måndag 20 maj 2013

Två månader - eller två ljusår?


Frodigt och grönt efter gårdagens regn, så här ser det ut min trädgård idag. Det är svårt att fatta att det bara är två månader sedan jag tittade ut på det här:


Två månader mellan bilderna, ett sextiotal ynka dagar. Visst är det otroligt?

Efter gårdagens inköp på plantskolan kliade det rejält i grävarmarna, och så fort jag kom hem från jobbet idag gick jag loss med spaden. Det blir alltid som ett stort femtonspel när jag ska plantera... Någon som känner igen sig?
Så här ser det ut just nu i den mörkbladiga delen av nya rabatten. Jag gillar att testa mig fram med blad i olika storlek och form, och tycker om det mörkröda hos alunrot och japansk lönn mot det kalla blågröna i kärleksörtens och randgräsets blad.Flera bladmöten, här gulgrönt hos den vingade benveden mot en annan mörk alunrot och silverarv.


För att fylla ut i den stora rabatten täpper jag även i år till luckor och hål med ettåriga sommarväxter. Längst ner mot komposthörnet har jag planterat en liten skog av mörkröda solrosor 'Moulin Rouge'. Jag hoppas att de ska bli fina ihop med elefantgräs, brunnäva, slingerstormhatt och den mörka dubbla rosenskäran 'Double Click Cranberries' som jag hade förra året också.

Eftersom jag är så förtjust i mörklila toner är jag glad att de två gamla syrenerna som fanns i trädgården när vi flyttade hit är av den där underbara mörklila sorten. Nu har de alla slagit ut och doften ligger tung över trädgården och jag suger i mig för allt vad lungorna är värda. Jag är faktiskt grymt nöjd med att tulpanerna jag satte i rabatten nedanför visade sig ha nästan exakt samma nyans. Ibland har man tur!


Vår lilla klotlönn har äntligen satt fart! Det är nu två år sedan vi satte den och den är redan märkbart större än i år. Häggmispelhäcken har nu avslutat sin turboblomning och återgår till att vara grön fond istället för stoppljus.På spaljéväggen strax intill blev jag glad över att upptäcka att min klematis 'Albina Plena' som jag nästan räknat ut efter den hårda vintern inte bara lever utan dessutom blommar. Åh, vad jag önskar att den ska ta sig ordentligt någon gång, den är ju så vacker.Jätteramsen och pionknopparna som frodas i skuggrabatten får avsluta dagens lilla rundvandring. När jag ser bilderna tillsammans i en följd så här så känns det som jag äntligen börjar få den struktur och färgskala som jag strävat efter. Det är långt kvar till kontinuerlig blomning och snygga avlösningar utan avbrott hela säsongen som jag drömmer om, men jag är i alla fall en bit på väg. Och det blir bara roligare och roligare!

Tack för att ni hängde med ända hit, och nu ska jag fortsätta att njuta av den här kvällen och det faktum att det är sommar och att kylan och mörkret fick ge vika till sist. Nu går jag ut och gör herr Koltrast sällskap medan han sjunger. Kanske gnolar jag själv också en glad trudelutt, vem vet?

Ha en fin kväll!

15 kommentarer:

 1. Så mysigt du redan har fått i din trädgård. Jag hoppas att få lite, lite mysigt på min uteplats/altan. Jag har ju tyvärr ingen jordplätt där så det får blir lite vanligt växter...pelargon mm. Önskar att jag kunde hänga uppp amplar men det går inte heller. Jag får njuta av bilder på era fina trädgårdar istället

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att se dina "årstidsbilder" - vilken skillnad!

  SvaraRadera
 3. Så morsomt å se forskjellen på 2 måneder:) Ellers er det veldig fint med lilla synes jeg :)

  SvaraRadera
 4. Vilka fina bilder! Och vilken skillnad det är på Malmö och Stockholm; hos dig blommar jätteramsen, hos mig har den bara kommit med ca 10 cm höga spiror och vi får nog vänta ett tag till tills syrenerna blommar. Snygg färg och form på dina syrener!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 5. jag håller med dig - 60 dagar! Det är ju helt fantastiskt vad våra växtkompisar kan prestera. Ljuvliga bilder och dina gamla krumma syrenträd är tokcharmiga - snyggt med tulpanerna därunder.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Blommande klematis redan?! Underbart!! Inte dåligt vad det händer grejer på 60 dagar, makalöst, men tur att det går fort ändå:).
  Så fin din jätterams är, jag har glömt bort min, får kolla till den i morgon:).
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Ja, det är verkligen helt otroligt!

  Det blir så fint, så fint. Förstår att du är helnöjd med tulpanerna tillnsyrenen. Ursnyggt!

  Kram, kram

  SvaraRadera
 8. Svårt att föreställa sig snö nu. När jag gick hem från jobbet tänkte jag just på det, att det var inte länge sen vi hade snö... Ska bli så roligt att ses och att få se din trädgård live, äntligen.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 9. Verkligen, som från en annan planet. Man är varje år förvånad att det verkligen blir grönt allt igen efter all kyla och snö. Men så härligt det blommar hos dig.

  SvaraRadera
 10. Det är otroligt vilken skillnad! Jag gillade den där tredje bilden, vad snyggt du fått till det med alla olika bladformer och bladfärger. Den pinnar jag!!

  SvaraRadera
 11. Det är fullkomligen otroligt och ett fantastiskt land vi bor i! Din trädgård är underbart vacker!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 12. Oj, vad det har hänt grejer!! Och vad tjusigt med syrenerna och tulpanerna! Ibland har man tur som sagt. Vilken härlig känsla du beskriver. Vi är fortfarande så mycket i nybyggarfasen att den känslan är långt borta. Men jag kikar på väl valda delar i trädgården och nöjer mig med det. Det måste ju börja någonstans, eller hur? Åh vilken snygg jätterams förresten. Nu blev jag påmind om att jag behöver några sådana i min lund.

  Ha det bra!

  Malin

  SvaraRadera
 13. Ja, jisses, vilken fart trädgården har nu! Vi i Borås har ju inte hunnit riktigt lika långt som ni, men det är på god väg. Våra syrener och fläderbuskar har tyvärr fått sig en liten kyss av tjältorkan (eller vad det nu heter) så vi lär inte få samma prakt som du har.
  Jag pinnar gärna lite från dig också om det är okej? :)

  SvaraRadera
 14. Visst är det häftigt att det inte har gått längre tid?! Nu njuter vi för fullt av våren och alla härliga blommor! :) Kram Kristina

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...