frukt, även de som egentligen har strängt stegklättringsförbud...


'Ingrid Marie' är ett sådant vackert äpple, tycker jag. Blankt och fint och rött och grannt! Tyvärr fick vi en väldigt liten skörd i år, men det kanske naturligt blir så efter förra årets rekordår. En stor låda blev det i alla fall och även detta år räckte de till några grannar också. För delad skördeglädje är dubbel skördeglädje, så är det bara.

En låda till koltrastarna blev det också. Hoppas nu att vintern blir väsentligt mildare än i fjol då jag höll på att mata fåglarna in i april månad. Både småfåglar och trädgårdsälskare är värda det, tycker jag.

Sådär, då var trädet tömt på äpplen. Sedan ägnade vi en bra stund åt att plocka in alla trädgårdsmöbler, krukor, leksaker och sist men inte minst, den enorma studsmattan. På måndagskvällen dundrade så stormen Simone in över oss och vi var mycket glada över att vi hade säkrat trädgården. Tyvärr blåste mitt lilla växthus delvis sönder och jag var ute mitt i den värsta blåsten och jagade kanalplastskivor i grannens trädgård. Som tur var fick jag tag på alla delar och det ser ut att gå att laga, så det hela slutade ändå bra.

Idag väntar karvande av pumpagubbe, utstyrande av småhäxor och förhoppningsvis också en hel del höstlovsslappande. Jag ska också försöka hinna läsa ikapp bland mina bloggvänners inlägg och hoppas att ni har överseende med mina skrala kommentarer den sista tiden. För även om jag stundtals har fullt upp med annat så finns ju trädgården, min egen och andras, med mig i tanken hela tiden. Vi ses igen imorgon, då veckans Blommiga fredagstema är glädjespridare. Ha en fin torsdag så länge och passa er för spöken och annat oknytt på gatorna ikväll!

fredag 18 oktober 2013

Blooming Friday: För ett halvår sedan

Fredag igen och det är inte klokt vad veckorna går! Jobbet och vardagen slukar mig för tillfället och det blir inte mycket tid över till annat. Trädgården ändrar skepnad medan jag gnor på, och plötsligt är det riktig höst. Härligt då att veckans blommiga fredagstema ger tillfälle att blicka tillbaka ett halvår i tiden, då säsongen just hade börjat.
Då hade jag precis skymtat de första knopparna på min vackra klematis 'Miss Bateman'.Några veckor senare var den största knoppen sprickfärdig. Sedan blommade den intensivt under försommaren för att sedan döljas mer och mer bland den murgröna som den delar spaljé med.Tills idag! För tro det eller ej, men den här bilden är tagen idag, den 18 oktober. Vilken härlig eftersläntrare!

Nu väntar fredagskvällen, så efterlängtad efter en lång vecka. Och resten av helgen och början av nästa vecka blir full av äventyr av den icke trädgårds-relaterade sorten. Dags för besök i huvudstaden, för teater, utställningar och fika med vänner. Nu börjar det mörka halvåret, då jag vilar från trädgården och ägnar mig åt annat. Tills det är dags igen, förr än vi tror.

Ha en fin helg allesammans!

söndag 13 oktober 2013

Väldigt mycket höst, väldigt mycket söndag


Oktobersöndag och dimman ligger fuktig och tät över Malmö. Den riktiga hösten har kommit till slut efter en sommar som ju varade en hel månad längre än vanligt. Nu skiftar löven färg även här längst nere i söder och det är tid att kura inne, mysa under en filt och göra ingenting.
Från vardagsrumsfönstret ser jag plötsligt att silverpäronet bär frukt. Inte mindre än tre små prydnadspäron hänger där så fint på en gren. Så glad jag blir!


Lilla dvärgsyrenen sprakar i rött. Världens finaste lilla miniatyrträd tycker jag att det är, alla borde ha en! Lika fin på balkong som i kruka.I jordgubbslandet är det också färgskifte på gång. Bladen är så vackra med lite höstregn på sig.


Rabarberbladen lägger sig till vila, och de stora funkiorna vid uteplatsen tackar för sig för i år.


