måndag 27 augusti 2012

Plommonrecept sökes!

Det är visst ett fruktår i år. Våra äppelträd bär mer frukt än på länge och plommonträdet dignar. Nu skiftar plommonen färg och de första har redan provsmakats. En vecka eller två till och vi kommer att vara mitt i det årliga plommoninfernot...


Varje år, fruktår eller ej, infaller samma fenomen en vecka i september. Vad sjutton ska vi göra av alla plommon? Och så börjar vi skänka bort frukt till höger och vänster, till grannar och till köket på förskolan. Till jobbet cyklar jag med en hink plommon på styret för att bjuda kollegerna på. De flesta blir glada. Ja, de som bor i lägenhet vill säga. De som själva har hus och ett eget plommonträd brukar mest se lite irriterade ut för att inte de hann först. Det finns trots allt gränser för hur mycket plommon som går åt i ett helt vanligt fikarum.


Ja, snart är vi där. Men i år tänker jag banne mig försöka göra åtgång på så många plommon det bara går, så därför ber jag er som läser min blogg att skicka era bästa plommonrecept till mig. Jag har hittills provat att baka paj, koka marmelad och göra chutnney, men det måste finnas mer man kan hitta på med så där ett ton Victoriaplommon?


För att komma igång med receptsamlandet så börjar jag med att själv dela med mig av receptet på min mormor Astrids goda plommonkaka. Ruskigt god är den, särskilt med lite vispgrädde, vaniljglass eller vaniljsås till. Här kommer det, ordagrant avskrivet från hennes fina gamla receptpärm.

Astrids plommonkaka

2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Blanda allt utan att vispa. Häll i smord form. Täck smeten med halva plommon. Hyvla över margarin så att det täcker hela formen och strö över pärlsocker och eventuellt lite flisad mandel. Grädda i 200 grader i 25 minuter. 

Ok, då kör vi - den stora plommonjakten har börjat!

Kram från

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...