söndag 3 november 2013

Ett alldeles eget Muminhus


Trots att det är en ovanligt mild höst vi har härnere i Skåne tänkte jag ändå vara ute i god tid och börja mata småfåglarna redan nu. Så att de verkligen hittar vägen till maten när det väl gäller. Jag har varit på jakt efter en fin fågelmatare på stolpe länge, och äntligen hittade jag vad jag sökte. Nu har våra fåglar fått ett alldeles eget Muminhus, som matchar vårt hus färgmässigt och rymmer hela sex liter fågelfrö. Perfekt för stressade småbarnsmammor att inte behöva fylla på så ofta!


Ett litet tak med knopp som syns perfekt från vardagsrumsfönstret och ett nytt landmärke i Tages trädgård. Den här vintern ska jag verkligen försöka engagera barnen i fågelmatningen. Jag minns hur kul jag själv tyckte att det var som liten och det är ju ett roligt sätt att lära sig namnen på de fåglar som finns i trädgården.


Nu hoppas jag bara att den ska få vara ifred för skator och kajor, som annars gärna sätter i sig maten för de mindre fåglarna. Enligt återförsäljaren ska det vara svårt för större fåglar att kunna komma åt fröna, återstår att se om det stämmer. Fågelmataren, eller Gigantmataren som den kallas på hemsidan, kommer från Wildlife Garden.


Annars är det inte mycket löv kvar på träden efter stormen och många av dem som fallit har fastnat i fågelbogranen där de vilar så fint.

Höstens förfall går snabbt när det väl satt igång och det är svårt att tro att pionernas bladverk fortfarande var frodigt och grönt för bara ett par tre veckor sedan. Men jag tycker de är vackra så här också, där de hänger som en tilltufsad gardin över det rostiga växtstödet.


Ja, de flesta växter har gått till vila nu. Bara elefantgräset är lika grönt och grannt fortfarande. Jag var helt säker på att det skulle lägga sig platt i stormvindarna förra veckan, men icke. Det står kvar lika stolt som innan och fortsätter vara min trädgårds främsta sensommarprydnad.

Nu väntar söndagskvällen, höstlovet är slut och imorgon är det vardag igen. Vi har haft några lugna sköna dagar och nu är redo för resten av terminen. Bara sju veckor till jul, det är faktiskt inte klokt!

Ha en skön söndagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...