Allt rustar sig för vintern utom höstsilveraxet som har sin högtidsstund just nu, sist av alla.Idag blir det en riktigt lugn söndag, därute är det blött och grått men inne är det varmt och skönt. Barnen vill baka äppelpaj, själv vill jag helst bara ligga i soffan och  läsa en bra bok och lyssna på musik som passar på hösten. Vi hinner både och!

Hoppas ni också har en riktigt skön söndag!

söndag 6 oktober 2013

Knökat med lökar

Då var alla årets lökar i jorden, och trädgården har i princip gått till vintervila här. Det enda som återstår är att tömma ett par pallkragar till på halvvissnade sommarblommor och att städa ur växthuset. Det sista får dock vänta lite, än finns det några tomater kvar att skörda.

Efter några år av experimenterande med olika lökar där en del aldrig kom upp alls och en del inte passade in, eller aldrig kom tillbaka efter första året, så har jag i år satsat på gamla favoriter. Så jag har fyllt på ordentligt med tulpaner, 'Spring Green' och 'Queen of Night', samt en massa allium och krokus. Men sen kunde jag ju inte hålla mig ändå utan beställde ändå en några nykomlingar. Är det verkligen någon som lyckas vara konsekvent när ni beställer lökar? Jag har då aldrig lyckats i alla fall, det är ju alldeles för härligt att drömma om våren. Här är några av mina nytillskott, som jag hoppas ska förgylla min trädgårdstillvaro i april och framåt.


Den här ljuvliga hundtandsliljan, Erythronium 'White Beauty' har jag beställt från Botaniskas vänner på Göteborgs botaniska trädgård. Jag har satt lökarna precis vid grinden, vid lavendeln, där jag hoppas få njuta av dem varje gång jag kommer hem. Och när de har blommat över kommer lavendeln att dölja bladen. Det kan bli riktigt fint.


Några stolta allium 'Lucy Ball' kommer från samma ställe, de ska stå i rabatten under silverpäronet och svaja stiligt i försommarsolen. Trots att sommaren varat så länge i år så längtar jag redan något alldeles enormt till nästa. Måtte vintern gå snabbt, och låt den bli en mild en!Honungslök, Allium 'Nectaroscurdum', ska jag testa för första gången. Nu när jag skriver detta inser jag att jag hade så bråttom förra helgen när de skulle i jorden att jag redan glömt var jag satt just dessa. Snacka om virrig! Nåväl, det lär ju förhoppningsvis visa sig till våren.


Mörk klocklilja, Fritillarita 'Persica', har jag köpt en enda lök av. Vet inte om jag egentligen tycker att den är snygg eller om jag mest är fascinerad av färgen. Trivs den kommer den att blomma precis vid trädgårdsgrinden, den också. Hur går det för er andra, har ni satt några lökar i år?

Tack snälla för alla era fina kommentarer på förra inlägget, och jag tycker det är precis lika kul som er att titta på före- och efterbilder. Tänk att det såg ut så där! Hoppas ni har överseende med att jag är dålig på att kommentera hos er just nu, men tiden har bara inte räckt till de senaste veckorna. Läser gör jag dock, och klickar små hjärtan till er på Bloglovin. Härligt är det att se när höstfärgerna tar över bloggvärlden!

Nu till dagens lilla projekt - äppelmoskok!

fredag 4 oktober 2013

Blooming Friday: Nummer 1

Nummer 1 är dagens blommiga fredagstema, och jag har klurat på min tolkning i flera dagar nu. Först på väg hem från jobbet på cykeln nyss kom jag på hur jag vill illustrera temat. Så håll till godo, här kommer de allra första bilderna från det som nu är Tages trädgård. Vi tog dem när vi just skrivit på papperen för huset och åkte förbi hos de tidigare ägarna för att mäta lite och ta en extra titt på vårt nyinköp. Våra hjärtan bultade och det fanns så enormt mycket förväntan i luften.


