söndag 29 april 2012

Valborgshälsning från ön

Vi har åkt till ön för att fira Valborg. Resan hit gick genom ett ljusgrönt Blekinge där tusentals vitsippor blommade och miljoner löv höll på att spricka ut. Det var så otroligt vackert.

Men vackrast ändå, Öland en vårkväll. Det här är min plats på jorden, hit längtar jag ständigt och hit kommer jag alltid att återvända. Så här fint var det igår på vår kvällspromenad, det hade just regnat, luften var ljum och det doftade hav, jord och brinnande löv. Vitsippor, gullvivor och pärlhyacinter står i sin fullaste blom, slånbärsbuskarna är på gång och i kärret lyser kabbelekan gul. En ljuvlig kväll, helt enkelt.

Det blir inget trädgårderande i helgen, men vad gör väl det när man får gå på en kvällspromenad som den här? Följ med!

torsdag 26 april 2012

Som sockervadd

Malmö visar sig verkligen från sin vackraste sida just nu. Parkernas stad gör ingen besviken så här års med mängder av blommande träd och buskar och vita och rosa skyar så långt ögat når... Jag delar gärna med mig lite, så här kommer en glimt från ett regnigt Malmö fullt av rosa fluff.


Förresten, idag fyller en av mina favoritbloggar, Trädgården på Höjden, ett år! Redan första gången jag hamnade där fastnade jag för alla vackra bilder och inspirerande och välskrivna texter. Dessutom visade det sig att bloggägaren Åsa och jag hade mycket mer än trädgård tillsammans, och jag är så glad över att ha fått möjligheten att hitta en ny vän i henne. Titta in på hennes fina blogg och passa samtidigt på att vara med i utlottningen av en kalasfin hängmatta. Grattis Åsa, till ett fantastiskt första blogg-år!

 Ha en fortsatt fin torsdag allesammans!

Kram från

onsdag 25 april 2012

Vackraste vårregn

Idag faller ett ihållande regn över min stad och jag blev alldeles dyngsur när jag cyklade. Men det gjorde inget, jag bara njöt av den där vårluften som blir så klar och ren i regnet. Ja, jag älskar vårregn! Man kan riktigt se hur alla växter suger det i sig och det ljusgröna nyanserna fullkomligt exploderar överallt. Jag for förstås ut med kameran för att få några närbilder av den där otroliga växtkraften. När man ser dessa bilder är det svårt att fatta att trädgården var alldeles kal för bar några veckor sedan. Idag skimrar miljontals små vattendroppar hos mig och gör både mig och trädgården gott.


Droppe på syrengren, och det regnvåta trädäcket blankt som ett dansgolv där bakom.

 Klätterhortensian, blankgrön och underbar!Nyduschade klematisknoppar. Nu slår de ut när som helst! Den blekgula sockblomman vecklar ut sina vackra blad i regnet.


 Daggkåpedropp.


Aklejornas vackra blågröna färg förstärks ännu mer av regnet.


Ett par dagars sol på detta så blommar min tulpanrabatt!Myskmadrans blad är så vackra och så härligt knallgröna.


I rabarberlandet börjar det redan likna en djungel, och årets pajpremiär gick av stapeln i helgen.


Även i jordgubbslandet grönskar det.

 Mörkbladiga växter framhävs också så fint av regnet. Här höstsilverax 'Brunette'.

Och här vattendroppar som diamanter i kärleksörten 'Matrona's bladrosetter.


Droppar i plommonträdet och prismor i spaljén = glitter överallt! Och långt där bakom slår den enorma kastanjen på andra sidan gatan ut. Snart kan vi sitta på vår uteplats och lyssna till suset i den stora lövmassan, ett av sommarens bästa ljud i vår trädgård.

