söndag 23 september 2012

Om att följa trädgårdens tideräkning

Hela lördagen regnade det här i Malmö, välbehövligt för trädgården och en efterlängtad innedag för oss. Vi har ägnat större delen av helgen åt att på olika sätt avsluta sommarsäsongen; sandaler och shorts har packats undan, solstolar ställts in och strandleksakerna som kasat omkring i bakluckan på bilen i flera månader har fått sin välförtjänta vila i källaren.

I trädgården är det lugnare nu. När hammock-kuddarna kånkats in och solseglet tagits ner börjar en annan tid, med mer stillsamma sysslor.

Idag har solen stundtals glimtat genom molnen och regnat har det inte gjort mer än någon enstaka droppe. Lökarna har kommit i jorden, komposten har vänts och gräsmattan klippts. Ännu någon gång behöver nog gräsklipparen tas fram, men snart får den också ta det lugnt i förrådet.

Blåbärsbuskarna visar så vacker höstfärg och äpplena hänger tungt på sina grenar. Det börjar dofta höst i hela trädgården, fallfrukt och jord. Och det känns verkligen som om tiden går långsammare.

Jag har inte varit så bra på att samla in fröer tidigare, men i år tänkte jag göra ett ryck. Rosenskära, ringblommor och myskmalva. Säg till om ni vill ha, jag delar gärna med mig!

Dahliorna blommar på trappan och en del av mig vill bara gå i ide nu. Läsa böcker, elda brasor, dricka thé och äta äpplen resten av hösten medan mörkret faller och dagarna driver förbi. Men nu går ju inte det, så det är bara att fortsätta att vara i vardagen och göra den så bra som möjligt. Och låta den där stillheten i höstträdgården överföras i kroppen, genom dagislämningar och planeringsmöten. Stressen får dra någon annanstans, för runt mig ska den inte få koppla sitt fula grepp igen.

Ikväll struntar jag alltså högaktningsfullt i att det är måndag imorgon och njuter av helgen ända in i kaklet. Äppelpaj och värmeljus och David Gray i hörlurarna. Från och med nu ska jag försöka följa trädgårdens rytm och göra allting lite, lite långsammare. Så bråttom är det inte. Eller hur?

Ha en skön kväll, och kom ihåg: Än är det helg!

Kram från

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...