fredag 10 maj 2013

En vecka om året


Jag har skrivit om min häggmispel många gånger förut, men kan inte låta bli att göra det igen. Just nu blommar den för fullt och dominerar hela min trädgård. 

Det här är en allround-växt som passar lika bra som häck eller solitär, trivs bra ända upp till zon 7 och inte kräver särskilt mycket vare sig av vatten eller övrig omvårdnad. Den går att formklippa litegrann eller lämnas friväxande och den är lika vacker året om.


Tidigt på våren har den vackert brunröda knoppar, sedan kommer den härliga blomningen och i slutet av sommaren de ätliga bären som fåglarna älskar. Och till sist en färgsprakande höstshow med eldröda blad någon gång i oktober. Ja, det är en riktig favorit hos mig och många andra. Ska jag säga någon nackdel med den skulle det i så fall vara att den inte är vintergrön och därmed kan det kännas lite kalt i trädgården när löven fallit, när man som vi har den som häck. Och så de envisa ringduvorna som gillar bären så mycket att de knäcker en del grenar i sin framfart, de är inte heller så roliga.


Förutom detta är den bara underbar, särskilt nu med de vita blommorna mot den vitputsade väggen bakom. Men man får skynda sig att njuta - den går från hoppfulla små blomknoppar till överblomning på bara en ynka vecka. Imorgon och kanske söndag också, sedan blir det snöfall i vår trädgård när alla blomblad faller.

Jag har hittills inte hunnit vara  med i Anna Vattenkannas fina länksamling över månadens favoritväxter, men nu hakar vi på, häggmispeln och jag! Titta gärna in på Annas härliga blogg och se vilka växter trädgårdsbloggarna väljer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...