söndag 18 augusti 2013

Med hela världen för våra fötter

Idag är det dagen före skolstartsdagen här hos oss. Storasyster ska börja i förskoleklassen och det är stort, kanske det största någonsin. Så länge har hon väntat och längtat och nu när det snart är dags är det pirrigt värre och nerverna är utanpå. En ny ryggsäck och en massa andra saker också behöver man när man vuxit flera centimeter över sommaren och därför har vi tillbringat större delen av söndagen på Malmös nya shoppingpalats Emporia, som stod klart i oktober förra året. Jag har bara varit där ett par gånger tidigare, det är egentligen för stort för mig, för många butiker, för mycket av allt. Jag klarar inte riktigt av den där trängseln längre, myllret och det ändlösa utbudet. Tänk, jag som kunde gå på stan timme efter timme när jag var yngre, men tiderna förändras.Numera vill jag bara klara av det så snabbt som möjligt och sen åka hem igen. Nåväl, idag fanns det ingen återvändo längre, och för att peppa mig själv och familjen lite så utlovades glass på takterrassen när alla inköp var klara.


Det fanns en liten baktanke med den där glassen också, för på taket av Emporia finns nämligen en 4000 kvadratmeter stor takträdgård, med stora sedum-, perenn- och gräsytor. Och så en vidunderlig utsikt över Malmö och Öresundsbron. "Mamma, jag kan se hela världen", ropade Tage när han först av alla kom upp för trapporna till utkiksplatsen. Här kan man stå länge och se ut över havet......eller spana in bygget vid Hyllie, som växer och växer. En helt ny stadsdel med flera tusen bostäder ska det bli när allt är klart. Själv ser jag fram emot att se vilka växter och gröna ytor som kommer att få inta de nya stadsrummen. Malmö stad är ju bra på sånt, och det blir säkert något nytänkande och spännande.

Om man vänder blicken nedåt fötterna istället finns det också mycket att se. Stora mattor av tjockbladiga sedumväxter brer ut sig över de artificella kullarna och bildar så vackra färgskiftningar så här på sensommaren.


Här finns gott om plats att pusta ut på efter shoppingen. Vill man hellre springa runt, runt så fort man kan som Tage går det också bra. De enkla bänkarna är som gjorda för glassätning, och så kan man ju passa på att spana in Malmö arena, Hyllie vattentorn och alla lyftkranarna samtidigt. Jag gillar den råa betongen och de torktåliga växterna i kombination, ja, här har man verkligen lyckats att skapa en urban oas. Arkitekten bakom taket är Gert Wingårdh.Bland perennerna märks flera olika slags prydnadsgräs, och det är så snyggt när det är många av en och samma sort tycker jag. En riktig masseffekt! Här växer också silverbladiga växter som ulleternell, silverarv, martorn och malört. Flera olika sorters rölleka såg jag också, en växt som jag håller på att omvärdera. Har alltid tyckt att den gör sig bäst som vild på en äng, men böjar tycka att de odlade sorterna är riktigt fina.Det var riktigt skönt att låta blåsten friska upp ens shoppingtrötta jag en stund häruppe, och låta blicken vandra över det vackra skånska landskapet. Jag var uppe en gång precis när köpcentret hade invigts, och det var roligt att se hur mycket det hade vuxit och förtätats sedan dess. Även om det förstås är kommersiella krafter som styr bakom en sådan här enorm anläggning så är det ändå tilltalande att man gör något extraordinärt av en yta som annars skulle varit öde och död. Jag hoppas vi kommer att få ser mer sådant i framtiden i takt med att hållbarhetstänket i våra städer ökar. Här kan du läsa mer om trädgården, och är du på Emporia - missa inte att ta hissen högst upp!

Nu sover det blivande skolbarnet i sin säng, och jag ska njuta av det sista av helgen medan regn och sol avlöser varandra med täta intervall i trädgården. Önskar alla en fin söndagskväll!

 

10 kommentarer:

 1. Emporia har jag varit på en gång och det var för stor för mig. Takterrassen var jag aldrig på. Det var vinter. För min del blir jag trött bara av att åka in till K-stad. Där byggs en ny galleria och den är så ful så ful. Helt grymt ful faktiskt. Hoppas det blir fint där inne i alla fall.

  Hoppas det blir en bra dag för dottern imorgon. Här ska vi äta kaka nu. Sorgkaka kallar sonen det. Han vill inte börja andra året på gymnasiet imorgon. Han klagar inte heller, han är inte den typen, men han hade gärna varit ledig längre.

  Kramar

  SvaraRadera
 2. Håller med om att den där takterrassen är väl värd ett besök. Och vilken härlig kommentar lille Tage bjuder på. Kommer osökt att tänka på Sydsvenskans gamla slogan: "Haur du sitt Malmö haur du sitt varden"!
  Må så gott och lycka till med skolstarten imorgon!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. Jag gillar verkligen den där takparken med sedummattorna, de insprängda perennerna och prydnadsgräsen. Har du sett de olika biotoperna längst in i hörnan i NV?

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag gillar inte heller stora köpcentra, men ett sådant vackert tak kan de ta efter på flera ställen så att man kan koppla av från köpstressen... Vackert var det i alla fall! Tack för att du fotade och berättade!

  Lycka till med skolstarten i familjen!

  Här har söndagsvädret varit lika omväxlande med sol och regn varannan timme...

  Sensommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 5. Åh om fler köpcentrum kunde ta efter och ge oss mer grönt. Det är ju just det man behöver, en paus med frisk luft, vila hjärnan. Sen kan man fortsätta sin shopping :)

  SvaraRadera
 6. Så mysigt och stort att börja skolan! Det kommer gå toppen! Och vilka häftiga foton :)
  <3 Jennie

  SvaraRadera
 7. Jag har läst om det och ska absolut ta mig dit nästa gång jag är på jobb i Malmö! Det verkar ju super!!

  Och Nej, jag gillar inte heller att shoppa längre, vill bara vara hemma!
  Vad hände??

  //Veronica

  SvaraRadera
 8. Hihi, vad kul att vi skrev om Emporias tak nästan samtidigt! :) Klart värt ett besök, vi var bara där som hastigast, men jag ska absolut återvända. Jag tycker egentligen inte om så stora köpcenter heller längre, men Emporia har i alla fall några saker som jag gillar: ordentliga kartor vid varje våningsplan, bra sökmotor över butikerna och att toaletterna är placerade vid samma "färg" på rulltrapporna på alla våningsplan. Kram Kristina

  SvaraRadera
 9. Jag var där uppe en liten runda häromveckan, vackert och bjöd upp till en härlig paus från alla butiker som pockade på därnere. Hade besök av syrran och under förmiddagens regn blev det Emporia för att sedan ägna oss åt "riktiga" stan. Tycker Emporia är OK för att vara ett köpcentrum, rätt luftigt ändå. Men utbudet är så stort att jag lätt blir matt av alltihop. Skillnad mot när man var yngre, fniss...
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 10. Å, vad härligt att få se ett förväntansfullt och glatt barn längta till förskolan. Those were the days. Och det där varuhuset blir jag ju faktiskt lite nyfiken på, eller på taket rättare sagt. :-)

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...