söndag 29 december 2013

Tid för vårkänslor

Det här är tredje vintern jag bloggar och jag inser att jag upprepar mig rätt många gånger, det är ju oundvikligt. Så nu tänkte jag skriva mitt årliga inlägg om hybrudkejsarolvonet, som gläder mig lika mycket varje år när det blommar på bar kvist mitt i mörkaste vintern.
Ni som följt mig ett tag vet hur mycket den här lilla busken betyder för mig, för när det blommar börjar våren, åtminstone i mina tankar. De ljuvliga små blommorna - som dessutom doftar så gott - sätter igång fantasierna och plötsligt känns våren så nära.


I mina rabatter tittar lökarna upp på fler och fler ställen. Krokusarna och irisarna var först, men nu har jag även skymtat tulpaner och allium därute. Det är en sådan glädje att se dem, men visst är det lite bekymmersamt samtidigt. Det kommer säkert köldknäppar innan vintern är slut och även om de flesta små lökknoppar verkar klara kylan rätt så bra är det desto svårare att skydda dem från utsvultna kaniner på jakt efter något att äta i kylan. Jag hoppas faktiskt att det inte blir mer vinter än så här, även om det kan vara vackert med snö en dag eller två. Men efter förra vinterns snö och kyla är jag helt nöjd med en äkta skånsk slaskvinter. Och jag hoppas den går fort!


För jag längtar så efter mina krokusar och mina små blå irisar vid grinden, efter talgoxarnas sång och efter ljusa vårhimlar. Och efter fröer, fuktig jord och spirande små plantor. Idag ska jag drömma mig bort i frökatalogerna som ligger och väntar. Jag tror det får bli ljusrosa luktärter den här gången...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...