lördag 19 januari 2013

Fågellivet inpå knuten

Ännu en kall vinterdag här i Malmö, och vi har åkt pulka, tänt brasa och till och med fått en kort solglimt på våra bleka näsor. Och så har jag sett till fågelrestaurangen därute, det är ett sådant kärt besvär så här års tycker jag.


Min pappa har alltid matat småfåglarna på vintern, och jag minns hur kul jag tyckte det var som barn att kika på dem där de trängdes kring talgbollar och fröautomater. Det är något jag vill föra vidare till mina egna barn, och känns extra viktigt när man bor mitt i stan som vi gör och inte ser så många vilda djur till vardags. Idag har vi haft besök av koltrast, blåmes, talgoxe, rödhake, skata och kaja och stundtals gick det ganska vilt till där i fågelrestaurangen!

Min favoritfågel i trädgården är koltrasten, och jag är så lyckligt lottad att jag har ett par som häckar här i krokarna och håller till i vår trädgård året om. Koltrasthannens vackra sång är enligt mig försommarens allra skönaste ljud. Och det trogna paret är nog precis lika glada som vi över att årets äppelskörd blev så stor, nu kan vi alla äta äpplen hela vintern lång.


Nästa helg, 25-28 januari, är det åter dags för årets största fågelevenemang, Vinterfåglar inpå knuten. Det är Sveriges Ornotologiska Förening som bjuder in alla fågelintresserade, amatörer såväl som professionella fågelskådare, att under en utvald helg räkna besökarna vid fågelbordet. Jag har varit med en gång tidigare, och det var riktigt kul att faktiskt ta sig tid att ta reda på hur många och vilka fåglar som besöker trädgården en vanlig vinterdag. Det visade vara långt fler än jag trodde! Jag ska försöka vara med denna gång också, nu när barnen är lite större är detta något som kan vara spännande att göra tillsammans.

 Kylan bet rejält i kinderna på vägen hem från pulkabacken, och det var skönt att komma in.


Men himlen var rosa... 

... och i häggmispelhäcken knoppas det. Minusgrader och snö till trots, våren är på väg!


Innan vi gick in passade vi på att sätta ett gnagskydd på det nyplanterade körsbärsträdet. Det vore ju synd att få den vackra stammen förstörd av glupska kaniner. De får leta sin mat på annat håll!

Nu väntar lördagskvällen, hoppas den blir njutbar för både oss och er!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...