fredag 22 mars 2013

Blooming Friday: Jodå, drömmar kan slå in!

Veckans Blommig fredag handlar om drömmar. Kan drömmar slå in? Och jag svarar ett tveklöst ja på den frågan, åtminstone när det handlar om trädgårdsdrömmar. Lyssna bara på den här historien, som en liten saga med ett riktigt lyckligt slut.

För det var en gång en tjej som drömde om en egen trädgård. Hennes barndom hade varit full av blommor, med en trädgårdstokig mamma, mor- och farföräldrar som odlade sina egna grönsaker och en pappa som skulle ha blivit en utmärkt landskapsarkitekt om han inte hade valt en annan bana. När hon blev vuxen flyttade hon till storstan, betong och asfalt så långt ögat kunde nå. På fönsterbrädorna i hennes första lägenhet trängdes krukväxterna. Och när hon äntligen fick en balkong blev den snart så full av krukor och blommor att det var svårt att få plats att sitta där. Det var ju tydligt: Den här människan behövde en trädgård!


Det skulle komma att ta rätt många år, men till sist blev drömmen sann. Den där tjejen träffade en kille, kärlek uppstod och de slog sina påsar ihop. Livet förde dem till Skåne och det var där de bestämde sig för att köpa hus. Längtan efter en trädgård hade vuxit sig större och större, ja drömmen upptog hennes tankar mer och mer. Och så fann de till slut ett litet hus som passade både hjärta och plånbok. Med en gammal trädgård som sett sina bästa dagar, men hon såg bara möjligheter. En egen plätt av jorden att förvalta, att gräva, grilla, sola, umgås, plantera, busa, festa och leka i. Äntligen!


I sommar har vi bott här i åtta år och fortfarande är jag lika glad varje gång jag öppnar dörren och går ut i trädgården. Jag är så evinnerligt tacksam att jag får gå barfota i gräset, fast jag bor mitt i stan. Att mina barn får äta hemodlade grönsaker, gräva i en egen sandlåda och leka i solen precis som jag fick göra när jag var liten. Att jag själv får utlopp för allt mitt "hittepå", att jag har någonstans att bara vara när jag vill och att vi kan sitta därute ända tills mörkret faller under ljumma sommarkvällar. Jag hoppas att jag aldrig, aldrig behöver bli instängd i en lägenhet igen och att jag alltid ska få ha förmånen att bo så här. Mitt i trädgårdsdrömmen!

Just denna fredag är trädgården inbäddad i ett mjukt vitt täcke igen, solen skiner, barnen leker på övervåningen och min man är på väg hem till oss och till fredagsmyset. Jag sitter här och mår bra, trött efter jobbveckan men med helgglädje i hjärtat. Och så är jag så fullständigt uppslukad av Håkan Hellströms låtar för tillfället. Som en förälskelse. Hör bara.

Önskar er allihop den finaste av helger!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...