torsdag 16 augusti 2012

Vitlysing - rakt in på topplistan!


Här är ännu en av årets nykomlingar i min trädgård. Sent i höstas fick jag helt oväntat en plastpåse med trassliga små rötter av några snälla och trädgårdstokiga kolleger. Eftersom det var november grävde jag ner dem i en pallkrage i väntan på våren och på bättre tider. Idag har jag redan ett vackert litet bestånd av vitlysing (Lysimachia clethroides), som denna snygging heter. Eller gåsahalsar, som det inte så poetiska skånska namnet lyder.


I våras flyttade jag dem till skuggrabatten under äppelträden, där de verkar trivas alldeles utmärkt. Jag saknade sensommarblomning just där och är nöjd med både placering och kombinationer. Särskilt min vitkantade funkia som skymtar till höger i bilden nedan tycker jag blev en fin granne.


Vitlysingen är släkt med den gula praktlysingen, som många tycker är rena ogräset och som är känd för att sprida sig hejdlöst. Men den här ska visst vara betydligt mindre invasiv, och det känns ju tryggt.


Åh, jag tycker den är så fin med sina hängande blommor med den där lilla tippen som strävar uppåt längst ut på blomspiran! Ett frodigt grönt bladverk har den också och så småningom får den fina höstfärger. Den kräver inte mycket mer än att slippa den värsta torkan och verkar alltså uppfylla många kriterier för att bli en riktig favorit hos mig. Så tack snälla M och H för att ni delade med er, jag tänker på er varje gång jag ser de vackra blommorna! Är det förresten någon av er bloggläsare som har erfarenheter av den och kan berätta hur mycket den sprider sig?

Jaha, då var det torsdag igen och vi har landat i vardagen igen efter semestern. Lämna och hämta på dagis, veckohandla och fredagsmysa. Men det är skönt på något vis tycker jag, en ny termin och nya förväntningar. Och över hela området där vi bor ligger en söt doft av fallfrukt. Bara en sån sak...

Ha en fin kväll!

Kram från

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...