tisdag 9 april 2013

Det blommar i konsten!

Lördagen bjöd ju på en riktigt vacker vårdag, och jag hade hoppats på en repris på söndagen. Men icke, de iskalla vindarna kom tillbaka och det var inte ett dugg skönt att vara ute i trädgården. Så vi åkte på en spontanutflykt till Köpenhamn istället, och kollade in en ny utställning på Statens Museum for Kunst, Blomster og Verdenssyn

I ärlighetens namn ska jag väl säga att det mest var jag som ville se just denna utställning, men med löfte om fika och lekplatsbesök gick det att övertala även Tage och hans syster.


Utställningen visar hur blommor har skildrats i konsten genom tiderna, ofta med en enorm detaljrikedom.Som den här svarta irisen, enormt svår att fånga i ett foto. Den känns ju väldigt modern, och det är nog ingen slump att just det här konstverket har valts ut till reproduktion på affischer och tapeter.


Utställningen visar verk från 16- och 1700-talen, en period då människan stod mittemellan en symbolisk och en mer vetenskaplig syn på världen.
Detaljerna är helt enkelt otroliga (mina halvkassa bilder gör dem absolut inte rättvisa), mikroskopet var just uppfunnet och gjorde det möjligt att träda in i en helt ny värld. Man ville återge blommorna så minutiöst som möjligt, men samtidigt smyger det sig in små symboler här och var som är allt annat än naturtrogna. Det är en otroligt vacker utställning som pågår ända fram till oktober och är väl värd ett besök för alla som älskar blommor.
En rithörna fanns tack och lov också för mina otåliga barn att rita loss i, eller för tålmodiga vuxna som vill testa sin förmåga att avbilda en blomma i närbild.  Alla blommor som används där är färska och med hjälp av starka lampor kan man komma blommorna nära ända inpå pistillerna.


Tage ritade sig själv med en blomma i handen! När målningen var klar fikade vi i det mysiga cafét och sedan gick vi ut i den fina parken utanför museet där det fanns flera roliga lekplatser.

Snödroppar och vintergäck blommade för fullt, och minsann tittade vi inte på dem med lite nya ögon nu?Vi hittade också ett nappträd!

 På vägen hem tog vi en sväng förbi Den lille havfrue och trängdes med japanska turister i kylan.
Där blommade också ett hav av penséer och det var så härligt att se att vårblommorna redan hittat ut i massor på gator och torg. Köpenhamn är verkligen staden för blomälskare, med alla sina fina offentliga parker och planteringar, blomsteraffärer i varje gathörn och möjligheten att köpa stora fång med snittblommor till en billig peng. 


På väg hem över Öresundsbron frågade vi oss som vi gör varje gång vi varit över: Varför åker vi inte till Köpenhamn oftare? Drygt 40 minuter från dörr till dörr tog denna resa, bara ett stenkast bort. Och samtidigt fylls man ju alltid av den där härliga storstadskänslan när man är där. Nej, det får allt bli en tur snart igen, jag vill vårpromenera i Kongens Have!

Hoppas alla haft en fin start på veckan. Nu spurtar vi mot helgen och de utlovade vårtemperaturerna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...