söndag 16 juni 2013

Tillbaka till Tilia och tillbaka till Höjden

Igår var jag, Susanne och Åsa på föredrag med Gunnel Carlson. Det var Eva på Tilia Trädgård som hade bjudit in henne, och det var härligt att återse detta härliga ställe. Första gången jag var där var det höst, och nu fick jag chansen att uppleva allt i sommarsol. Gunnel hade med sig en hel vas med blommor som hon hade plockat en stund tidigare i sin trädgård i Arlöv, och berättade historien bakom hur varje växt hade hamnat hos henne. Jag gillade hennes upplägg mycket, och tycker att hon sprider så mycket trädgårdsglädje. Man ska bli glad när man går ut i sin trädgård, inte bara stirra sig blind på alla måsten och borden, säger Gunnel, och det har hon så rätt i. Det är alltför lätt att glömma när man som jag alltid har tusen projekt på gång. Jag måste bli bättre på att njuta av allt som vi faktiskt har gjort!


Efter föreläsningen tog vi en fika i Evas underbara trädgård. Den är så mycket Eva! Hon kommer ju från Norrland, och överallt i den frodiga skånska grönskan har det smugit sig in barrväxter. Är det hennes norrländska ursprung som visar sig där, måntro? Lite mjukt och lite hårt, spetsiga barr och mjukaste löv. Jag gillar det otroligt mycket!
Som här: strutbräken, idegran, någon slags överjordiskt vacker tall (titta på barren!!!), nävor och rhododendron. Själv är jag alldeles för fyrkantig i mitt sätt att tänka rabatter, känner jag, det här är så otroligt finurligt och fint uttänkt att jag aldrig hade kunnat komma på något liknande.


Eva,om du läser detta: vad heter den här nävan? Den är så vacker med sina ludna grågröna blad. Nävatant som jag är måste jag nog hitta en plats för den någonstans. Ja, en liten näva till kan man alltid peta in!


Kissen tog sig en tupplur i sin stol, helt obrydd av att två ivriga trädgårdsbloggare förevigade honom samtidigt. 

Här är ännu en underbar bladkombination, med skuggblad, myskmadra, bambu och förstås, en liten norrländsk gran där till höger. Och här bambu, brokbladig kornell och en blågrå sockertoppsgran, övervakade av en söt liten betongpippi på bänken.
På tal om pippi, Eva har ju höns också, en hel flock hönor och en stolt tupp. Det måste sett rätt kul ut när Åsa och jag med varsin kamera i högsta hugg försökte fånga den stackaren på bild. Han var som ni ser mycket snabbare än vi! Innan vi åkte fick vi också följa med på VIP-visning i stallet där vi träffade en flock med två dagar gamla kycklingar som var så otroligt näpna att jag genast började fundera på om vi inte skulle ta och klämma in ett litet hönshus också någonstans i Tages trädgård...

En sista titt på den vackra utsikten över Ringsjön innan det var dags att fara hemåt. Tack Eva för att du arrangerade denna fina stund med Gunnel och för att vi fick hänga i din sköna trädgård och i ditt härliga sällskap!


På vägen hem stannade vi och släppte av Åsa, och det gick ju inte att åka därifrån utan att ta en sväng i trädgården på Höjden. Åsas trädgård gör mig glad, precis som hennes sällskap gör mig glad och det är lika kul att återse dem båda efter en lång vinter. I den härliga fikagropen grönskade det för fullt, och jag tycker det är ett sådant genialiskt sätt att utnyttja trädgårdens förutsättningar. Så underbart att sitta där med kaffekoppen med skogen till granne!


Många nykomlingar hade hittat till Höjden sedan jag var där förra sommaren, och många fler av Åsas kreativa idéer har sett dagens ljus. Hon är en sann konstnärssjäl jag är så otroligt glad att jag lärt känna henne!


