tisdag 25 december 2012

De bästa fröminnena från 2012

God fortsättning allesammans, hoppas att ni hade en riktigt fin julafton. Här har juldagslugnet sänkt sig, barnen leker med sina julklappar och äntligen blir det lite tid för mig att ta tag i ett sedan länge efterlängtat pyssel. Det har blivit hög tid att rensa upp alla frön jag samlade i trädgården i höstas. Sagt och gjort, när juldagsmorgon glimmade gick jag upp och satte igång och nu har jag just vikt klart en hel hög med små fröpåsar.
Ni som hängt med mig ett tag vet att jag är nybörjare när det kommer till fröer, och den gångna säsongen var den första som jag på allvar sådde något själv. Och det gick ju faktiskt över förväntan bra! Här kommer en liten minneskavalkad med några av den gångna sommarens frösådda favoriter. Minns ni?

Spanska jungfrun 'Lovey Dovey' fastnade jag för direkt när jag såg den i frökatalogen, och den gjorde mig verkligen inte besviken. Lättsådd, långblommande och robust i väder och vind blev den av sommarens höjdare.

Ännu mer favorit blev ringblomman 'Strawberry Blonde' som nästan såg ut som något annat än en ringblomma. Jag tycker färgen är så vacker. Det blir helt klart repris på den!

Och så rosenskäran 'Double Click Cranberries', som nästan liknade en pion med sina dubbla kronblad och djuprosa färg. De fyllde upp min halvtomma nya rabatt hur snabbt som helst och gav både höjd och ett samtalsämne för grannarna där de hängde ut över staketet.


Sommarens mest älskade och fotograferade blev nog ändå zinnian 'Lilliput'. De fyllde Tages pallkrage på nolltid och blommade oavbrutet från början av juli och in i oktober. Bukett efter bukett plockade jag av dessa sommarens små karameller och blev lika glad varje gång jag såg dem. Så från och med 2012 är en sommar utan zinnior i Tages trädgård otänkbar!

Det enda zinniorna saknar är ju doften. Hos den grekiska lövkojan är det tvärtom, här är blommorna oansenliga och rentav lite tråkiga, men doften! Åh, den fyller hela trädgården under ljumma sommarkvällar, där den kommer svävande som en pust från något sagorike. Alldeles underbar den här blomman också. Men nästa år ska jag så den inne bland de röda solhattarna, som kan hjälpa till att hålla dem uppe. Så får det bli!


Min kärlek till luktärter är varaktig och stark, och har så varit ända sedan jag var liten och fick plocka dem i obegränsad mängd hos min mormor. Finns det något underbarare än att köra ned näsan i en bukett luktärter? Årets tvåfärgade skönhet hette 'Fransiscus Cupani' och svingade sig med lätthet upp i spaljétornets topp där det blommade och blommade och blommade ända tills det tog tvärt slut i sommarens sista lusangrepp i september. Mest spektakulär var dock ingen av blommorna. Nej, det var mot en av köksträdgårdens pallkragar den mesta uppmärksamheten riktade sig. Den mörklila, nästan svarta, sockerärten 'Shiraz' är ju en snygging utan dess like. Tydligen blir de gröna när man kokar dem, men så lång kom aldrig vi då alla blev uppätna på stört så snart de blivit mogna. Det blir nog en repris på den här också1

Nu sitter jag alltså här med en mängd minnen och en hel drös med små fröpåsar från sommaren som gick. Vad ska jag göra med alla frön? Jo, jag tycker det är dags för en ny utlottning, det var alldeles för länge sedan. Håll utkik här på bloggen de närmaste dagarna så kommer alla läsare få chansen att vara med i utlottningen av frön från Tages trädgård. Det finns också något att fira, mer om det får ni veta inom kort!

Ett fortsatt skönt julfirande önskar jag er så länge!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...