torsdag 7 juni 2012

Tredje gången gillt?

Alltså, jag börjar undra om det vilar någon slags lavendel-förbannelse över mig? När vi flyttade till huset 2005 var det rena betongöknen på sina håll, med en gigantisk stenläggning runt huset där det inte växte så mycket som ett grönt strå. Sedan dess har vi mjukat upp det hela genom att ta upp rabatter och bygga ett trädäck i den hörna som var stenigast av dem alla. Och sedan dess har jag också hunnit avverka två lavendelrabatter...Närmast vårt fula gamla skjul har vi tagit upp två rundlar där det i den bästa av världar skulle vara som ett eget litet lavendelfält. Med formklippta små lavendelbuskar i djupaste violett och ljuva dofter som sprids så snart man passerar förbi. Så är dock inte verkligheten ut just nu...

Två gånger har lavendelplantorna dött för mig. Första gången fick jag skylla mig själv, jag och mina klippgalna sekatörsfingrar. Jag for ut och klippte ner dem alldeles för tidigt, sedan kom förstås en rejäl köldknäpp och katastrofen var ett faktum. Andra gången var nu i vår då hälften av plantorna hux flux har dött över vintern, trots att jag inte ens varit i närheten av att klippa innan vi var på den säkra sidan av våren. Varför?


Men skam den som ger sig! Jag vill ju så gärna ha lavendel där, så nu har jag skaffat nya plantor för tredje och sista gången. Klarar de sig inte nu så får det vara! När vi ändå var där och grävde passade vi på att sätta dit några överblivna plåtkanter från den nya uteplatsen, det blev riktigt bra tycker jag. Jag har fått frågor om dem, och de är köpta på Vellinge trävaror där de kostar 199 kr i tvåmeterslängder.

Till sist några bilder från "hemliga" trädäcket bakom huset, där mina vackra vita dahlior just börjat blomma.


I ena hörnet samlas krukor där bland annat mina plantor från årets trädgårdsspaning fått flytta in. Både flitiga lisan och fuchsiorna är på väg att börja blomma och ser ut att trivas bra. Fler rapporter om årets spaning kommer så småningom.


Och så blommar klätterhortensian som vackrast där i hörnan just nu. Jag är så förtjust i den! Vi satte den för fyra-fem år sedan och den var väldigt trög i starten, kanske för att den står helt i skugga. Men nu växer den för fullt och är så grön och grann.

Dagens glädjeämne här på bloggen är annars denna fina award, som jag fått av Elisabet med fina bloggen Tigers tassemarker. Tack snälla!


I awarden ingår att berätta sju saker om sig själv, och det kan jag väl göra. Hmm... så där ja!

  1. Jag är en tredje generationens trädgårdstok
  2. Jag är ölänning sedan många fler generationer tillbaka
  3. Jag älskar att cykla och gör det året runt i alla väder
  4. Hösten är min favoritårstid...
  5. ...och lördagsmorgnar min bästa stund i veckan
  6. Jag är en hundmänniska som har katt
  7. Min kaffebryggare är en av mina käraste ägodelar

Sedan ska man också lämna awarden vidare till så många som femton av sina favoritbloggare. Det känns som lite väl många för mig, trött som jag är så här på kvällkvisten, och dessutom vet jag att flera av de bloggar jag följer också fått denna fina award. Så jag nöjer mig med sju idag, och är glad att kunna dela ut awarden till:

Goda stunder & Tokiga idéer
Lill-Hasta Trädgård
Fröken Gröns Blogg
Humlans Lott
Lindas Trädgårdsblogg
Marinas trädgård
Vardag, trädgård & lite av varje

Ta gärna en titt in på dessa fina bloggar och ha en skön kväll allesammans!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...