Så tog vi de vackra gamla granittrapporna ner och körde hem till Malmö igen, jag och Susanne. Och medan vi satt där i bilen och pladdrade om plantskolor och kommande trädgårdsaktiviteter så tänkte jag på hur fantastiskt det är att vi alla lärt känna varandra! Jag hade ju aldrig fått träffa Eva om inte Susanne hade varit en av mina besökare på Tusen trädgårdar förra året, och nu fick jag möjligheten att sammanföra dem båda med Åsa - och vips, så hade alla utökat sitt trädgårdsnätverk lite till. Det är inte alla förunnat att få en massa nya vänner i vuxen ålder då de flesta nya bekantskaper dyker upp genom jobbet eller kanske barnen. Men oss är det trädgårdskärleken som förenar och jag är så tacksam för det.

Så stor kram till er alla fina nya trädgårdsvänner därute, så otroligt glad jag är att jag började blogga så att jag kunnat lära känna er!

8 kommentarer:

 1. Måste åka dit förstår jag. Inte allt för långt från mitt.
  Gunnel är jättetrevlig tycker jag. En sådan person som är trevlig på ett äkta sätt, inte bara jobbmässigt.
  Det där med att lära känna nya människor i vuxen ålder har då rätt om. Det är inte helt enkelt faktiskt. Många har sina väl "Isolerade" umgängeskretsar och in där kommer man inte. Inte på riktigt i alla fall. När barnen nu är stora är har även den vägen stängts.

  Kramar till dig

  SvaraRadera
 2. ja, vilken härlig eftermiddag det var
  hoppas vi kan ses snart igen
  vi har ju en hel del trädgårdsresemål att kolla in, eller hur?
  kram åsa

  SvaraRadera
 3. Vilket härligt energifyllt inlägg! Kul att få veta lite mer om Gunnel och om trädgården som ni höll till i. :-) Så bra att bli påmind lite då och då om det där att trädgården ska vara kul, och inte en arena för att visa upp sig och sina färdigheter.

  SvaraRadera
 4. Så många roliga reportage du har haft det senaste, jag njuter av vartenda ett! Härlig läsning och vackra bilder!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig tripp ni har varit på. Så synd att det inte blev av något i dag hos Eva, jag som såg fram emot det så. bloggträffar med likasinnade är underbart. Jag hoppas kunna bjuda hem i augusti när jag går på två ben igen.

  Kram anna

  SvaraRadera
 6. Kära Hanna! Som sagt, ni unga ´bloggerskor´; SÅ duktiga ni är på att förmedla er/vår kärlek till det som kallas ´trädgård´. &, jag är också så glad & tacksam för att så många fantastiska människor kommer i min väg pg a ´Tilia´ & den stora passionen vi alla känner för våra täppor!
  KRAM, vi ses & hörs!/Eva, Tilia Trädgårds stolta ägarinna
  PS. Nävan är en Geranium ´Philippe Vapelle´, en av de första nävorna att blomma på försommaren. Tallen med de mjuka barren är en hybridtall (Pinus schwerinii ´Wiethorst´) & den ´norrländska granen´ är en av mina personliga favoriter (hemlocken) Tsuga canadensis ´Nana´. Hemlockar finns i alla former, typ ´buskiga´, krypande, hängande...Oslagbara för effekten ´levande skulptur´! Betongpippin är från Zetas förstås! Fick den i gåva av (trädgårds)kamrat Lise (hon såg nog hur jag dreglade över den inne i deras vackra butik...:-)) när vi vallfärdade dit ett år. Varenda gång jag ser den stå där på betongbänken så tänker jag på henne & på kamrat & konstnär Katarina Vallbo som gjort själva bänken. Denna bänk är ju berest; först forslad från Katarina Vallbo från höglandet i Småland, sedan till rabattävlingen på Sofiero 2010!

  SvaraRadera
 7. PS. Tänker för övrigt på att MIN dag avslutades (där vid vår vidunderliga utsikt) med att jag handlade pelargoner hos Lena...Jag är stolt över att jag bara köpte 5 st!/Eva igen

  SvaraRadera
 8. Oh vilken härlig dag! :) 'Wiethorst' är verkligen en snygging. Hmm.. vågar inte ge mig på en art till.. Du vet.. Samlarhjärnan sätter igång. Den vill jag ha och den! Och DEN! Behöver större tomt.
  Kram, gumman!

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...