söndag 19 maj 2013

Årets första ösregn

I förmiddags regnade det rejält här över Malmö, och det behövdes verkligen i min torra trädgård. Och vilken tur att det kom idag, och inte igår på den stora Eurovisionfinaldagen! Vad hittar man då på när regnet öser ner? Vi passade på att göra säsongens första efterlängtade besök på Löddeköpinge plantskola.


Detta härliga ställe som aldrig gör en besviken! Allting är så stilrent och välkomponerad, och inspirationsdepåerna blir påfyllda på nolltid. Jag älskar att gå där i det knastrande gruset och bara drömma och njuta av allt det vackra.


Kolla bara detta spaljérade lilla träd med ett armeringsnät svävande över sin krona!


En vansinnigt vacker blekt gul magnolia.

Vad sägs om denna vackra rostiga paviljong?


En rosa klematis klättrar så sirligt och fint på en klotformad spaljé.


Och så alla dessa snygga svarta detaljer, alla målade med den egenkomponerade svarta krukfärgen som säljs här. Här får man hålla hårt i plånboken...

Dagens inköp gick dock helt och hållet ut på att fylla ut tomma ytor i den nya rabatten. Nu har jag ju testat en massa nya växter under en säsong och vet vilka jag vill ha fler av. Så vi åkte därifrån med ett antal nya funkior, stäppsalvia 'Caradonna' och silverarv. Och det var en fröjd att plantera i den regnvåta och lättgrävda jorden.


Så här ser nya rabatten där grusgången börjar närmast huset. Tulpanerna är snart överblommade, men det är massor av knopp i stäppsalvian, violkungsljusen och spansknävorna, så snart blir det blomskifte. Det är inte klokt så snabbt det växer nu, det är ju bara några veckor sedan det nästan bara var bar jord här.


Ett svart fågelbad från plantskolans kantstötta hörna blev det visst också idag, trots att jag lovat mig själv att bara köpa det som stod på listan och inget annat. Men det var ju lite kantstött och därmed tjänade jag ju pengar när jag köpte det, eller hur..? Och att det hade gått en liten flisa på ett ställe gör ingenting alls i denna trädgård där det ändå leks hej vilt hela dagarna!


Nu är mina jätteallium helt utslagna och blommorna är så vackra. Bladen däremot blir alltid lite fula längst ut, det är trist. Tur att salvian snart kommer att dölja dem. 

Höstsilveraxen är redan en bra bit på väg. Förra sommaren var första året jag fick en ordentlig blomning då jag hade satt dem för torrt första åren. En flytt till en skuggigare plats rådde bot på detta och nu hoppas jag på en repris i år. Gillar dem så mycket, de snygga bladen och de otroligt väldoftande blommorna som kommer nästan sist av alla på säsongen. 


Till sist en bild på min enda ynka 'Queen of Night' som står där och ser ensam ut mitt i mörkbladiga delen av rabatten. Gissa om det ska fyllas på med lökar här i höst?

Ja, det blev en härlig dag i regnet, och det är verkligen något visst med sommarregn. Hoppas att ni alla haft en lika skön trädgårdsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...