onsdag 4 juli 2012

Nya rabatten i full blom

Ni som följt mig under våren har sett hur vi har fixat en ny stor rabatt längs gatan, ca 12 meter lång och med massor av yta att fylla med växter. Hela vintern funderade jag, skissade och gjorde listor. Hur skulle den nya rabatten se ut? Jag utgick först och främst från de växter jag hade och i april började vi flytta dit växter från lite varstans i trädgården. 

Rosorna, lavendeln, bolltistlarna och spansknävan hade vi redan och de verkar ju trivas ihop på sitt nya ställe, så som de blommar! Längst bak vid staketet skymtar mina frösådda myskmalvor som blommar för fullt just nu de också.

En och annan nykomling från plantskolan har också flyttat in. Jag väntar på att den första röda solhatten 'Magnus' ska slå ut, har länge längtat efter att ha dem i min trädgård. Sorten är namngiven efter sin upphovsman, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att det är rätt kul med en blomma som heter Magnus, hihi!

Elefantgräset börjar komma upp ordentligt i höjd, och när det blåser hörs sedan några dagar det första rasslet för i år. Ett av mina favoritljud i trädgården!Nere runt fötterna på elefantgräset växer den lilla slingerpilörten. Visst är den söt? Jag såg den för första gången i Botan i Lund förra sommaren och nu har jag dragit upp egna plantor från frön jag beställde från Impecta. Slingerpilörten med sina klöverliknande blad med bronsfärgad teckning är jättefin ihop med mörkbladiga växter och kan med lite tur övervintra här i zon 1, annars är den ettårig. Jag är mycket förtjust i den!


Det första violkungsljuset har också slagit ut, även detta egensått. Med tanke på att detta är första gången någonsin jag sått perenner måste jag säga att jag är nöjd. Det är onekligen något speciellt att se plantor som man pysslat om hela våren bre ut sig och slå ut i rabatten. Jag hoppas att det lilla kungsljuset ska bli fin ihop med 'Magnus' och stäppsalvian 'Caradonna', som är närmaste grannar.Och så har det till sist blivit lite fart på mina luktärter! Kanske är dessa den frösådd som jag är mest glad över, trots att de är ettåriga och allt besvär är för bara någon månads blomning. Det kan ju kännas mer "värt" att pyssla om perennplantorna som man förhoppningsvis kommer att ha glädje av många år framöver. Men nu är det ju så att jag bara älskar luktärter och eftersom de är lite kinkiga är jag extra stolt över att ha lyckats till sist. De var tröga i starten, drog iväg och blev hemskt rangliga. Torvkrukorna som jag satte dem i möglade och jag var färdig att ge upp och kasta ut dem flera gånger. Väl i jorden ute i rabatten stod de still. Och stod still. Tills nu! Nu drar de äntligen iväg upp längs fina tornet, det är fullt med knopp och snart kommer den första blomman. 'Fransiscus Cupani' heter sorten och blommorna ska bli tvåfärgade i rosa och lila. I can't wait!

Så här mitt i sommaren och med det mesta på plats och på väg i blom ser faktiskt ut att bli ungefär som jag tänkt mig i den nya rabatten. Jag blir så glad när jag ser hur det växer och kan inte låta bli att göra många små trädgårdsturer varje dag så här de första skälvande semesterdagarna. Måste ju dokumentera allt nytt som kommer upp! Idag var det en solig och fin morgon och jag bara njöt där jag smög runt med kameran. Kaffekoppen stod på vänt på trädgårdssoffan en bit bort...

...herr Humla surrade ett lågt "God morgon" i salvian...

...och den ständigt lika nyfikna kattfröken Klara rullade sig lättjefullt i mina små rosenskäror. Hoppas de blir sig lika igen!

En morgon att verkligen glädjas åt alltså. Och mer trädgårdsglädje skulle det bli under dagen. Först denna uppmuntrande artikel om den fruktade buxbomssjukan från Allers Trädgårds webb. På Hörby kyrkogård har man testat en metod där man bränt angripen buxbom på plats, ända ner till marknivå. Nu skjuter de nya skott, som ser ut att vara friska. Kanske finns det hopp ändå?

Och så fick jag ett stort kuvert från Studiefrämjandet i brevlådan idag, och däri låg fina skyltar att sätta på grinden den 12 augusti. Just det, det börjar närma sig... Jag har haft mina kval när jag gått här och undrat varför jag egentligen gjorde det. Anmälde mig till Tusen Trädgårdar alltså. Så typiskt mig, att jag aldrig kan låta bli, att jag alltid ska ge mig på sånt som jag egentligen tycker är alldeles för läskigt! Vad gör jag om det inte kommer någon? Eller ännu värre, om de som kommer ser helt uttråkade och besvikna ut? Ja, så där har jag hållit på och våndas nu i flera månader...  Fast idag när jag öppnade kuvertet kom jag på mig själv med att faktiskt mest känna mig glad. Det ska ju bli kul! Min trädgård och jag har en historia att berätta, och nu när jag lärt känna så många andra trädgårdstokiga så vet jag ju att det är just sådana historier vi gillar att höra. Så det ska nog gå bra ändå, värsta bladlus- och sjukdomsåret sen vi flyttade hit eller inte... Jag hoppas träffa en massa kul folk och få ännu fler nya trädgårdskontakter den där dagen.

Är det fler som anmält sig förresten? Vi kanske skulle bilda en stödgrupp i så fall: "Vi som egentligen inte vågar men gör det ändå"... Vilka vill vara med?

