måndag 22 oktober 2012

Ett äpple om dagen är bra för grannsämjan

Igår började vi plocka ner årets stora äppelskörd från våra båda små 'Ingrid Marie'-träd. Aldrig under våra sju år här i huset har vi fått så mycket äpplen och trots att vi höll på i flera timmar hann vi bara plocka drygt hälften av frukten. Äpplena är ovanligt fina i år också, mörkröda, skinande blanka och nästan helt fria från mask. Riktiga juläpplen, som hämtade ur Bullerbyn. Och vårt bästa äppelår so far!


Vi var ute hela eftermiddagen, barnen lekte medan vi plockade och vi gjorde i ordning en hel rad med äppelpåsar som vi delade ut till förbipasserande grannar. Vilken glädje att ha så mycket frukt att man kan dela med sig till alla som vill ha! En äldre man som bor i lägenhet här i närheten blev så glad så han nästan brast i gråt, Ingrid Marie var tydligen hans barndoms godaste äpplen. Där ser man hur en liten påse frukt kan knyta människor lite närmre varandra och hur mycket de där små pratstunderna över staketet kan betyda. Varm i hjärtat blev jag och glada över sina äpplen var grannarna. 


Mina rosenskäror är fortfarande så fina. Den här sorten heter 'Double Click Cranberries' och har som ni ser stora fyllda blommor som nästan liknar pioner. Jag fick en gratis fröpåse från Hus & Hem Trädgård i våras och slängde ner fröna i rabatten utan någon som helst extra omvårdnad. Och ändå blir jag så här rikligt belönad, det är verkligen tacksamt. Tänk om vädret kunde hålla sig så här ett tag till, utan frost och kyla så jag kan få fortsätta njuta av mina blommor. En bukett sommarblommor på bordet till Allhelgona, det hoppas jag på.

Medan vi som bäst höll på att svepa in äpplen i tidningspapper hörde jag dem plötsligt. Tranorna som drog förbi högt däruppe, ropandes sitt farväl. Nu drar de mot sydligare breddgrader för den här gången, och det är så vemodigt när de säger hejdå. Men vi ses ju till våren igen och då är deras rop ett av de mest efterlängtade vårtecknen. Kom snart igen!

På kvällen bakade vi en amerikansk äppelpaj enligt Leilas recept som var alldeles gudomligt god. Det var en fin söndag och en fin helg som rustade oss så bra det bara gick för att möta den nya veckan. Och i morse när allt drog igång igen gick vi till dagis med hela cykeln fullastad med äpplen. För delad äppelglädje är ju dubbel äppelglädje...

Hoppas ni haft en bra måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...