söndag 7 oktober 2012

Som en söndag ska vara

Så här borde alla söndagar vara... En lugn morgon, tjocka söndagsbilagan, rostat bröd, kojbygge och dammsugning. Och en idé om spontanutflykt till skogen som blev verklighet några timmar senare. Bilen full av förväntan, vägar kantade av träd som visar höstfärg. Lunchfika på mysiga Fenix Konditori och sedan på slingriga stigar in i Söderåsens Nationalpark.


"Det luktar gott här", sa Tage. Och det gör det ju i skogen, särskilt så här års. Multnande löv och regnvåt jord. Skogens alla ljud, små öron som lyssnade så uppmärksamt. En liten hand i min, en till på andra sidan. En lyckokänsla i magen, stark och varm.Vi gick där och pratade om träden. Om hur stora de är, och hur gamla. Tänk att de stått här så länge, mer än hundra år kanske. Och kanske i hundra till.

För att inte tala om stenarna. I tusentals år har de legat på samma ställe. Sett träden födas och dö, känt mossan växa och barnfötter som skuttar över den skrovliga ytan. Undrar om det kittlas?
Vi följde röda prickar över stock och sten, genom solglimtar och regnskurar. Små fötter som halkade, ett raklångt fall i leran. Tårar som torkade snabbt när en ekorre korsade stigen. Så liten den var där på stora stammen, och så söt. Vad äter de egentligen? Ja, inte är det rostat bröd och köttbullar i alla fall. Ekollon är som godis för dem, säger storasyster allvarligt. För det är ju inte varje dag man träffar en ekorre. Det är stort när man är liten.
En härlig promenad hade vi där i skogen, och all ren luft och vackra höstfärger hjälpte till att fylla energireserverna inför den nya veckan. Mitt i vandringen blev det ännu bättre när det kom ett sms från Åsa som bjöd in oss på fika. Så avslutades vår dag med äppelpaj, tv-spelsturnering och prat om stort och smått hos henne och fina familjen på Höjden. En sväng i hennes härliga trädgård hann vi också med. Och på vägen hem: sovande barn i baksätet, dahlior från Höjden i knät, Laleh på radion och samma mjuka lycka i magen. En riktigt bra dag.

Hoppas er söndag varit lika fin!

Kram från

13 kommentarer:

 1. När jag läser ditt inlägg sitter jag i soffan och ler stort. Vilken underbar dag, så full av höstmys.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Vilken perfekt söndag.
  Gillar skogen där.När vår minste var tre packade vi tältet och gjorde vår första vandring just där. Tror vi gick 7 km. En riktig höjdarminisemester. Gissa om barnen var stolta efteråt.
  Kram :)

  SvaraRadera
 3. Låter som en alldeles underbar söndag! Skogen är verkligen fin så här års. kram Sophia

  SvaraRadera
 4. Härligt när söndagarna blir sådär härligt mysiga som man vill:)). Vackra bilder. Vi stod 9 timmar igår och kollade på sonens fotbollscup:)).
  Ha en bra start på veckan.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar söndag ni har haft. :-) Jag har varit hela helgen på ledarkurs från Friluftsfrämjandet och pratat om att vara ute med barn i skogen, men jag kan inte komma ihåg något som träffade så rätt som ditt inlägg. Det är speciellt att se barnen upptäcka allt där ute. Och att samtidigt få njuta av det själv tillsammans med dem är ju inte helt fel det heller. :-)
  Kram,
  Kerstin

  SvaraRadera
 6. Låter som en toppen dag:)
  Ha det fint idag oxå!

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig dag!
  Söderåsen är vackert, dit måste jag ta familjen, snart.
  Ha en bra vecka!
  Ulrika

  SvaraRadera
 8. Härlig dag ni hade. En riktig söndag!

  Kram

  SvaraRadera
 9. En riktig sagoskog, det där!
  Och du skriver magiskt bra.
  Håller tummarna för att den nya veckans dagar blir lika fina som er härliga söndag!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Vilken fantastisk skog, verkligen något för mig som älskar att vara i skogen och nu på hösten är ju all mossa så jättevacker. Njöt av läsningen!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 11. Ah blev sa nostalgisk och kom och tanka pa barndomens skogsutflykter...Blir inte mycket av den varan for var lilla tjej har i Storstaden - men det finns ju fina tradgardar och parker i alla fall. Kande dock att det vore vart att aka en timme i bilen for att andas lite skogsluft. Vilken mysdag ni fick! Kram

  SvaraRadera
 12. Vilken mysig söndag du beskriver. Och så fina bilder.
  Jo, min söndag var också härlig. Först ett ridpass för min tränare, sedan kaffe med O i solvärmt växthus, en liten tur med nya mc:n och därefter trädgårdstimmar med spade och sekatör. Kvällen kom med lax, rösti och tv-deckare.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...