onsdag 17 juli 2013

500 sorters pelargoner...

...det finns det på Pelargonmuseet på Orust! Inne i ett växthus på plantskolan Orust Blommor finns en unik permanent samling med syfte att visa pelargonsläktets mångfald. Och det gör den verkligen med råge, för det är helt enormt hur många olika sorter man lyckats få in på liten yta.

Jag kan inte så mycket om pelargoner, och har väl aldrig varit någon pelargonfantast även om jag alltid köper några vita varje år. Men här blev jag helt överväldigad av alla färger, former och dofter och kan verkligen förstå dem som blir hängivna samlare.


Här finns näpna små miniatyrpelargoner...

 ...ljuvliga doftpelargoner, som doftar allt från choklad till mint......och otroligt många vackra bladformer och -färger.
Här finns dom med lockande namn...

...och spännande blommor.
Det var mysigt att gå där och dofta och känna, läsa på de fina och informativa skyltarna.

Jag ville så gärna köpa en 'Tant Hanna' med mig hem som ett minne härifrån, men trots att snälla Eva letade igenom hundratals sticklingar så hittade hon ingen och jag får nöja mig med en bild.


Astrid däremot, hon fick med sig en 'Astrid' hem, som hon lovat att hon ska vattna och sköta alldeles själv.Det är roligt med samlingar, tycker jag. Man känner verkligen vilket engagemang och stor kärlek till växterna som ligger bakom varje liten planta här och vem vet - kanske går jag och blir pelargontant nu istället för nävatant? ;)

Innan jag avrundar dagens inlägg och går och packar strandväskan vill jag påminna igen om min utlottning - vackra vimpeln från bagerica.se väntar på att få bli skickad till någon av mina läsare!

Kram på er från soliga Orust!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...