söndag 7 oktober 2012

Som en söndag ska vara

Så här borde alla söndagar vara... En lugn morgon, tjocka söndagsbilagan, rostat bröd, kojbygge och dammsugning. Och en idé om spontanutflykt till skogen som blev verklighet några timmar senare. Bilen full av förväntan, vägar kantade av träd som visar höstfärg. Lunchfika på mysiga Fenix Konditori och sedan på slingriga stigar in i Söderåsens Nationalpark.


"Det luktar gott här", sa Tage. Och det gör det ju i skogen, särskilt så här års. Multnande löv och regnvåt jord. Skogens alla ljud, små öron som lyssnade så uppmärksamt. En liten hand i min, en till på andra sidan. En lyckokänsla i magen, stark och varm.Vi gick där och pratade om träden. Om hur stora de är, och hur gamla. Tänk att de stått här så länge, mer än hundra år kanske. Och kanske i hundra till.

För att inte tala om stenarna. I tusentals år har de legat på samma ställe. Sett träden födas och dö, känt mossan växa och barnfötter som skuttar över den skrovliga ytan. Undrar om det kittlas?
Vi följde röda prickar över stock och sten, genom solglimtar och regnskurar. Små fötter som halkade, ett raklångt fall i leran. Tårar som torkade snabbt när en ekorre korsade stigen. Så liten den var där på stora stammen, och så söt. Vad äter de egentligen? Ja, inte är det rostat bröd och köttbullar i alla fall. Ekollon är som godis för dem, säger storasyster allvarligt. För det är ju inte varje dag man träffar en ekorre. Det är stort när man är liten.
En härlig promenad hade vi där i skogen, och all ren luft och vackra höstfärger hjälpte till att fylla energireserverna inför den nya veckan. Mitt i vandringen blev det ännu bättre när det kom ett sms från Åsa som bjöd in oss på fika. Så avslutades vår dag med äppelpaj, tv-spelsturnering och prat om stort och smått hos henne och fina familjen på Höjden. En sväng i hennes härliga trädgård hann vi också med. Och på vägen hem: sovande barn i baksätet, dahlior från Höjden i knät, Laleh på radion och samma mjuka lycka i magen. En riktigt bra dag.

Hoppas er söndag varit lika fin!

Kram från

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...