måndag 22 oktober 2012

Ett äpple om dagen är bra för grannsämjan

Igår började vi plocka ner årets stora äppelskörd från våra båda små 'Ingrid Marie'-träd. Aldrig under våra sju år här i huset har vi fått så mycket äpplen och trots att vi höll på i flera timmar hann vi bara plocka drygt hälften av frukten. Äpplena är ovanligt fina i år också, mörkröda, skinande blanka och nästan helt fria från mask. Riktiga juläpplen, som hämtade ur Bullerbyn. Och vårt bästa äppelår so far!


Vi var ute hela eftermiddagen, barnen lekte medan vi plockade och vi gjorde i ordning en hel rad med äppelpåsar som vi delade ut till förbipasserande grannar. Vilken glädje att ha så mycket frukt att man kan dela med sig till alla som vill ha! En äldre man som bor i lägenhet här i närheten blev så glad så han nästan brast i gråt, Ingrid Marie var tydligen hans barndoms godaste äpplen. Där ser man hur en liten påse frukt kan knyta människor lite närmre varandra och hur mycket de där små pratstunderna över staketet kan betyda. Varm i hjärtat blev jag och glada över sina äpplen var grannarna. 


Mina rosenskäror är fortfarande så fina. Den här sorten heter 'Double Click Cranberries' och har som ni ser stora fyllda blommor som nästan liknar pioner. Jag fick en gratis fröpåse från Hus & Hem Trädgård i våras och slängde ner fröna i rabatten utan någon som helst extra omvårdnad. Och ändå blir jag så här rikligt belönad, det är verkligen tacksamt. Tänk om vädret kunde hålla sig så här ett tag till, utan frost och kyla så jag kan få fortsätta njuta av mina blommor. En bukett sommarblommor på bordet till Allhelgona, det hoppas jag på.

Medan vi som bäst höll på att svepa in äpplen i tidningspapper hörde jag dem plötsligt. Tranorna som drog förbi högt däruppe, ropandes sitt farväl. Nu drar de mot sydligare breddgrader för den här gången, och det är så vemodigt när de säger hejdå. Men vi ses ju till våren igen och då är deras rop ett av de mest efterlängtade vårtecknen. Kom snart igen!

På kvällen bakade vi en amerikansk äppelpaj enligt Leilas recept som var alldeles gudomligt god. Det var en fin söndag och en fin helg som rustade oss så bra det bara gick för att möta den nya veckan. Och i morse när allt drog igång igen gick vi till dagis med hela cykeln fullastad med äpplen. För delad äppelglädje är ju dubbel äppelglädje...

Hoppas ni haft en bra måndag!

10 kommentarer:

 1. "Mina" äpplen är också Ingrid-marie från gatuträd här i kvarteret. De är så fulla med fina äpplen i år så det är en fröjd att skåda. I år är det verkligen ett riktigt I-M-år här i Malmö. jag blev rent varm i hjärtat när jag läste om er äppleutdelning och den gamle mannen... De äpplena kom då till nytta och glädje!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Så underbart gott och härligt det låter, blir alldeles varm i hjärtat. Ett av våra spaljeträd är Ingrid Marie och nu är jag så glad att vi köpte just det.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Vilken fantastisk dag. Och vilken fantastisk granne! ;-)

  SvaraRadera
 4. Bra sätt att glädja grannarna.
  Har också Ingrid Marie men inte så många äpplen som du. Men äpplen har vi.
  Kram ;)

  SvaraRadera
 5. Vilket fint inlägg. Ser i såå många trädgårdar att äpplen bara ligger på marken och blir förstörda (ev äter smådjur och fåglar). Alla har inte tillgång till svenska aromrika äpplen eller som dagis inte råd kanske att köpa. Bra gjort. //M

  SvaraRadera
 6. Vilken fin söndag ni hade! Här har det regnat och varit grått i minst en vecka nu. Och de flesta helgerna under hela hösten...

  Så roligt att ni kan glädja grannarna med fina äpplen! Vi har också ett Ingrid Marie-träd, men i år är det skorv eller insektsangrepp på nästan alla äpplen. Tänk så olika det kan vara...

  Rosenskärorna var underbara! Hoppas att du kan få några fröer till nästa år från dem.

  Vi brukar titta på tranor på hösten då de har sin stora rast vid Kvismaren här i Närke. Förra året räknade man till ca 17000 tranor. På våren är det ju Hornborgasjön som får de stora mängderna tranor. I höst blev det ingen utflykt eftersom det var regnväder när vi skulle åka dit och helgen innan hade det varit fint väder, men det var då det...

  Hösthälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 7. Ingrid marie är ett drömäppelträd. Kanske det blir ett sådant någon gång. Så fint att ge bort till grannarna. Helt underbart att höra om den gamle mannen och hur glad han blev!!! Ni verkar ha betydligt varmare hos er än här uppe just nu. Märks att avstånden är ganska stora oss emellan. I helgen grävde jag upp de sista rosenskärorna. De hade strukit med av den senaste tidens frostnätter. Men oj, så tacksamma de är. Hade också en dubbel variant i år. Kommer inte ihåg vad den hette. Något mörkare än din.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Din "äppelberättelse" är helt underbar! Håller verkligen med dig om det du skrev; att glädja någon med äpplen. Möten med människor är lika roligt som trädgård, vilket det sker i verkliga livet eller via en blogg.
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
 9. Vilken toppen dag för er och alla som passerade:)
  Rosenskäran ser verkligen fin ut...hoppas att den klarar sig till allahelgona.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 10. Men nu fick jag en tar i ogat nar jag laste om den aldre mannen...Apples - connecting people!?

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...