söndag 1 september 2013

September är gräsets månad

"Nu är det höst!", utropade dottern glatt när vi gick upp i morse. När man är sex år är det viktigt det där med årstiderna, månaderna och dagarna. Rätt ska vara rätt. Men utanför såg det ju fortfarande ut som sommar, även om en ivrig vind blåst upp som kanske förebådar hösten... Skönt när kontrasten inte blev så stor, konstaterade jag som är lite ambivalent dessa dagar när årstiderna precis håller på att växla.


Idag har vi köpt en kantskärare till gräsmattan, och efter att ha testat den en stund ställde både jag och maken oss frågan varför i hela friden vi inte skaffat en sådan tidigare? Vi som har så mycket svängda former och stenlagda kanter kring vår gräsmatta, där har vi hållit på med en stor klumpig spade för att hålla kanterna någorlunda i schack. Men inte nu länge, svisch sa det bara så hade vi kvarterets snyggaste gräskanter!


Så här prydligt blev det direkt med vårt nya redskap, väl investerade 200 kr måste jag säga. Gräsmattor är ju annars rena ogräset, långt upp på stenläggningen kryper den på nolltid. Men den är grön och grann just nu, vår gröna matta. Morgondaggen gör sitt till och efter en lång varm sommar är den finare nu än på bra länge. Hoppas det blir många barfotadagar till på den innan kylan kommer!


Inte bara gräsmattan frodas nu, det är även prydnadsgräsens tid. Jag har ju en hel drös i min trädgård, och fler och fler blir det. Här är det vår första planta, Mischantus 'Silberfeder' som stolt visar upp sina bronsskimrande vippor. På fem år har den vuxit från en vanlig liten plantskolekruka till att vara en dryg meter i diameter nere vid roten. Nästa år börjar det bli dags att dela den, tror jag minsann.


Vid uteplatsen växer Miscanthus, 'Kleine silberspinne', som är mycket lik 'Silberfeder' fast lägre och med mindre vippor.


I den nya rabatten mot gatan har jag planterat vitbrokigt tuvrör, Calamagrostis 'Overdam', tillsammans med den vita solhatten.


Den här rödaktiga snyggingen trodde jag var 'Heavy metal', och köpte den för det coola namnets skull. Men det ser ju helt klart ut som miscanthus-vippor, och hårdsrocksgräset ska ju vara en sorts jungfruhirs.


Mer lik den här skira skönheten med andra ord, som jag tyvärr inte har något namn på. Någon av er läsare som är bevandrad i olika grässorter som kan hjälpa mig att se vad som är vad? Hur som helst, fina är dom allihop. Nu börjar hösten i trädgården, med prydnadsgräsen längst fram på scenen.

Hoppas att ni alla haft en fin start på september idag!

7 kommentarer:

 1. Gräsen är verkligen fantastiska nu! Jag gillar dem också jättemycket, och det är så skönt med växter som peakar och bara fortsätter att vara snygga när en hel del annat passerat bäst före- datumet för länge sedan...

  Kram // AH

  SvaraRadera
 2. Just det; gräsens tid! Inte gräsmattans tid. Och fina gräs har du! Och kanske det på sista bilden skulle kunna vara en hirs. Men jag har aldrig sett ett hirs som det på näst sista bilden, det måste vara ett miskantus.
  Tror,
  Katarina

  SvaraRadera
 3. SÅ snygga gräs du har! Jag har bara ett endaste och skulle gärna ha fler, gillar dem så mycket. Mitt har inte visat några vippor ännu, men det kommer säkert snart.
  Så det är en kantskärare man ska ha, det har jag missat:) Ska inhandla en snarast:)
  Trevlig kväll till dig fina Hanna
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jodå, septemberstarten var bra. Vet dock inte riktigt var dagen tog vägen??? Så är det ibland.

  Jättefina prydnadsgräs! Vi har också några stycken och alla är fina nu utom det Ferner Osten som jag flyttade för ett tag sedan. Det har liksom redan gått till överblommade plymer och lite gulnade strå. Jaja, det blir nog bra nästa år.

  Fiffigt med redskapet till gräskanterna. Vi har ingen sådan.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Gräs är snyggt och jag ska köpa fler. Danslärare är också någonting som jag har tänkt köpa. Måste komma ihåg det, verktyg som underlättar är icke att förakta :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Ja, prydnadsgräsen är verkligen snygga just nu! Gillar dem verkligen, men här brukar vipporna försvinna långt innan vintern - papegojorna tycker så mycket om fröna att de får de flesta vipporna att äta som "godis".
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 7. Så snyggt med de olika gräsen! Själv har jag inte kommit till skott med att köpa några än...blir ståendes och tittar på du halvdassiga krukorna på plantskolan jämt och stället tillbaka och köper något färggladare. För att sen ångra mig. ja ja kanske nästa år...
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...