måndag 27 maj 2013

Årets första trädgårdssvacka

Efter regn kommer sol, och efter en vecka med svalare väder är värmen på väg tillbaka. Efter dagens lilla runda kan jag konstatera att det formligen exploderat därute, både trevliga explosioner som blåregnet och den vackra brunnävan som bara prunkar. Det måste vara hästgödslet! Lite regn på det och det blir visst rena rama raketbränslet.I övrigt kunde jag konstatera att:

  • Bladlössen har gjort entré 
  • Några läskiga larver äter på mina rosor
  • Det bor några vidriga små maskar i botten av en av funkiakrukorna
  • Katten har kräkts i hammocken
  • Min fina klematis 'Miss Bateman' är helt vissen nedtill
  • Två av mina jättevallmoplantor likaså
  • En av tomatplantorna har helt sonika gått av på mitten

Det där var ju inte så uppmuntrande, direkt. Suck... det är stunder som dessa som jag för en stund kan fundera på vad det är för vits med att hålla på som en tok därute. Allt detta slit och släp och pyssel och inte minst pengar för att behöva stirra läskiga insekter i vitögat. Kanske skulle jag tagga ner allt och låta det sköta sig självt. Inte försöka så förtvivlat mycket? Då skulle jag ju slippa bli besviken i alla fall... Sätter mig och surar en stund.

Men sen kommer jag på att jag ju har en ny flaska krukfärg från Löddeköpinge plantskola som står och väntar på mig. Jag bär ut de krukor som behöver bättras på med ett nytt lager färg på gräsmattan, och medan jag håller på och målar kommer koltrasten och sätter sig i plommonträdet och börjar sjunga som så många gånger förr. Jag planterar några gråbladiga sommarväxter, helichrysum och njurvinda, och konstaterar att det blir toksnyggt i de mattsvarta krukorna. Och så känns det lite bättre igen.

Känner ni igen er? Eller är det bara jag som kan drabbas av akuta trötthetsattacker ibland när det blir för många små motgångar i trädgården samtidigt? Trädgårdslivet har sina toppar och dalar precis som livet i övrigt, och så måste det ju få vara. Det är okej att bli trött på trädgården ibland. Men när jag tagit en liten paus, på några timmar eller några dagar, så brukar jag alltid komma fram till samma sak: Att med tanke på hur mycket glädje, avkoppling och skaparlust som trädgården ger mig, ja, då är några bladlöss och missnöjda växter faktiskt en baggis.

Nu ska jag ladda sprayflaskan med årets första såpvatten...

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...