lördag 20 april 2013

Årets första tur till Åbergs


Bland de härligaste vårtecken som finns är ju när alla plantskolor öppnar för säsongen och fyller på med vårblommor och perenner. En av mina favoriter är som ni vet Åbergs trädgård i Ystad, och idag var det dags för första turen dit för i år. Turligt nog bor en av mina bästa vänner också där, så vi och våra familjer stämde träff på trädgårdscaféet denna soliga härliga lördag.


Alltså, hur glad blir man när man ser alla dessa små salladsplantor som har fått komma ut i solen?


Eller ett helt växthus fullt av tomatplantor? Att gå där i den fuktiga varma luften och fundera på vilka sorter man ska välja till sommaren, det är livet på en pinne för en trädgårdstok. Två plantor busktomater blev det, 'Tiny Tom' och 'Totem' och en körsbärstomat 'Cheerio'. Jag var så sen med mina egna frön så det känns bra att kunna skynda på det hela lite. I år ska det banne mig bli ett tomat-år hos oss, när växthuset är på plats. De två senaste somrarna har ju varit så kalla att våra tomater inte velat mogna. Men nu står plantorna på plats redan därute, och jag hoppas att det ska gå fort tills jag får sätta tänderna i årets första egna tomat!Och alla pelargonerna... Jag gick där och pillade på alla doftande blad och hittade en Mårbacka-pelargon med ett mycket klädsamt namn. Plötsligt känns sommaren så nära, hur gick det till?
Åbergs är ett riktigt guldställe, med närmare 2000 sorters växter i sortimentet - de flesta av dem egenodlade. Det är Sveriges äldsta plantskola som fyller 140 år i år och den har varit i samma familjs ägo i alla dessa år. Imponerande! Caféet är också värt en omväg, oj, så mycket smarrigt det finns där. Dagens chèvre- och rödbetspaj var inget undantag.

Vi har haft en riktigt bra dag, trots att Tage höll på att riva hela stället... Hoppas att ni också har haft det!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...