fredag 20 juli 2012

Ö-trädgård och burkvinnare

Det här är utsikten från mina föräldrars hus på Öland. Jag har sett den tusen gånger och ändå kan jag inte slita blicken från den. Att få sitta där på terrassen och låta blicken följa horisonten är det bästa jag vet.

Här kommer naturen ända in på knuten och ängsblommorna är en helt naturlig del av trädgården.Många av de vanligaste och mest älskade svenska ängsblommorna växer här, men också en och annan verklig raritet. Som den vackra orkidén salepsrot, som i år för första gången dykt upp på tomten. Ny för i år är också den fina glaskulan som fångar ljuset så fint och liksom glöder inifrån när solen är på väg ner.När man bor vid havet är det inte vilka växter som helst som överlever. De träd, buskar och perenner man planterat måste klara av blåsten och den sandiga jorden. Det är inte så många som gör det, så lösningen är att odla i krukor. Ingen gör så fina arrangemang som min mamma och en av de finaste av årets kombinationer tycker jag att detta gräs med sina sirliga vippor tillsammans med den fina funkian är.


Lavendelhäcken planterades förra året och är redan så här tät och fin. Som om en liten bit av Toscana trillat ner här på ön.Årets pallkrageodlingar ser ut så här och precis som i fjol fastnar jag för den underbara vita vädden. Jag vill så gärna ha den i min trädgård också, men den brer ut sig ganska mycket och frågan är om jag har plats?

Den prinsessdyrkande dottern är mest förtjust i den knallrosa astilben, som tillsammans med kantnepetan strax intill bildar rena prinsesstårtan!


Det är en konst att kombinera det vilda med det tuktade, och har man en naturtomt så gäller det att hålla balansen. Om det är något mina föräldrar har lärt sig efter alla år på denna vackra plats så är det just detta, och det som är planterat är insmuget så fint bland de inhemska växterna. Som här, där purpurklätten samsas med rallarrosen.


Ett och annat konstverk har också smugit sig in och jag tror bestämt att detta är det finaste av dem alla! Eller så är det för att jag är partisk då jag råkar känna den lilla konstnären väl... Ja, så är läget här på ön just nu, det regnar lite och solen lyser lite. Vi badar ena stunden och pysslar nästa och har det väldigt bra. Lugnt och skönt som det ska vara när man har semester!

Men vänta lite nu, har jag inte glömt något? Jo, just det - ni vill säkert veta vilka som vann burkarna i min utlottning!? Det var jättemånga som ville vara med, tack snälla för det och för alla snälla saker ni skriver om min blogg. Stärkt av alla era komplimanger känner jag mig redo för ännu ett bloggår, och det ska bli kul!

Vinnarna är...
Maj Berggren som vinner den stora burken, och Ewas galleri som vinner den mindre.

Stort grattis till er! Maila era adresser till mig så skickar jag era vinster i nästa vecka.

Och alla er andra vill jag önska en fortsatt fin kväll!

Kram från

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...