fredag 3 augusti 2012

Kosters trädgårdar - ett litet paradis

Som ni märkt tog jag några dagars blogg-paus och vi for norrut för några härliga dagar på Koster. Nästan så långt västerut man kan komma i vårt land ligger dessa karga öar med sina granitklippor och salta vatten. Mycket exotiskt är det för en ölänning och jag blir lika betagen av den vackra naturen varje gång jag kommer dit. Vi har cyklat omkring och njutit av alla vackra vyer, tagit det lugnt och haft det bra. Men tro inte att det var helt trädgårdsfritt för det! På Syd-Koster finns också ett riktigt trädgårdsparadis, Kosters trädgårdar som jag besökte flera gånger under de dagar vi var där. Här odlar man ekologiskt, det finns en liten gårdsbutik och en underbar restaurang och café där man serverar egenodlat och närproducerat. Restaurangen är knuten till Slow Food-rörelsen och är med i White Guide, och det förstår man efter att ha ätit lunch här. Bland alla godsaker vi smakade på fanns bland annat den godaste hummus jag någonsin ätit, gjord på gröna söta ärter. Mums!


Trädgården är härligt rufsig, här finns höns och tupparna galer så mysigt medan man sitter där och fikar. 

Havet är närvarande även i trädgården, genom dessa vackra ostronskal.Staket och växtstöd är flätade av pil, och här ges också kurser. 


Zinniorna bjöd på sprakande blomning här precis som hemma i min egen trädgård.


Rosenböna. Så fin. 


Fina handmålade skyltar i den lilla plantskolan. Det är inte vilka växter som helst som trivs i de saltstänkta vindarna, men här kan man hitta det som passar i denna speciella miljö. 


Personalens schema som bygger på flexibilitet och samarbete. Jag skulle gärna vara en av dem, vilken arbetsplats de har!


Varje sommar har man också flera utställningar här. Just nu visas Kerstin Nilsson Eskilssons trädgårdssmycken som är fästa i armeringsmattor. Läckerheter i cafét. Jag gillar att det är ätbara blommor som dekoration på alla smörgåsar och bakverk. Penséerna är min favorit, de är jättegoda. Särskilt när de toppar en sådan där delikat nötmuffins... 


Det är trångt på cykelparkeringen - Koster är i stort sett bilfritt - och det är inte konstigt för detta är en riktig pärla som man inte får missa om man kommer hit. 

Det var en fin vecka, men nu är det skönt att vara hemma i trädgården igen. Otroligt vad det hinner växa på bara några dagar! Imorgon har jag en liten djungel att ta tag i därute, och så börjar nedräkningen till Tusen Trädgårdar på allvar. Mycket småfix som ska hinna göras innan, och även lite storfix faktiskt. Men mer om det imorgon, nu ska jag pusta ut i OS-soffan och njuta av att vara hemma efter en lång dag i bilen. 

Kram på er så länge!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...