onsdag 17 april 2013

Den allra första egna komposten!

 
Minns ni mitt komposthörn? Det är nu drygt ett och ett halvt år sedan vi fixade till det med ett gäng svartlaserade pallkragar, utan att egentligen kunna så mycket om kompostering. Vi byggde två kompostlådor på samma gång och började med att enbart kompostera trädgårdsavfall. Lite huller om buller sådär, och utan att vara särskilt noga med att dela sönder ris och större pinnar. (Sedan dess har vi också börjat blanda upp med hushållsavfall som potatisskal, äppelskruttar, kaffesump och äggskal. Men det är en annan historia, och hur det går i den får vi veta först nästa vår när den andra komposlådan är redo att tömmas).
 
 
I helgen var det så äntligen dags för den första "skörden" och här står maken halvvägs ner i lådan och skottar kompost så det står härliga till.
 

 
Det ser väl inte så tokigt ut? En del pinnar som kunde delats i mindre bitar förstås, men det gör inget. Fyra fullastade skottkärror blev det som vi blandade upp med välbränd hästgödsel från en hästgård i Tygelsjö. Hittade hästbonden på Blocket, och nu har vi gödsel så det räcker och blir över. Dottern tyckte det var kul att följa med och titta på hästarna, men var desto mer upprörd över att vi körde hem med ett lass BAJS! Vilket föranledde en lång diskussion om hur blommor egentligen äter?
 

Nu ligger ett lager kompost- och hästgödselblandning i alla rabatter och jag hoppas att det ska växa riktigt bra i vårsolen. Fjärilarna har vaknat här i Skåne, och humlorna - ja, till och med den mest glåmiga småbarnsförälder kvicknar till!
 

En härlig bild från den första riktiga trädgårdshelgen för säsongen. Alla i familjen har glatt rivit fram allting samtidigt, trehjulingar, vattenslang, grill och diverse annat i en salig blandning. Någon som känner igen sig?

 På trappan blommar penséerna, och det är en sån god känsla att veta att det kommer de göra ända till midsommar minst. Det har ju precis bara börjat!

Idag är för övrigt en lyckans dag för de många, många musikälskare som liksom jag tycker att livet skulle kännas bra mycket torftigare utan Håkan Hellströms låtar. Ja, det finns faktiskt utrymme för andra passioner än trädgård i mitt liv! Sjunde skivan släpps idag och jag fylls av en musikglädje lika stor som den där dagen då jag första gången såg honom och hans band på Cirkus i Stockholm, den allra första turnén för en sådär 13 år sedan. En kärlek som bara växer. Hör bara. Ojojoj...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...