söndag 6 oktober 2013

Knökat med lökar

Då var alla årets lökar i jorden, och trädgården har i princip gått till vintervila här. Det enda som återstår är att tömma ett par pallkragar till på halvvissnade sommarblommor och att städa ur växthuset. Det sista får dock vänta lite, än finns det några tomater kvar att skörda.

Efter några år av experimenterande med olika lökar där en del aldrig kom upp alls och en del inte passade in, eller aldrig kom tillbaka efter första året, så har jag i år satsat på gamla favoriter. Så jag har fyllt på ordentligt med tulpaner, 'Spring Green' och 'Queen of Night', samt en massa allium och krokus. Men sen kunde jag ju inte hålla mig ändå utan beställde ändå en några nykomlingar. Är det verkligen någon som lyckas vara konsekvent när ni beställer lökar? Jag har då aldrig lyckats i alla fall, det är ju alldeles för härligt att drömma om våren. Här är några av mina nytillskott, som jag hoppas ska förgylla min trädgårdstillvaro i april och framåt.


Den här ljuvliga hundtandsliljan, Erythronium 'White Beauty' har jag beställt från Botaniskas vänner på Göteborgs botaniska trädgård. Jag har satt lökarna precis vid grinden, vid lavendeln, där jag hoppas få njuta av dem varje gång jag kommer hem. Och när de har blommat över kommer lavendeln att dölja bladen. Det kan bli riktigt fint.


Några stolta allium 'Lucy Ball' kommer från samma ställe, de ska stå i rabatten under silverpäronet och svaja stiligt i försommarsolen. Trots att sommaren varat så länge i år så längtar jag redan något alldeles enormt till nästa. Måtte vintern gå snabbt, och låt den bli en mild en!Honungslök, Allium 'Nectaroscurdum', ska jag testa för första gången. Nu när jag skriver detta inser jag att jag hade så bråttom förra helgen när de skulle i jorden att jag redan glömt var jag satt just dessa. Snacka om virrig! Nåväl, det lär ju förhoppningsvis visa sig till våren.


Mörk klocklilja, Fritillarita 'Persica', har jag köpt en enda lök av. Vet inte om jag egentligen tycker att den är snygg eller om jag mest är fascinerad av färgen. Trivs den kommer den att blomma precis vid trädgårdsgrinden, den också. Hur går det för er andra, har ni satt några lökar i år?

Tack snälla för alla era fina kommentarer på förra inlägget, och jag tycker det är precis lika kul som er att titta på före- och efterbilder. Tänk att det såg ut så där! Hoppas ni har överseende med att jag är dålig på att kommentera hos er just nu, men tiden har bara inte räckt till de senaste veckorna. Läser gör jag dock, och klickar små hjärtan till er på Bloglovin. Härligt är det att se när höstfärgerna tar över bloggvärlden!

Nu till dagens lilla projekt - äppelmoskok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...