lördag 17 augusti 2013

På strövtåg längs smygstigen

Vilken fantastiskt fin lördagskväll vi har här i Malmö! Sommaren är tillbaka, de sista dagarnas höstlika väder glömt och förlåtet och jag går runt i trädgården och försöker suga åt mig det sista av sommaren i så djupa andetag jag bara kan.


En liten tur längs smygstigen, där de vita höstanemonerna äntligen blommar. Jag älskar höstanemoner! De måste vara trädgårdens snyggaste blomma. Den vita varianten är dock lite kinkig, har jag erfarit, och därför är jag så glad att det äntligen verkar bli lite fart på den.


Som om det inte vore nog med detta fick jag ju två fina små plantor av den rosa varianten av Hélena när hon och Anna-Karin var här i juni, så nästa år räknar jag med att kunna njuta av ännu fler. Och dessutom har en planta av den halvdubbla vita 'Whirlwind' klarat sig mot alla odds - trodde den hade försvunnit för gott men nej. Hurra för mina höstanemoner, ni får gärna bli fler!
Nere i kröken på smygstigen har jag två gigantiska plantor av den vanliga kärleksörten, den som står i var och varannan trädgård. För mig är den dock speciell, eftersom dessa två plantor var de allra första jag köpte till trädgården. Vi flyttade in här i juli 2005 och då var trädgården helt igenvuxen. Vi fick ta fram motorsågen till att börja med och var så långt ifrån finlir man kan komma. Men det kliade ju så enormt i fingrarna, jag hade längtat så enormt efter en egen trädgård så länge. Så det blev mycket krukor första tiden, och de allra första växter som blommade på vår trappa var alltså dessa. Ett kärt minne, verkligen, och därför betyder de så mycket för mig, vanliga eller ej.


Det är inga märkvärdiga växter som växer här, men desto frodigare. Inget fjäskande behövs här, de levererar troget år för år. Men inte är de tråkiga bara för att de är vanliga, tvärtom. När vattendropparna från morgonens lätta regn samlar sig i jättedaggkåpans blad så är det inget annat än magiskt. Så otroligt vackert att se, och det tål att tittas på gång på gång på gång. Eller hur?I andra änden av den pyttelilla stigen växer daggkåpan ihop med min trädgårds enda buxbom, ett litet klot som jag först hade i kruka och sedan planterade ut med tanken att snart komplettera med fler. Men sedan kom ju den eländiga buxbomssjukan och jag lade de planerna på is. Det gör dock ingenting tycker jag nu, klotet bildar ett fint avslut på rabatten och jag gillar kontrasten mellan buxbomens strikt runda form och daggkåpornas yvighet. Ja, det här är nog en av de absoluta favoritplatserna i min trädgård.Till sist en liten vy över uteplatsen, där jag nu tänker njuta av ännu en sommarkväll under seglet. Hoppas att det är fler som fått sommaren tillbaka idag!

8 kommentarer:

 1. Det är så himla roligt att se din trädgård på bilder nu när jag varit där, på riktigt.

  Vanliga växter är inte alls tråkiga. Tycker inte jag i alla fall. Har växten en historia är det extra kul. Jag har flera växter från mormor och morfar och även någon från farmor och farfar. Det är jag glad för.

  Sol även här ikväll (idag också av och till) så vi har suttit ute och grillat.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Åh, vilken ljuvlig trädgård du verkar ha! :) Jag gillar också de vanliga växterna. Hellre rediga sjok av sådana än ovanligare små "duttar!

  SvaraRadera
 3. Ja här fick vi också en riktigt skön dag! Ljummet på kvällen så jag till och med blev sugen på att bada... uppfriskande! Jag gillar också de vanliga växterna, de som bygger trädgården. Sen kan man ju piffa med nån enstaka raritet. Jag blev sugen på kärleksört Matrona efter att ha sett dina bilder, så idag köpte jag en rödbladig kärleksört, det blev dock en lite lägre sort. Hoppas det blir en fin tuva!

  SvaraRadera
 4. Hanna, The droplets on the leaves is great photography. Like that al ot. Jack

  SvaraRadera
 5. Underbara bilder och så härligt att få följa med på smygstigen. Mina vita höstannemoner har jag också kämpat med och jag har sett att dom har kommit upp men tror inte det finns någa blommor, tyvärr. Dom ljus rosa verkar vara härdigare och har väldigt lätt för att sprida sig.

  Kram anna

  SvaraRadera
 6. Hej Hanna
  Smygstigen är jätteläcker. Jag blir så inspirerad! Vad är det för gräs du har i bakgrunden på tredje bilden. Väldigt snygg kombobild!
  Jag ägnar mig åt att dela perenner nu inför nästa år. T ex alunrot, som jag har i ett antal varianter, de är så tacksamma tycker jag!
  Kram Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia! Det är faktiskt bladen från min iris-planta som syns där. Så glad jag blir om jag lyckats inspirera dig! Jag gillar också alunrot, mycket. :) Kram Hanna

   Radera
 7. Åh vad fint! Jag älskar höstanemoner. Perfekt att komma hem en Ölandssommaren och få njuta av dem. De där vita skall jag genast leta upp på plantskolan. Tack för tips, kram Victoria

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...