Ja, jag älskar regn! Jag älskar svalkande sommarregn och gråmurrigt höstregn, till och med snöblandat regn om jag får titta ut på det genom mitt fönster framför kaminen. Men frågan är om inte vårregnet är det allra härligaste? Sådana här dagar är jag extra lycklig över att ha en egen trädgård att regn-njuta i. Lyckliga jag!

tisdag 24 april 2012

Upphittat: Nytt fulhörn

Jag tror att de flesta trädgårdar, hur välskötta de än är, har en mindre lyckad del någonstans. Något ställe där det växer dåligt, där ogräset tagit över eller dit solen aldrig når. Eller en hörna där gammal bråte, komposten och diverse annat samlas. Så även här, men eftersom vår trädgård var så enormt igenvuxen har den fulaste platsen flyttat runt under årens lopp i takt med att vi fixat till de olika delarna. Fram till förra våren var det ingen tvekan: Buskaget och den igenvuxna gången nere vid det gamla fallfärdiga garaget var det självklara fulhörnet. Ingen vacker syn, men desto bättre blev den nya häggmispelhäcken och uppfarten som ersatte eländet.


Idag insåg jag plötsligt att hemliga hörnan bakom huset, där vi har vårt insynsskyddade trädäck kvalar in som trädgårdens nya fulhörn. Rabatten har just tömts på rosor och funkia som istället har flyttat till den nya rabatten på framsidan, och nu ser det så här ödsligt och tråkigt ut. Det här är också sista sträckan som vi inte har bytt staketet, och det är fortfarande fult gunnesbo-stängsel in mot grannens. Det planerar vi att byta under den här säsongen, till samma svarta plank som ramar in resten av trädgården. Dessutom utgör detta baksidan av grannens garage, där ogräset frodas och klättrar genom stängslet in till oss. Ser ni maskrosodlingen? Som tur är har vi världens bästa grannar och vi planerar att göra staketbygget till ett gemensamt projekt. Då känns det genast mindre jobbigt, vi som annars har allt målande och skruvande i alltför färskt minne...
Just nu växer här bara kantnepeta och några stackars vitmalört som fört en tynande tillvaro de senaste åren. I ena kanten av rabatten växer vår gamla syren, vilket gör att det är en snustorr plats full av rötter. Solig större delen av dagen är den också, dvs stekhet på sommaren. Jag har köpt några plantor av röd solhatt 'Magnus' som jag placerat ut som jag tror jag vill ha dem. Men vad mer? Den trista betongsockeln ska målas svart så småningom. 


Här ser man hålen efter de uppgrävda rosorna. Ingen vidare inspirerande plats som den ser ut nu... Jag har några plantor av vit solhatt som jag skulle kunna flytta hit, men frågan är om det blir kaka på kaka med vita och röda bredvid varandra? Andra funderingar är att skaffa fler av min favoritperenn bolltistel, som skulle vara fina tillsammans med de rödrosa solhattarna. Vad tycker ni?

Ja, detta är min trädgårds fulaste plats just nu. Det känns skönt att ha visat upp den också, så att ingen går och tror att det är genomtänkt och fixat överallt. Som kuriosa kan jag också berätta att denna rabatt var den enda befintliga som inte var helt igenvuxen när vi flyttade hit. Däremot var växtvalet lite udda - här växte enbart rabarber!

Tror jag måste avsluta inlägget med något finare... som min nyinköpta alunrot 'Chocolate Ruffles' som börjar växa till sig i sin kruka med sina vackra blad.

 Och så blommar äntligen narcissen 'Thalia' som jag satte i höstas. Jag tycker att den är så vacker!


Till sist måste jag ju bara fråga: Hur har ni det med era fulhörn egentligen? Vågar ni visa dem? Hoppas det, för det är något så befriande över dessa gudsförgätna ställen. Eller hur?

Kram från

måndag 23 april 2012

En blomma från Tage...

...att starta veckan med. Den är till alla er som läser min blogg och som kommenterar, ger goda råd, uppmuntrar och är sådär allmänt härliga! Tage är en hejare på att plocka blommor, svisch säger det bara och så är allt avplockat. De sista av mina pärlhyacinter hann jag föreviga på detta sätt innan de blev betalningsmedel i lekstugans "taffär". :)Missa inte att jag har en utlottning för att fira att ni är så många som har hittat hit. Vindspelet kan bli ditt!Hoppas att solen skiner på er!