Ojoj, så långt det blev idag. Tappert om ni orkat läsa ända hit!

Skräckblandat förtjusta hälsningar från

 

13 kommentarer:

 1. Vad kul! Tusen trädgårdar... dina besökare kommer verkligen att njuta :). Och du med, det blir toppen. Skulle tycka det vore kul, men det är det där med att våga förstås...;), och alldeles för många halvfärdiga projekt än så länge. Har ju en hel baksida att fixa... men om ett par år har jag både samlat mod och mer färdiga projekt, kanske... Ha det fint! //Marie

  SvaraRadera
 2. Hej vännen! Grattis till att du ska vara med i Tusen Trädgårdar! Det kommer gå jättebra, din trädgård är jättefin. Så välarbetad, mysig, många fina växter och rosor. Kan det bli bättre? Men jag förstår absolut att du är nervös, jag hade aldrig vågat:).
  Jag känner verkligen igen mig i när du beskriver känslan inför nya rabatter. Du har lyckats så bra. Och en hejare på frösådder är du! Så söt slingerpilörten är.
  Hoppas vi kan ses i sommar. Hör gärna av dig:)).
  Stor kram från mig

  SvaraRadera
 3. Så fiiin din rabatt har blivit och du - det är bara första säsongen alltså! När jag var ung :-D och nybliven trädgårdsägare höll jag på med en hel del sådder. Jag brukade så en eller två perenner varje vår som fick min totala (nåja) uppmärksamhet och det var så roligt att kunna vräka på i rabatterna med mängder av samma växt. Jag har fortfarande vissa kvar - de har fått flytta med - och jag är så glad åt dessa mina små bäbisar som blivit gamla trotjänare tex den vita blåklockan.

  Förstår din vånda - så där är jag med. Man hoppar på än det ena och än det andra för att det låter så roligt och spännande. Sedan undrar man varför i all sin dar man nu gjorde detta? Men det brukar ju bli bra. Men vad är det värsta som kan hända? Och lite "rampfeber" skadar inte :-)

  Kram

  SvaraRadera
 4. Vad roligt med tusen trädgårdar! :)
  Jag har också gjort en ny rabatt som är 12 m lång. Det var tänkt att den skulle vara mestadels röd, men efter att ha yrat ihop ett antal rudbeckior och annat jag har frösått, så blir det väldigt intressant att se vad det blir när det börjar blomma sen...
  Jag tycker att de är så fantastiskt roligt att så olika frön, så snart ska jag så nästa års perenner!

  SvaraRadera
 5. Tusen trädgårdar kommer bli en höjdare för tages trädgård. Är helt säker :-)

  Så söt slingerpilörten är. Den jag fick av dig har inte levt upp riktigt ännu efter att rådjuren kapade den :-( Nu står den skyddad i växthuset så får vi se om den orkar komma igen. Ja, du får ju se själv i morgon.
  Kram Åsa

  SvaraRadera
 6. Nej, jag har inte anmält mig men skulle bra gärna åka runt och titta hos bla dig. Måste få in det i kalendern.

  Luktärter kan jag inte vara utan så jag är glad för att jag nu till slut har plantor. Tror att fröerna är känsliga för att bli förgamla.

  Kramar

  SvaraRadera
 7. Så roligt (och modigt!) att du ska vara med i "Tusen trädgårdar"! Ska se om jag kan få Viveka med mig, så kommer vi kanske och tittar den 12 augusti...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 8. Så modigt att vara med.
  Har funderat men nääää.....ja du vet ju hur det känns och jag vågar inte riktigt ta det avgörande steget :))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 9. Slingerpilörten var verkligen så söt! Mina luktärtor har blivit stora men inga knoppar. Jag misstänker att de står för skuggigt. Nåja, sommaren är inte slut än så de kanske kommer. Helt underbart med en möjlig lösning på buxbomsjukan. Du är så modig som vågar ha öppen trädgård. Jag fegade ur men kanske nästa år ...eller nästa :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 10. Låter härligt med en öppen trädgård, kanske tar en sväng förbi!! 1 st luktärt har tittat upp hos mej! Sådde 50 frön!/Lila-Christina

  SvaraRadera
 11. 12 meter rabatt, det var inte dåligt! Och så mycket fint du har planterat där. Bra att du kunde flytta växter från andra delar av trädgården; annars brukar det bli dyra rundor till plantskolan. ;-)

  Att er trädgård är anmäld att deltaga i Tusen trädgårdar låter som en synnerligen god idé! Ska genast notera datumet och kolla om jag inte kan ha vägarna förbi Malmö då; det hade varit jätteroligt att få komma och se hur du har det i ditt sköna gröna!

  Sommarkram så länge!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Hej Hanna och ett försenat grattis på födelsedagen! Jag är ju lite dålig på bloggande emellanåt, det är för fint ute...
  Din rabatt verkar bli ståtlig, du har planerat bra!
  Tusen trädgårdar var faktiskt roligt förra gången, men jag är också tveksam. Jag tycker ju det är jätteroligt att titta på andras trädgårdar, då måste jag också dra mitt strå till stacken och visa min. Men jag kommer ju inte kunna komma till dig den 12, så jag hoppas jag får fler chanser!
  Ha det bra!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 13. Åh är det så den heter slingerpilört den finns i vår stadspark som jag går igenom på väg till jobbet.Är den ett-årig säger du då är det inte underligt att stickligen jag 'hitta' inte kom upp i år :-D
  KRAM från mig!

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...