onsdag 22 augusti 2012

Jag är rik!


Augustilycka för en trädgårdstok är att se luktärterna fortsätta att svinga sig uppför sitt klätterstöd och bara blomma och blomma och blomma. Och jag, jag plockar och plockar, fyller vas efter vas. Fyller näsan med väldoft och njuter så enormt av dessa vackra blommor.


Den här bilden är tagen nu i eftermiddags efter att jag hade plockat en stor bukett till matbordet och en ännu större till min granne, som jag tänkte kunde behöva en liten doftande present när hon kom hem från jobbet. Ja, jag plockar och jag plockar och blommorna tar aldrig slut. Klipper jag av alla blommor på kvällen har jag lika många nya när jag kommer hem från jobbet dagen därpå. Det är en sådan rikedom! Tänk att de där små fröna som jag satte  i våras och var så nära att ge upp hoppet om på försommaren har givit upphov till en sådan explosion av växtkraft och väldoft. Det är trädgårdslycka när den är som störst.

Vädret har slagit om och de senaste dagarnas temperaturer runt 30-strecket har fått ge vika för lite svalare luft. Vi har till och med fått lite efterlängtat regn idag. Sedan kom solen tillbaka och jag och barnen hade en sådan fin eftermiddag i trädgården. Det är mycket som börjar blomma över, och det är en lugnare tid som har tagit sin början. Jag räfsade upp nedfallna plommon och klippte gräset, för jag tänker så bra när jag drar runt vår gamla Klippo. Sköna tankar om hösten som snart ska komma och som kommer att bli så mycket stillsammare än förra årets byggkaos. Barnen är ett år äldre, ledsamma lämningar på dagis är ett minne blott och förhoppningsvis har vi klarat oss igenom de värsta vab-åren också. Det känns så bra!


Medan jag går där tänker jag att det har blivit dags att förnya jordgubbslandet, och så åkte spaden fram. Efter fyra år på samma ställe har jag nu grävt upp de gamla plantorna och förpassat dem till komposten. Men inte förrän jag hade tagit små revplantor förstås, så att jag kan starta upp ett nytt jordgubbsland med ny fräsch jord i pallkragen bredvid.


Nu står de små plantorna i växthuset där de ska få rota till sig lite i värmen så att de förhoppningsvis kan ge en och annan gubbe redan nästa sommar. Tänk, alla dessa plantor härstammar från en ampeljordgubbe som min granne fick av sin mamma. Jag fick några revplantor av henne, och sedan har jag i min tur delat ut massor av småjordgubbsplantor till dem som velat ha. Tala om avkastning, jag är inte bara luktärtsrik utan även välbärgad på jordgubbsfronten. Och det allra bästa med trädgårdsrikedomen är ju att det är så lätt att dela med sig av frön, sticklingar och skörd.


Under sena eftermiddagen blåste friska vindar in över Skåne, och i elefantgräset rasslade och prasslade det som aldrig förr. Solen glänste verkligen i de vackra långa bladen, så vackert. Jag vet att jag visat gräset många gånger förut, men jag är så förtjust i det att jag inte kan låta bli...


...ännu mindre sedan jag upptäckte att årets första silverfjäder har dykt upp i min 'Silberfeder'. Mera glitter! Allt detta i min trädgård just nu, en helt vanlig onsdagseftermiddag. En bit bort dignar fruktträden av äpplen, och snart är det skördetid. Mos och paj åt oss och vintermat åt koltrastarna. Bara några kilometer bort ligger Malmö city, nästan mitt i storstaden odlar vi vår trädgård. Tänk att vi får ha det så, det är en sådan glädje. Ja, jag är verkligen rik!

Hoppas att det är fler som känt sig rika i sensommarsolen idag!

Kram från

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...