lördag 2 juni 2012

Njutlördag

Sol och regn, skurar och blänk, glitter och skuggor, sån är vår lördag idag. Dramatiska skiftningar från en stund...


...till en annan...Jag och kameran tar en sväng mellan två skurar. Plötsligt är solen jättestark, regndropparna blänker på rentvättade blad och jag känner hur vardagslyckan bara väller över mig. Glädjen i att ha en trädgård, att det är lördag, allt som blommar, barnen som leker och sommaren som ligger där och väntar framför oss. Så mycket att vara glad för!

Som att daggkåpan slagit ut, en av mina verkliga favoriter i trädgården som jag aldrig tröttnar på. Mer ljusgrönt kan det knappast bli...Och första blomman i schersminen som jag fick av grannen förra sommaren. Vackra lilla knopp, välkommen!

Det blommar och blommar i skuggrabatten. Frodigt och härligt och lite som det vill.
Mina många funkior är som finast just nu, mängder med gröna blad som bara väller fram. De vitkantade är helt enorma i år, men så har jag också varit flitigare än vanligt med gödsel och kompost. 

Allium-bollarna sjunger däremot på sista versen...
...liksom syrenen där vi njuter av de sista dagarna av blommor och väldoft. Den nedre bilden visar blomman hos min nya dvärgsyren 'Palibin', som bor i kruka, är liten och söt och doftar underbart.


Pionen står på tur efter syrenen... myrorna är lika förväntansfulla som jag.

Och inom några veckor kan vi nog njuta av årets första egna jordgubbar. Köpte annars första litern svenska  igår, och det var helt rätt sätt att fira årets första sommarmånad med. Sommar i en liten pappkartong!Jag har den stora turen att ha koltrastar i min trädgård, där familjefadern just nu sjunger av hjärtans lust hela dagen lång. För mig finns ingen vackrare fågelsång än denna, den låter som sommar och den låter som barndom och det är så fint så att ögonen tåras i försommarkvällen när jag lyssnar på honom. Idag satt han och sjöng i plommonträdet bara någon meter från mig där jag kravlade omkring med kameran och bättre sällskap kunde jag ju inte få. Ser ni honom där bland löven?

Vår nya smygstig börjar nu bli inbäddad i grönska och kantas av spetsmössa, flocknäva, daggkåpa och så den lilla skuggbräckan under granen som blommar sedan några dagar tillbaka med sina skira blommor på smala små stänglar.

 Visst är den väl för söt?


Vi har också hunnit med att koka rabarbersaft idag och här står den och svalnar på trappan. Färgen är så härlig tycker jag, och det smakar så mycket sommar. Ja, tänk - nu är faktiskt sommaren här på riktigt! Medan jag har skrivit detta har ännu en skur dragit förbi, och nu skiner solen igen. Bäst att skynda ut för ett glas av den där goda saften i solen med en trädgårdstidning innan nästa skur. Precis så här ska en njutlördag vara när den är som allra bäst...

Hoppas att ni också har en riktigt fin dag!

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...