fredag 18 maj 2012

Rabatt med kontraster

Vilken härlig dag! Sol prick hela dagen och perfekt trädgårdsväder. Barnen har bestämt sig för att det är sommar och har avverkat årets första nakendopp i badbaljan på gräsmattan. Vi vuxna avstod dock detta, och fortsatte med den nya uteplatsen istället. Nu ikväll ser det ut så här.

Kanterna runt den lilla uteplatsen börjar komma på plats. Tungt är det att lägga storgatsten, men fint blir det!

På ena sidan fanns när vi flyttade in en gammal gjuten betongdamm i mycket dåligt skick. Vi fyllde den med jord och gjorde en stenrabatt däri, men helt nöjd med den blev jag aldrig. Så i våras hyrde vi en bilningsapparat, och maken fick slita hårt innan vi äntligen blev av med den. Och nu ser det ut så här istället. Här har jag skapat en rabatt med rödbladiga växter och gräs. Mischantus 'Silberfeder' och randgräs skapar höjd och struktur. Längst bak vid granen växer höstsilverax 'Brunette', framför dem kärleksört 'Matrona' och så rödbladig alunrot. Alla växter utom randgräset fanns i trädgården sedan tidigare, och fick flytta ihop här tidigare i våras. Nu när de vuxit till sig inför sommaren syns det att kontrasterna i färg och form och de rödaktiga tonerna blir riktigt fina tillsammans.

Själva uteplatsen kommer alltså att kantas av storgatsten. Först tänkte vi att även gångarna skulle vara stenkantade, men efter att ha funderat och konsulterat er bloggläsare blev det rostig plåtkant istället. Det var inte lätt att hitta sådana för ett vettigt pris, och vi har försökt ta in offerter från minst ett par stycken tämligen ointresserade plåtslagare. Till sist hittade vi fina och inte jättedyra på Vellinge trävaror som vi slog till på. Några ordentliga sommarregn och de kommer att rosta hur fint som helst. Imorgon ska de på plats!

Och så blommar liljekonvaljerna i skuggrabatten! Doften har svävat runt oss hela dagen medan vi har grävt. Då mår man bra.Imorgon hoppas vi få alla kanter klara så att vi kan börja skotta bärlager och singel. Hoppas att vädergudarna är på vår sida imorgon också, för här ska köras padda så det ryker!

Ha en alldeles underbar fredagskväll!

Kram från

11 kommentarer:

 1. Mina liljekonvaljer blommar inte ännu men de är på gång så sakteliga. Står i norrläge och är alltid sena. Idag kunde jag dock sätta fingret på vad buskpionen har för doft. Den doftar som liljekonvalj faktiskt!

  De där kanterna av plåt kommer bli hur snygga som helst. Vi skulle behöva sådana på ett ställe.

  Här har också varit bättre väder idag.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Härligt trädgårdgöra ni haft, och fint blir det! Stenkanter är vackert, här har jag tegelstenar som kant runt de flesta rabatterna.
  Det blir säkert väldigt vackert hos er! Vilken härlig dag vi haft!
  Lena

  SvaraRadera
 3. Så fint det kommer att bli! Och vilken vacker rabatt! Det är verkligen konstraster både i färg och bladstruktur i den!
  Ha en skön helg!
  Ullis

  SvaraRadera
 4. det är så snyggt med gatstenskanterna.
  Plåtkanternas pris är jag lite nyfiken på....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 5. Oj oj oj så mycket jobb, men det kommer att bli toppenfint. Underbart när barnen har riktig sommar redan, kram Katta

  SvaraRadera
 6. Heja er! Vad ni sliter! Men mycket snyggt blir det!
  Hoppas att vädret är på er sida resten av helgen!
  Kram Linda

  SvaraRadera
 7. Visst är det svårt att hitta plåtkanter till vettigt prisa! Men skam den som ger sig:-) ser så snyggt ut, jag är imponerad av er ork.
  Ha det bäst!
  Öland hälsar,
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Så fint det blir! Storgatsten är snyggt. Har en rabattkant i trä som är helt murken. Tänkte byta ut den mot en kant i storgatsten. När jag får tid... :-)

  /Mia

  SvaraRadera
 9. Ser fantastiskt ut, vad ni kämpar på! Får man fråga vad plåtkanterna kommer ifrån å vad de kostade? Jättesvårt att hitta både snygga å prisvärda.
  Tack för en jättefin blogg!
  / Ann-Sofie

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...