lördag 27 oktober 2012

Kalla händer, varma hjärtan

Det är ju så ändlöst vackert med frost. Gnistrande små kristaller som sveper in varenda detalj i trädgården, och vi vaknar upp till en ny värld därute. Zinniornas glansdagar är till sist förbi, men jösses så tåliga de har varit. De är nog den här sommarens största favoriter och jag kommer att så dem om och om igen... Visst är de väl för söta, även med ett lager frost på sig?

Iskalla prismor i armeringsmattan. Spindeln som spann sitt nät där i somras har nog packat ihop och dragit söderöver. Den som kunde göra det... Eller har den gått i ide? Även det en frestande tanke. För den tiden som väntar nu är lite tung, tycker jag.

Knaster under skorna när jag går över gräset. Ryser och fryser... men ändå måste jag stanna upp och bara se på frostens vackra scener som utspelar sig överallt, i varje skrymsle av trädgården.


 Alla bladformer blir så tydliga med sina vita konturer. Tänk att något så vackert kan vara så kallt?

Trädgårdstiden har sin gång och nu är frostens tid. Men jag kommer ändå att sakna mina rosenskäror!


Tur att det finns några som håller ut även efter det att kylan krupit under nollan. Vad vore min trädgård utan murgröna?


 Och så får man glädjas åt alla vackra fröställningar istället...


 ...och grenarnas silhuetter mot himlen. Carmencitarönnens klarröda löv föll av alla på en gång när det blåste till nu i veckan. Vips, så var det slut på den röda fägringen. Det brukar ta ett tag för mig att vänja mig vid kala grenar och en trädgård som känns så tom plötsligt.


 Så jag försöker njuta så mycket jag kan av de allra sista blommorna för i år. Snart är de bara minnen, att spara i trädgårdshjärtat medan nordanvinden viner och snön yr därute...

Tur att man kan värma sig med annat när det är för kallt att vara i trädgården. Idag har vi haft en jättefin dag med nära och kära på ett mysigt ställe och med många skratt. Värme och kärlek som ger hopp när nästippen är kall och mörkret så tätt utanför fönstret. Ja, vi ska nog klara den här vintern också...

Njut av kvällen!

12 kommentarer:

 1. Så fort det går! och visst är det vackert med frost. Jag har ännu inte upplevt det...här på Gotland är det över nollan. Få se hur det blir när jag kommer hem. Tycker frosten är så vacker.
  Ha en härlig lördagkväll och söndag.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Så vacker zinnian är, det var några år sedan jag hade dem hos mig. Måste ju prova igen när du lovordar dem så:)). Svårt är det att vänja sig vid kala träd och mörker, men det får gå på något sätt...
  Ha en fortsatt fin helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Insåg redan tidigare i sommar att det är zinnior jag måste ha nästa år!
  Men så är det ju det där med försådd, som jag är så dålig på...
  Kanske 2013 blir året då en förändring sker, hihi!

  Ha en fortsatt skön helg!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag direktsådde mina på plats i pallkragen! Så det kan hända att 2013 blir året då du har zinnior utan att behöva förså ett enda frö! :) Kram Hanna

   Radera
 4. Klart vi klarar vintern. Men man måste rusta sig lite. i morgon kommer det att kännas lika konstigt som vanligt när det blir mörkt tidigare (glöm inte ställa om klockan:-)) Frosten är vacker men jag är lite orolig för mina, fortfarande ouppgrävda dahlior, och hoppas det milda vädret hittar tillbaka snarast.
  Kram Åsa

  SvaraRadera
 5. Det är så andan stannar till ett slag, så vackert! Rosenskärornas sista skönhet så fint fångad. Visst njuter vi av trädgården året runt :)

  SvaraRadera
 6. En trädgård i frostskimmer är bland det vackraste som finns, även om vemodet samtidigt infinner sig. Vintervilan är behövlig. Men den kunde gärna få vara lite kortare :-) Håller med om att det tar ett tag att vänja sig med nakna grenar och nedvissnade rabatter.

  Underbara bilder!!

  kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 7. Det är så vackert nu tycker jag. Frost och krisp gör sig så bra på bild. De löv som sitter kvar dalar utanför fönstret nu och idag ska jag försöka få ner några rosor som jag fått. Får se hur det går.

  Ha en fin söndag.

  Kram

  SvaraRadera
 8. Vackert! Nu har man i alla fall julen att se fram emot - januari och februari daremot, de manaderna ar sa sega!

  SvaraRadera
 9. Japp. Frost är vackert! Det är lite som att alla blad får ta på sig askungens balklänning, till och med ogräs blir lite snyggt... :-)

  SvaraRadera
 10. Första frosten som nyper de sista blommorna är vacker...

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...