måndag 6 maj 2013

Söndag på slottet


Helgens andra trädgårdstur gick till Torups slott i Bara utanför Malmö. Hit vallfärdar Malmöborna så här års för att promenera i den skira grönska som bara en bokskog i lövsprickning kan erbjuda. Men här finns också ett slott från mitten av 1500-talet med den vackraste av trädgårdar. Picknick-korgen tog vi med oss och sedan gick vi där i parken och bara njöt. Det är en sån glädje att ha en sådan här härlig plats inom så nära räckhåll för oss som bor mitt i en storstad.


Det här vackra pensé-arrangemanget vid entrén till slottsparken föll jag pladask för. Så enkelt, men ack så snyggt med de kala grenarna mot vårens första blommor. Och så en riktigt maffig kruka därtill, det behövs när man ska pryda en slottsentré. Det här ska jag absolut ta efter när nästa års första vårkrukor ska arrangeras. Springbrunn med skulpturer, precis som det ska vara.


Åldrigt jätteträd med en matta av vårblommor därunder. Undrar vad det trädet har sett under alla år det stått här? Krig och fred, kungar och ofrälse, lycka och olycka, liv och död...


Ja, nog kan man känna historiens vingslag när man vandrar runt här. Undrar vart man hamnar om man går igenom den vackra gamla grinden? I en annan tid?
De mest välskötta idegransklot man kan tänka sig, och en prydlig liten bukettapel som är så omsorgsfullt formad att det ser ut som en liten skulptur. Tänk att vara trädgårdsmästare här!


Bokskogen skiftar i ljusaste grönt och marken är täckt av vitsippor. Så otroligt vackert! Men Tage, han har inte tid att stanna upp och lukta på blommorna. "Jag springer som vinden!", hojtade han innan han satte fart längs stigen.


 Inte förrän han hörde späda bräkanden från Torups nya små lamm stannade han.I en liten lund blommade tusen och åter tusen av denna växt. Är det någon som vet var den heter? Fin är den, ganska anspråkslös på egen hand men desto härligare i dessa stora mängder.


Denna lilla stuga har en gång fungerat som lekstuga åt herrskapets barn. Med den lilla örtagården inramad av buxbom framför ser den ut att vara direkt hämtad ur en saga.


Minnets träd har djupa rötter, i dess krona susar livets sång.Och så, mitt i historien, finns nutiden markerad genom glasskulpturen "Millennium" av David Lane. För lika mycket som Torup är historia, lika mycket är det framtid. Här växer nya verksamheter fram, nya generationer kommer hit för att njuta av naturen och tiden står absolut inte stilla. Har ni funderat på en tur hit är det nu ni ska åka, när bokskogen tar på sig vårskruden. Och varannan söndag hela sommaren kommer det att vara trädgårdsvisning här, för den som vill veta mer om hur man anlägger en slottsträdgård. Jag blir ju onekligen lite sugen på en springbrunn...

Ja, det var vår helg i utflykternas tecken. Tur att jag fått mig en rejäl dos trädgårdsinspiration, för under långhelgen blir det desto mer arbete här då operation fönstermålning ska ta sin början. Fast jag ska dricka mycket utekaffe också, och fylla alla sinnen med ljusgrönt. Precis som det ska vara i maj, i både slott och koja!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...