söndag 2 juni 2013

Rapport från Malmö Garden Show

Ser ni lämmeltåget i bilden ovanför? Alla var visst där igår när Åsa och jag besökte Malmö Garden Show tillsammans för andra året i rad. Fri entré, superbra väder och en ledig lördag i Slottsträdgården i Malmö fick trädgårdsintresserade från när och fjärran att vallfärda, och det var varmt, trångt och festligt.


Visningsträdgårdarna som ställs ut tävlar i två klasser, balkong och trädgård. Min favorit bland de trädgårdstävlande blev "En tré", av Vi tre och trädgård. Jag gillade det röda varma markteglet mot de svarta detaljerna. 

Det fanns många finurligheter i den här trädgården som tilltalade mig, som att plantera timjan runt fötterna på olivträdet. Lite säckväv runt också så blev det så här fint.


Den här rumsavdelaren med svarta tyglängder med stentyngder längst ner gillade jag också. Enkelt men raffinerat!


Minns ni att jag efterlyste smarta potatisodlingstips för ett tag sedan? Det här var ju en riktigt snygg lösning, så fint med de gamla korgarna.


Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik, som i vanliga fall finns i Lund, satsade på returmaterial i sin "Alla Pallar trädgård". Här en grön vägg skapad av gamla lastpallar, med insektshotell lite här och där. Kul och miljövänligt!


Här en annan del av deras trädgård, där växterna odlades radvis i en lastpall.En annan favorit var "Trädgårdsmästarens verkstad" av Lisen Hendeberg Trädgårdsgestaltning. Mörkröda toner även här, och mycket kontraster mellan ljus och mörker i planteringarna. Och världens finaste växthus!


Förutom de mörkbladiga växterna som syntes lite varstans i trädgårdarna var en annan tydlig trend att blanda grönsaker och blommor i rabatterna. Här växer till exempel både rabarber och olika sorters sallad precis intill blomsterhavet. Åsa konstaterade att det verkar som Alys Fowler har många fans i Sverige, och jag tror hon har rätt!


Ännu fler dramatiska växter hos Lisen Hendeberg.


Vinnaren bland utställningsträdgårdarna blev den här, "Ånyo: En återfunnen trädgård" av Vallkil & Jacobsson. Den domineras av återvinningstänket, och spaljén som ramar in trädgården är gjord av gamla pinnstolar som sågats itu och fogats samman igen till ett vackert och originellt mönster.

I vinnarträdgården fanns denna gråbladiga rabatt som jag gillade mycket. Man hade också smugit in små barrträd i planteringarna, som ett par vackra små grågröna tallar. Mycket snyggt!


 Favoriten bland balkongutställningarna blev "Craftverket" av En trädgård. Återbrukstrenden är stark även här, och de starka, glada färgerna drog verkligen blickarna till sig. Här vill man verkligen slå sig ner och sticka en stund, eller hur?Rolig idé att klä in de hängande krukorna med fina tyger!

 Och så var det fint att handarbetets garn fortsatte ut i trädgården och slingrade sig runt balkongräcket.


Det blev några intensiva och jätteroliga timmar, ett och annat fynd från trädgårdsmarknaden, babbel och skratt med Eva och Susanne i Tilia trädgårds fina tält, många, många kameraklick när vi gick loss med våra kameror samtidigt, massor av inspiration, och roligast av allt - att göra allt detta i Åsas sällskap! Malmö Garden Show har verkligen utvecklats sedan i fjol, det är större, med fler utställare, försäljare och besökare, men ändå med samma trevliga stämning. Jag cyklade hem med cykelkorgen full av växter och huvudet fullt av idéer, och ser redan fram emot nästa år!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...