måndag 6 augusti 2012

Sensommarkärlek

Nu blommar rosenskäran! Det är verkligen en av sensommarens höjdpunkter, det tycker både jag och humlorna. Med lite tur får jag njuta av blomningen ända in i november, för har den väl börjat brukar den inte ge upp i första taget. I år testar jag en sort som heter 'Candy Stripe' som enligt fröpåsen skulle vara vit med rosa kanter. Hittills ser den dock väldigt kritvit ut. Och så har jag en härlig mörkröd variant som jag tappat namnet på, det var en gratis fröpåse som följde med en tidning. Mycket fin som granne till min japanska blodlönn.

Jag går här i trädgården och njuter av alla blommor och tänker på min mormor Astrid. Rosenskära fanns det alltid hos henne och jag minns hennes trädgård nästan lika bra som jag minns henne. Den där mormorskärleken, den har jag med mig och i blomdoften finns hon kvar hos mig för alltid.

Doftminnet är det starkaste minnet, sägs det ju. Jag är tacksam att jag hade en mormor och även en farmor som älskade blommor, för genom de härliga dofterna bevarar jag mina barndomsminnen. I ringblommorna finns farmor, i luktärterna min mormor. Ja, jag går här och tänker att blommor spelat en stor roll i mitt liv ända sedan jag var liten eftersom jag varit omgiven av vuxna som värdesatt dem så mycket. Vilken tur för mig! Det är bara att hoppas att mina egna barn kommer att ha lika många fina trädgårdsminnen med sig från sin barndom som jag har. Eller så kommer de vara så trötta på blommor och plantskolor och grävande att de kommer att älska doften av varm asfalt istället!

Tack alla ni som peppar mig inför Tusen trädgårdar. Idag är jag lite mer på igen! Det kom ett välbehövligt regn i förmiddags och nu ikväll lystes hela trädgården upp av ett varmt skönt sensommarljus. Då såg den plötsligt så rentvättad och fin ut igen att det genast kändes bättre. Men jag gissar att jag kommer att hinna ångra mig ett par hundra gånger till innan det blir söndag!

Nu blir det sängen och senaste numret av Allt om trädgård. Attans, vad jobbigt det var att gå upp och ta sig till jobbet i morse. Dags att vända tillbaka dygnet!

Godnatt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...