fredag 17 augusti 2012

Höstens första fredagsmys

Fredag, sensommarvärme och en vacker solig kväll som badar i varmt ljust och kastar långa skuggor över gräset. Vi pustar ut efter den första jobb- och dagisveckan, äter tacos och har det bra. Jag tror att samtliga i familjen välkomnar de återupptagna rutinerna faktiskt, stora som små. Fredagsmyset inte minst!


Nu är prydnadsgräsens tid. De sträcker på sig som allra stoltast dessa dagar, och deras blankgröna blad sprider sitt sköna  rassel över mig och kissen där vi går och filosoferar. Vårt äldsta gräs är en miskantus 'Silberfeder' som vuxit till en enorm rugge. Det finns ingenting jag inte tycker om hos den: rasslet, höjden, vipporna, höstfärgen och vårens blad som står som spjut ur backen.


Kärleksörten 'Matrona' håller som bäst på att slå ut sina blekrosa små blommor. Helt otroligt så tålig den är, den står där i vått och torrt - mest torrt - och nu kommer den att blomma på tills frosten kommer. En pålitlig polare i rabatten verkligen!


Katten Klara är i vanlig ordning rätt likgiltig för mina glädjeyttringar i trädgården. Hon tittar mest skeptiskt på mig där jag går och sniffar och suckar lyckligt bland mina blommor. Jag går min runda och hon går sin. Men hela tiden korsas våra vägar och hon är det mysigaste trädgårdssällskap man kan ha. Det drar ihop sig till äppeltider. Hos oss är det visserligen ett bra tag kvar tills vi kan skörda våra 'Ingrid Marie', men frukten gör sig alltmer påmind nu när den börjar skifta i rött. I år blir det massor av äpplen för första gången på länge. De ska nog räcka hela vintern och både oss och koltrastparet som vi delar trädgård med. 
Men än är det sommar och än blommar det i varje vrå. Tänk så många nya sommarblommor som flyttat in den här säsongen, det har varit så spännande. Och de allra flesta av dem kommer jag att så igen, som den grekiska lövkojan. Den klarar jag mig inte utan i fortsättningen. Jag tycker den blir vackrare för var dag som går, ja, "kärleken växer i betraktarens ögon" heter det ju och i det här fallet stämmer det verkligen.Imorgon väntar fest för släktens minsta, min lilla systerson fyller ett år och ska firas med sitt första kalas. Jag ska plocka ett helt fång med blommor från trädgården till honom att lukta på, luktärter, rosenskära och solrosor. Vädret lovar fortsatt sommarvärme och förhoppningsvis blir det en tur till stranden också. Kanske årets sista, så det finns ingen plats för tvekan!

En riktigt fin start på helgen önskar jag er alla!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...