fredag 5 oktober 2012

Blooming Friday: Färg & Form

Dagens tema hos Hélena är Färg & Form. Först blev jag inte alls peppad, ska jag erkänna. Här måste man ju tänka till, tänkte mitt lata fredagsjag, trött efter en intensiv vecka som toppats med febernätter och sjuka barn. Det är mycket nu, huvudet fullt av tankar, ett och annat tvivel och fokus på något annat. Och när fredagen äntligen kommer lockar soffa och mysbyxor... Men sen insåg jag ju att det egentligen var ett rätt självklart tema och så fann fingrarna vägen till tangentbordet även denna fredag.

För ärligt talat är det ju precis det här det handlar om för mig. Färg och form är det centrala i mitt stora trädgårdsintresse, även om jag faktiskt inte fattade det förrän ganska nyligen. 

När jag var yngre avundades jag alla som hade ett självklart konstnärligt uttryck. Jag tyckte att alla andra skrev låtar eller poesi, målade eller sjöng i kör. Drejade, sydde eller spelade i band. Det kändes som jag var den enda som inte hade hittat hem. Det var väl inget jag egentligen led av men det kändes lite tomt på något sätt. Och ibland tänkte jag osäkert att hjälp, är jag inte kreativ alls?


Men sen blev jag med trädgård, och då var det som om något bara vällde fram i mig. Här fanns ju min målarduk! Äntligen hade jag hittat den, bland blommor, blad och krukor. Sedan började jag blogga och då föll ännu en bit på plats. Först då fattade jag att det ju egentligen funnits där hela tiden. Ända sedan jag var liten hade jag ju älskat att flytta runt grejer och kombinera dem på olika sätt. Och till och med i mitt minimala studentrum trängdes växter på fönsterbrädan. Plus att jag alltid tyckt så mycket om att skriva. Allt detta fanns alltså där hela tiden medan jag grubblade på om jag egentligen hade någon kreativ ådra... ibland är jag nog lite trög!


För mig är trädgården i högsta grad något konstnärligt. Jag odlar gärna grönsaker, det är härligt på alla sätt. Men det är färger, former, kontraster, texturer och mötet mellan dem som är drivkraften för mig. Som när det blänker i skuggrönans djupgröna blad eller när solen silas genom nävornas tunna kronblad och gör den violetta färgen nästan självlysande...


De små dropparna som glittrar i daggkåpans blad. Ett stenklot som vilar på gruset, och en murgröneslinga som graciöst vindlar sig upp längs det fyrkantiga statiska armeringsjärnet. Mjukt och hårt, flyktigt och beständigt. Så många material och möjligheter det finns i en trädgård!

Och det ändras ju hela tiden. En trädgårds färger och former är aldrig samma från dag till dag eller ens från timme till timme. Skuggor som vandrar, temperaturen som stiger och sjunker, årstider som kommer och går. Att få vara med på ett hörn i naturens växlingar, låta färgerna mötas i rabatten och bladens former förstärka varandra i planteringarna. Det är livet för en trädgårdskonstnär. Och att försöka fånga allt detta i ord och bild, det är utmaningen för en trädgårdsbloggare!

Nu ska jag och Tage fortsätta med vår vabb-dag. Han är febrig men pigg som en mört och själv är jag feberfri men jättetrött. Vi är inte riktigt på samma våglängd alltså men har ändå kompromissat oss fram till att titta på Mumin och äta äpple. Hög tid för det nu.

Ha en riktigt skön start på helgen!

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...