söndag 22 april 2012

Hyllning till häggmispeln

Idag ska jag göra en närmare presentation av ännu en favorit i min trädgård, nämligen häggmispeln. Förra försommaren satte vi en ny häck av häggmispel längst ner på södra kortsidan av vår trädgård. Då var den redan överblommad och bladen sommargröna, så det är först nu vi får se den i knopp. Och vilket skådespel, titta bara!Vi har en häggmispelhäck till på ett annat ställe i trädgården, men den är av en annan art, jag tror det är prakthäggmispel. Den planterades innan jag tagit för vana att skriva ned växtnamn, så säker är jag inte. När trädgårdsfirman som satte den nya häcken frågade vilken art jag ville ha så sa jag att det inte spelade så stor roll. Jag trodde det var "same same" med häggmispel och att alla olika arter såg ungefär likadana ut. Döm om min förvåning när våra nykomlingar nu knoppas i en vacker ljusröd ton och alltså verkar vara kopparhäggmispel. Visst är den vacker?Och det gör absolut ingenting att våra två häckar inte är samma, dels för att de ändå står en bit ifrån varandra men framför allt för att vi nu får njuta av ännu mer färg i nya toner.Det har regnat över Skåne idag och vattendropparna landar som små pärlor på de nyutspruckna bladen.


Snart blommar den med klasar av vita små blommor. Några varma dagar till så! Jag tycker häggmispeln är en verklig klippa bland mina trädgårdsväxter. Den är härdig, lättodlad och har inga större anspråk på vare sig jordmån eller vatten. Och den är lika vacker under hela säsongen, från de första ludna små knopparna till den skira men kortvariga blomningen, över sommaren då den har ett djupgrönt bladverk och får ätliga bär som lockar fåglar till trädgården. Ja, man kan äta dem själv också och koka saft och sylt av bären men det har jag inte testat. Än, vill säga... Till sist avslutas säsongen med ett sprakande färgfyrverkeri i knalligt röda och gula nyanser. Den kan formklippas eller lämnas friväxande och den växer relativt snabbt till en tät häck. Ja, den gör ingen besviken och jag kan verkligen rekommendera den till den som funderar över en lövfällande häck.

Nu stundar snart veckans tv-höjdpunkt. Dags att koka thé och bänka sig framför Trädgårdstoppen, där ännu en trädgårdsbloggare ska visa sin trädgård ikväll. Spännande ska det bli att få se mer av denna fina trädgård!

Innan jag slutar för idag vill jag tacka för alla lyckönskningar om rosrost-bekämpningen. Jag lovar att ni ska få följa hur det går, och hoppas att jag åtminstone ska kunna minska angreppen i år. Mina 'New Dawn' är också en viktig stomme i min trädgård med sina vackra blommor som blommar hela säsongen, men det skulle ju vara kul om även bladen kunde få vara lika fina. Skam den som ger sig.

Ha nu en skön avslutning på veckan allesammans!

Kram från

Vik hädan envisa rosrost!

De senaste somrarna har mina fina 'New Dawn'-rosor tyvärr drabbats av rosrost. Förra sommaren försökte jag så gott jag kunde att hålla den borta, men började inte mina motangrepp förrän jag redan sett de första orangegula prickarna på bladens undersida. Sedan regnade det ju jättemycket förra sommaren och i fukten spred sig svampsporerna rekordsnabbt. Mina försök visade sig fruktlösa, svampen vann och mot slutet av sommaren såg mina rosenbuskar lika trista ut igen och var alldeles kala nedtill.

I år tänkte jag därför ta upp kampen tidigt och efter att jag klippt ned rosorna hårt har jag idag sprayat dem med Binab Trichoderma, som är ett biologiskt medel mot svampangrepp. Främst används det på rosor och ska funka både mot rosrost och svartfläckssjuka.
Jag älskar verkligen mina rosor och jag hoppas så att de kan få vara friska den  här säsongen. Har någon erfarenhet av att behandla med Binab får ni gärna berätta. Det går också bra att hjälpa mig att hålla tummarna: Fram för gröna blanka rosblad hela sommaren!

Vill förresten passa på att tacka för era enhälliga tips angående toppningen av mina pelargonsticklingar. Tack vare er kunde jag utan att darra det minsta på hand klippa dem och nu har jag fyra istället för två. Mycket bra!

Dags att sova, så godnatt på er!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...