onsdag 17 april 2013

Den allra första egna komposten!

 
Minns ni mitt komposthörn? Det är nu drygt ett och ett halvt år sedan vi fixade till det med ett gäng svartlaserade pallkragar, utan att egentligen kunna så mycket om kompostering. Vi byggde två kompostlådor på samma gång och började med att enbart kompostera trädgårdsavfall. Lite huller om buller sådär, och utan att vara särskilt noga med att dela sönder ris och större pinnar. (Sedan dess har vi också börjat blanda upp med hushållsavfall som potatisskal, äppelskruttar, kaffesump och äggskal. Men det är en annan historia, och hur det går i den får vi veta först nästa vår när den andra komposlådan är redo att tömmas).
 
 
I helgen var det så äntligen dags för den första "skörden" och här står maken halvvägs ner i lådan och skottar kompost så det står härliga till.
 

 
Det ser väl inte så tokigt ut? En del pinnar som kunde delats i mindre bitar förstås, men det gör inget. Fyra fullastade skottkärror blev det som vi blandade upp med välbränd hästgödsel från en hästgård i Tygelsjö. Hittade hästbonden på Blocket, och nu har vi gödsel så det räcker och blir över. Dottern tyckte det var kul att följa med och titta på hästarna, men var desto mer upprörd över att vi körde hem med ett lass BAJS! Vilket föranledde en lång diskussion om hur blommor egentligen äter?
 

Nu ligger ett lager kompost- och hästgödselblandning i alla rabatter och jag hoppas att det ska växa riktigt bra i vårsolen. Fjärilarna har vaknat här i Skåne, och humlorna - ja, till och med den mest glåmiga småbarnsförälder kvicknar till!
 

En härlig bild från den första riktiga trädgårdshelgen för säsongen. Alla i familjen har glatt rivit fram allting samtidigt, trehjulingar, vattenslang, grill och diverse annat i en salig blandning. Någon som känner igen sig?

 På trappan blommar penséerna, och det är en sån god känsla att veta att det kommer de göra ända till midsommar minst. Det har ju precis bara börjat!

Idag är för övrigt en lyckans dag för de många, många musikälskare som liksom jag tycker att livet skulle kännas bra mycket torftigare utan Håkan Hellströms låtar. Ja, det finns faktiskt utrymme för andra passioner än trädgård i mitt liv! Sjunde skivan släpps idag och jag fylls av en musikglädje lika stor som den där dagen då jag första gången såg honom och hans band på Cirkus i Stockholm, den allra första turnén för en sådär 13 år sedan. En kärlek som bara växer. Hör bara. Ojojoj...

7 kommentarer:

 1. Så härligt med egen kompost. Jag kan ännu inte "skörda" min utan kör med kogödsel i påse inår också.

  Oj som det slår ut överallt hos dig. Riktigt så långt har det inte kommit här.

  Ser jättefint ut i din trädgård!

  Kram, kram

  SvaraRadera
 2. Hej Hanna!

  Vad kul, jag tror att det är samma hästgård som jag hämtat hos två år i rad :-) Jag upplever att gödseln har hållit rabatterna ganska ogräsfria, lite som täckning. Hoppas att du får samma effekt! Tack för fin och kul blogg!

  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 3. Vilken glädje med egen underbar kompost. Måste ta tag i min kompost på ett mer organiserat sätt. Just nu är det träden i skogsdungen som får ta emot allt det goda :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Egen kompostjord är guld värd! Er jord såg finfin ut, lite kvistar kvar gör ju inget. Visst är det härligt ute nu? Jag njuter i fulla drag. Kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Jag kände på min trädgårdskompost tidigare idag och den var fortfarande stenfrusen... kom igen värmen! Idag har vi haft riktigt varmt, så jag hoppashoppas det ger effekt. Vår hushållskompost är knökfull och jag tänkte flytta över jorden som är där till trädgårdskomposten för mellanlagring, men då vill jag förstås tömma trädgårdskomposten först! Älskar joxet med komposten trots allt!

  Jag hoppas också vi kan åka och hämta hästbajs i ett stall i närheten snart. Visste du att stallen måste BETALA bönder för att komma och hämta gödsel till sina åkrar? Bakvända världen!

  SvaraRadera
 6. Härligt med gödsel! Har du något tips på hur man hämtar hästbajs om man har bil men inget släp? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm... dubbla sopsäckar? Fast det får ju inte plats så mycket åt gången Kan du låna släp av någon? Vi köpte ju ett jättelass, men det gick åt utan problem. Det går liksom alltid åt mer än man tror! ;) Lycka till med transporten! Kram Hanna

   Radera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...