lördag 22 juni 2013

En endaste iris...

Midsommarafton är över och vi hade en sådan fin dag med våra vänner. Det utlovade åskvädret uteblev och vi kunde vara i trädgården hela dagen, härligt! Idag är det mulet och rätt så blåsigt här och vi njuter av en riktigt lat dag, jag läser en mycket spännande bok och man och barn spelar tv-spel och äter godis. Bättre blir det faktiskt inte.


En stund i trädgården blev det förstås i morse och till min glädje såg jag plötsligt en blomma i min tråkiga rugge med iris-blad. Den här plantan  har jag haft länge och flyttat flera gånger. Den blommade fint första sommaren, men sen dess har det mest kommit blad, trots att jag flyttat upp den närmare markytan och daltat i största allmänhet. Fin är den, och så snygg ihop med daggkåpans limegröna blommor. Någon som har en aning om vad det är för sort? Som så många gånger förr har jag ju tappat bort lappen...


Brunnävorna har blommat över och förpassades till komposten i förmiddags. Jag kör den brutala stilen numera, på inrådan av Anna Vattenkanna, och nu är de stubbade nästan nere vid marken. Snyggt är det inte just nu, men jag har gödslat och vattnat rejält och hoppas på nya fräscha blad och kanske en och annan blomma någon gång i slutet av juli.Zucchini-plantorna i komposten exploderar och nu väller de ut över alla kanter. Vi har skördat de första och många fler kommer det att bli. Blommorna är fina tycker jag. Tydligen kan man äta dem, och friterade ska de vara en delikatess. Någon som har provat?


I toppen av plommonträdet blommar det för fullt. När vi flyttade hit hittade jag en ledsen liten kaprifolplanta som förde en tynande tillvaro i det igenvuxna kaos som rådde här då. Jag räddade den ut i ljuset och planterade den vid plommonträdet. Några år senare ser det ut så här, och jag funderar på om plommonträdet egentligen mår så bra av att ha en sådan hyresgäst så tätt inpå? Vackert är det i alla fall!

Hoppas att ni har en lugn och skön midsommardag. Nu tillbaka till soffan och till boken som är så bra!

13 kommentarer:

 1. Så fin iris! Namn eller ej, den är fin ändå.

  Jag har också klippt ner en del nu. Första omgången över liksom.

  Här har vi en slapp dag trots en lugn midsommarafton.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag har namnet på irisen på tungan men får inte fram det... Jättefin är den.
  Jag ska klippa ner min brunnäva när jag kommer hem.
  Här har det regnat en stund i kväll.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Jag har samma problem med mina irisar. Lite irriterande...
  Skönt att ni haft en sån underbar midsommar.
  Stor kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Ah, härligt. Vet inte alls vad irisen heter, men vacker är den!

  SvaraRadera
 5. friterade fiori di zuccha är vad jag mest saknar från mina år i florens. Det är busenkelt. Tag en blomma. Stoppa in lite mozzarella och evt en ansjovis eller sardell. snurra ihop, rulla i lite mjöl, vatten och salt och fritera i olivolja. Det är bara det att man måste ha så förbaskat många squashplantor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, tack för infon! Med tanke på hur plantorna frodas så tror jag nog vi skulle kunna få ihop en liten hög. Har du gjort detta själv alltså? Hoppas allt är bra med dig och familjen! Kram Hanna

   Radera
 6. Nix! Jag vet inte vad den heter men håller med de andra ....
  Jag har ätit många friterade zucchini blommor och vill tillägga till föregående kommentar att man ska ta bort pistillerna innan man fyller med osten ! Såååå. Gott!

  Ha en skön söndagskväll med boken!

  SvaraRadera
 7. Din iris ser ut som mina, som är Strandiris (Iris sibirica "White Swirl)!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Monica, jag tror att du har rätt! Kram Hanna

   Radera
 8. Hej kära Hanna!
  Först trodde jag det var en junoiris (Iris Bucharica) men jag tycker inte teckningen stämmer. Tror som Monica att det kanske kan vara en White Swirl.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad vore man utan sin livs levande växt-wiki? ;) Tack för hjälpen, du och Monica satte den! Kram Hanna

   Radera
 9. Oh vilken härlig iris, så vackra färger! :)

  SvaraRadera
 10. Hej Hanna
  Fandt tilfældigt din blog óg fik øje på dit fine irisbillede og spørgsmål. Det er rigtigt at det er en Iris Sibirica, men jeg er ret sikker på at det ikke er White Swirl, men derimod er det Tunkhannoch eller Snow Queen.
  White Swirl holder de nederste kronlade i vandret stilling - hvor imod de to andre har nedhængende fald.
  se evt mit indlæg på havefolket http://www.havefolket.com/2013/04/iris-sibirica.html
  eller på blog Irishaven. http://irishaven.blogspot.dk/
  Giv iris sib. tid til at etablere sig - de er lidt langsomme til at få gang i blomstringen.

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...