Huset var klätt med mexitegel och hade inte fått någon kärlek sedan någon gång på 70-talet. Mitt på gräsmattan stod en övervuxen och spretig silvergran som skymde sikten och gjorde vardagsrummet dunkelt.


Det var en dag i maj som bilderna togs, fruktträden blommade och inom mig bubblade glädjen: En egen trädgård. Min egen trädgård. Äntligen!Ärligt talat var det nog dom som undrade vad det var vi såg i detta. Inte var det mycket som var vackert och vart vi än tittade såg vi en enorm massa arbete som behövde göras. Men det skrämde inte oss, istället skred vi till verket direkt när vi fick nycklarna några månader efter det att bilderna togs.

Det var så mycket som behövde göras och sedan den dagen levde vi i våra projekt, stora och små, i sju hela år innan tillbyggnad, renovering och nyanläggning av trädgården till sist var klart förra året. Här på bilden ovan står några av mina första krukor. Mitt i byggkaoset var det första jag gjorde ändå att fixa till trappan. En blivande trädgårdsnörd hade hittat hem!

Under åren som gått sedan de första bilderna togs har det ofta sett ut så här...


...och när det var som värst såg det ut så här. Tur att man glömmer snabbt när det är klart.


Ni som följt mig ett tag vet att idag ser det ut så här. En herrans massa jobb senare är både hus och trädgård precis som jag hoppades att det en gång skulle bli.


Som sagt, det är lätt att glömma allt som hänt under resans gång. Men den där känslan den allra första dagen den glömmer jag aldrig!

Nu hägrar fredagsmyset, men innan jag går och fixar tacos vill jag dela med mig av Veronica Maggios nya låt Trädgården en fredag. Klockren låt en dag som denna - glad fredag på er!

torsdag 3 oktober 2013

Slutet på en epok

I helgen som gick körde vi ungarnas gamla sandlåda till tippen, och därmed tog en alldeles speciell tid i trädgården slut. På platsen där den stod syns bara en tom yta med jord och gräsfrön mitt i gräsmattan, och ingenting annat vittnar om allt kul som hänt just här. Och det var allt lite vemodigt när den sista sandlådeplankan försvann ner i containern på återvinningscentralen.Jag minns när vi skaffade sandlådan, storasyster var bara ett och ett halvt år och det var hennes andra sommar i trädgården. Från uteplatsen bara några meter bort kunde vi se hur hon satt och njöt i sitt lilla rike av sand, smakade, geggade, bakade sandkakor. Sedan föddes lillebror och samma glädjescener utspelades om och om igen. Hundratals sandkakor har det blivit under våra sandlådeår och många glada skratt. Inte illa för en enkel träram från Bauhaus! Men när studsmattan köptes i somras tog det tvärstopp och när vi ändå skulle till tippen i helgen fick den åka med. Dags att gå vidare, helt enkelt.


Och det är också dags att lämna den långa härliga sommaren bakom oss. Den har varit underbar men någon gång måste det ju ta slut. Nu börjar trädgården verkligen skifta i höstfärger och det är så vackert. Så här ser mitt silverpäron ut just nu, fortfarande gråskimrande bland alla löv som drar åt rött. Det lilla trädet har vuxit bra i sommar och jag är så glad för det.


Kalla nätter till trots, i helgen som gick hängde sommaren ändå kvar. Vi hade några härliga dagar i trädgården, solen sken och vi fikade ute. Tror ni det var sista gången för i år? Ganska troligt, faktiskt...

Jag passade på att plantera hela min låda med lökar från odla.nu och det känns så härligt att veta att nu när kylan snart drar in så väntar vårblommorna redan där i mörka jorden. Vi åkte också och köpte ett helt lass med ved, så nu är vi rustade för vintern på mer än ett sätt.


Ja, en tid tar slut och en annan börjar. Sommar blir höst, små barn blir stora och under tiden rullar vardagen vidare med alla sina små mirakel. Det gäller bara att stanna upp ibland så man ser dem. Som när en sista salviablomma slår ut när allt annat runt den sedan länge börjat vissna.

Dags att krypa ner hos sovande små. Godnatt på er!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...