lördag 1 september 2012

Trädgårdseffekten

För några veckor sedan skrev Anna ett klokt inlägg på sin blogg, som hon kallade "Positiva klubben". Hennes ord stannade kvar hos mig, kanske för att det stack ut lite från det som Anna vanligtvis brukar skriva. Ja, det är ju en trädgårdsblogg precis som den här och då handlar det oftast om trädgård. Men den här gången skrev hon om att ibland när livet tar sina kringelikrokar är det trots allt frestande att skriva om annat än trädgård på bloggen. När det kör ihop sig rejält, när man känner sig lurad och sviken och ledsen och arg, då skulle det vara skönt att skriva av sig riktigt ordentligt.Ett sådant tillfälle är det nu. Det kliar i fingrarna och det hade kunnat bli ett inlägg fullt med utropstecken och troligen en och annan svordom och versal. Det skulle handla om hur svårt det kan vara att hålla fast vid det som är rätt när det finns så mycket falskt runtomkring, men hur viktigt det samtidigt är att stå kvar när det blåser som värst. Ja, ungefär så skulle det skrivas. Med hårda tangentbordstryck.

Men jag låter bli. Dels för att jag ju inte riktigt vet vem som läser detta. Men mest för att jag inte vill vara likadan. Jag vill verkligen försöka att inte vara oärlig och falsk, att inte spela spel och inte sprida illasinnade rykten. Min ambition är försöka att göra sådana val i livet att jag slipper såra andra och det tänker jag fortsätta med. Samt våga säga ifrån när det är alldeles åt skogen fel. Men som sagt, nu låter jag bli. Ut och vattna tomaterna i växthuset istället, klippa gräs, plocka några plommon. Klappa katten och bjuda några goda grannar på fika. Snart kommer det att kännas bättre.


För i trädgården finns ingen som dömer och ingen som kritiserar. Inga deadlines och ingen stress.

Efter bara en liten stund kommer den så, trädgårdseffekten. Pulsen går ner, blicken börjar vandra över allt det vackra och det blir lugnt där inuti. Kanske en liten vissel-trudelutt också rentav. Tänk att det funkar nästan varenda gång!

Det är dagar som denna jag känner den största tacksamheten gentemot min trädgård. Den ger oss grönsaker och frukt, blomsterglädje och vårlökslycka. Skugga och sol. Och så kan den trösta när det behövs, och ge energi när det är det som saknas. Vilken lycklig en jag är ändå som har den.

Dessutom har jag mina bloggläsare som alltid är trevliga. I trädgårdsbloggvärlden råder verkligen en god stämning, det delas ut komplimanger och hejarop och det är bara så positivt. Så tack för att ni finns, sådana här dagar betyder ni extra mycket. Dahliorna är till er!
Och där bakom molnen finns det något bättre. Som i den här suveräna låten.

Ha en fortsatt bra helg och tack för att ni finns därute.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...