söndag 18 augusti 2013

Med hela världen för våra fötter

Idag är det dagen före skolstartsdagen här hos oss. Storasyster ska börja i förskoleklassen och det är stort, kanske det största någonsin. Så länge har hon väntat och längtat och nu när det snart är dags är det pirrigt värre och nerverna är utanpå. En ny ryggsäck och en massa andra saker också behöver man när man vuxit flera centimeter över sommaren och därför har vi tillbringat större delen av söndagen på Malmös nya shoppingpalats Emporia, som stod klart i oktober förra året. Jag har bara varit där ett par gånger tidigare, det är egentligen för stort för mig, för många butiker, för mycket av allt. Jag klarar inte riktigt av den där trängseln längre, myllret och det ändlösa utbudet. Tänk, jag som kunde gå på stan timme efter timme när jag var yngre, men tiderna förändras.Numera vill jag bara klara av det så snabbt som möjligt och sen åka hem igen. Nåväl, idag fanns det ingen återvändo längre, och för att peppa mig själv och familjen lite så utlovades glass på takterrassen när alla inköp var klara.


Det fanns en liten baktanke med den där glassen också, för på taket av Emporia finns nämligen en 4000 kvadratmeter stor takträdgård, med stora sedum-, perenn- och gräsytor. Och så en vidunderlig utsikt över Malmö och Öresundsbron. "Mamma, jag kan se hela världen", ropade Tage när han först av alla kom upp för trapporna till utkiksplatsen. Här kan man stå länge och se ut över havet......eller spana in bygget vid Hyllie, som växer och växer. En helt ny stadsdel med flera tusen bostäder ska det bli när allt är klart. Själv ser jag fram emot att se vilka växter och gröna ytor som kommer att få inta de nya stadsrummen. Malmö stad är ju bra på sånt, och det blir säkert något nytänkande och spännande.

Om man vänder blicken nedåt fötterna istället finns det också mycket att se. Stora mattor av tjockbladiga sedumväxter brer ut sig över de artificella kullarna och bildar så vackra färgskiftningar så här på sensommaren.


Här finns gott om plats att pusta ut på efter shoppingen. Vill man hellre springa runt, runt så fort man kan som Tage går det också bra. De enkla bänkarna är som gjorda för glassätning, och så kan man ju passa på att spana in Malmö arena, Hyllie vattentorn och alla lyftkranarna samtidigt. Jag gillar den råa betongen och de torktåliga växterna i kombination, ja, här har man verkligen lyckats att skapa en urban oas. Arkitekten bakom taket är Gert Wingårdh.Bland perennerna märks flera olika slags prydnadsgräs, och det är så snyggt när det är många av en och samma sort tycker jag. En riktig masseffekt! Här växer också silverbladiga växter som ulleternell, silverarv, martorn och malört. Flera olika sorters rölleka såg jag också, en växt som jag håller på att omvärdera. Har alltid tyckt att den gör sig bäst som vild på en äng, men böjar tycka att de odlade sorterna är riktigt fina.Det var riktigt skönt att låta blåsten friska upp ens shoppingtrötta jag en stund häruppe, och låta blicken vandra över det vackra skånska landskapet. Jag var uppe en gång precis när köpcentret hade invigts, och det var roligt att se hur mycket det hade vuxit och förtätats sedan dess. Även om det förstås är kommersiella krafter som styr bakom en sådan här enorm anläggning så är det ändå tilltalande att man gör något extraordinärt av en yta som annars skulle varit öde och död. Jag hoppas vi kommer att få ser mer sådant i framtiden i takt med att hållbarhetstänket i våra städer ökar. Här kan du läsa mer om trädgården, och är du på Emporia - missa inte att ta hissen högst upp!

Nu sover det blivande skolbarnet i sin säng, och jag ska njuta av det sista av helgen medan regn och sol avlöser varandra med täta intervall i trädgården. Önskar alla en fin söndagskväll!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...