onsdag 18 juli 2012

I goda trädgårdsvänners lag, del ett

Igår var jag på trädgårdsträff igen, tänk vilken tur jag har va? Mina nyfunna trädgårdskompisar Anna Vattenkanna och AnnCharlotte bjöd in ett helt gäng med glada bloggare till visning av sina trädgårdar och smarrig fika. Det var så roligt att träffa Åsa, Katarina, Maria och Anna igen och att få två nya bekantskaper i Eva och Eva. Tack alla för en jättefin eftermiddag, ni är för sköna allihop!

Vi började hos AnnCharlotte, som ju faktiskt har två trädgårdar. Först åkte vi till den stora, där hon jobbar som trädgårdsmästare. En fantastisk trädgård, lika pampig som huset den omgärdar och där allt är stort. Stora träd, stora ytor, ja, mycket trädgård helt enkelt.


Det är en härlig trädgård AnnCharlotte har skapat, och man blir lite avundsjuk på de lyckliga som jobbar  i villan och kan titta ut på den här utsikten från sina kontor varje dag.Här blommar redan höstanemonerna med sina vackra knoppar och underbara färg.


En japansk lönn i en gigantisk urna. Ja, allt är stort här och det är härligt med den rumslighet som de jättestora omgivande träden ger.I skuggan under träden frodas murgrönan och har bäddat in marken i en djupgrön matta. Här har AnnCharlotte anlagt en stig och vid dess slut finns denna lilla sittplats dit man kan dra sig tillbaka för enskilda samtal.


En underbart doftande namnlös ros avslutar besöket i en trädgård som känns lite hemlig där bakom muren. Vilken tur jag har som lärt känna trädgårdsmästaren som har nyckeln hit!

Och som om det inte var nog med det blev vi ju dessutom hembjudna till henne. Hemma hos AnnCharlotte är råder motsatta förhållanden mot i den stora villaträdgården. Här i hennes egen lilla radhus-oas är det istället litet, ombonat och väldigt personligt och härligt. 


Vackra färgglada vimplar hälsar oss välkomna vid entrén.Vippvallmon är en ny bekantskap för mig, en ståtlig perenn med vackra silvergrå blad som når en höjd på två meter. En riktig snygging, tycker jag.I rabatten blommar dagliljor och solbrud i varmaste orange så fint ihop med mörkbladig alunrot och kärleksört.En mysig liten sittplats vid planket, vacker gammal ölandssten, egengjutna fågelbad och personliga små detaljer överallt. Lugnt och vilsamt och ändå så mycket att titta på!


AnnCharlottes lilla silverpäron är fem år gammalt och alldeles ovanligt silvrigt och fint. Runt fötterna har det den söta lilla fingerpilörten där inspirationen faktiskt kom från Tages trädgård. Så kul det är när man kan byta idéer och plant-tips med varann!


Den lilla ängeln har fått sällskap av två vallmor, sida vid sida och raka i ryggen står de där alla tre.I den gamla kaninburen (eller ska man säga kaninslottet för snacka om ståndsmässig bostad åt en kanin!) är det en liten köksträdgård. Som ett lusthus för salladen, en så rolig idé!

Jag trivdes så bra i AnnCharlottes trädgård och hade kunnat sitta där på hennes sköna trädäck hela kvällen. Men det var ju inte slut på trädgårdsäventyret än. Det var dags att bege sig till dagens tredje trädgård, äntligen skulle vi få se Anna Vattenkannas spännande lilla djungel. Mer om det besöket kommer i ett eget inlägg imorgon. Ni hänger väl med?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...