måndag 4 juni 2012

Hur står det till i den nya rabatten?

Dags för en liten lägesrapport från min nya stora rabatt. I stort sett hela långsidan mot gatan har gjorts om och ni som har följt mig ett tag vet hur mycket tankemöda och muskelkraft vi lagt ner på att få ramen som vi ville ha den. Nu är rabattkanter, grus och trädgårdssoffa på plats, men vad har vi egentligen planterat? Det har helt klart varit en utmaning, inte minst för att ytan som skulle planteras är så stor. Men ännu mer för det där med kompositionen... Man vill ju så gärna att det ska bli fint, att perennerna ska avlösa varandra i blomning ända från tidig vår och in i oktober och helst också stå sådär stiligt bredvid varandra utan att skymma eller trängas. Tack och lov är trädgårdsdesign på hobbynivå en ganska förlåtande sysselsättning - blir det fel kan man ju flytta, eller dela eller helt tänka om!

Så här ser i alla fall ut just nu i den första delen av jätterabatten. Vid bredvlådan högst upp till höger i bild är grinden in till vår trädgård och där växer nu två minst sagt tufsiga spireor som jag hoppas kunna klippa till klot, två vita rosor 'Iceberg', blå bolltistel, lavendel och perovskia. 


Strax där bakom har jag flyttat mitt kära hybridkejsarolvon en bit in, till vänster i bilden ovan, och satt alla mina spansknävor runt fötterna på den.

Jag är nöjd med att de bildar som en kudde av små rosa blommor och just nu dominerar de medan allt annat  är på tillväxt. Bakom dem har jag satt några av mina första frösådda plantor av myskmalva.

De knoppas för fullt just nu och jag är så stolt över att ha dragit upp dem hela vägen från frö till planta. Det återstår att se hur de går ihop med nävorna i färg och form och jag hoppas att det inte ska bli för plottrigt.
  

Sen har vi en annan nykomling som jag varit sugen på länge. Gillenia, eller trebladsspira, blommar med rosavita skyar på sensommaren och de röda bladskaften kommer att bli fina ihop med hybrid-kejsarolvonets rödaktiga blad. Fina höstfärger ska den visst också få, så här är förväntningarna stora!


Näst på tur är mina egensådda jättevallmoplantor 'Coral Reef' som väl inte kommer att hinna blomma i år men som har kraftiga och fina bladrosetter. Jag hoppas att deras rosa färg ska matcha spansknävan vad det lider och helst inte skära sig fullständigt...Fortsätter vi en bit till så närmar vi oss snart den lilla carmencitarönnen som står ungefär mitt i den långa rabatten och som skymtar med sin plastskyddade stam till vänster i bilden här ovanför. Här får gillenian sällskap av ett stort sjok av vit solhatt 'Alba' som är ännu en av mina favoriter. Bakom den två plantor av vitbrokigt tuvrör Calamagrostis 'Overdam' som kommit en bra bit på väg sedan jag satte dem i april. Framför dem ulleternell och i kantern mot uteplatsen en rad med småbladig funkia som inte blir så hög. 


Knopparna i solhattarna skymtar redan och jag är så spänd på att få se hur det kommer att bli när allt vuxit till sig. Än så länge är det mycket bar jord och ser lite kalt och trist ut, men nu hoppas jag på en varm men inte alltför het sommar med lagom mycket regn så att allt får växa och må bra.


Här är rabatten från andra hållet. Imorgon tar vi en titt på det som jag har satt på andra sidan, i anslutning till barnens pallkragar som skymtar högst upp. Hänger ni med?

Gissa vad jag ska göra nu? Jo, det är dags att beställa höstens första lökar! Har man en kär kollega med löklista från Botaniska i Göteborg är man förstås inte sen att haka på! Många nya allium står överst på önskelistan. Och det passar kanske ganska bra nu när vädret faktiskt liknar höst mer än försommar? 

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...