onsdag 16 maj 2012

Ogräs från helvetet - vilket är egentligen värst?

Minns ni inlägget häromveckan om den mystiska fripassageraren som dök upp bland mina frösådda jättevallmoplantor? Jag fick många svar om vad det kunde vara, och igår damp det in en eftersläntrande kommentar från en anonym bloggläsare som löd så här:

"STOP! SLUTA GENAST! Släng den hemska växten i soptunnan INTE KOMPOSTEN. Förlåt, att jag skriker, men växten är ett ogräs vid namn strandfräne aka rorippa sylvestris. Nässla, kirskål och maskros är rena lyckan jämfört med den här. Seriously. Sprider sig både med rötter, frön och stamdelar. Tro mig och bli av med den!"Oj, gissa om jag fick bråttom att förpassa den till soptunnan! Efter att ha tagit nya bilder av den förstås, man är väl trädgårdsbloggare? ;) Tänkte på detta sätt passa på att varna andra för denna ondskefulla växt och passa på att tacka den anonyma hjälten som hjälpte mig undvika att på eget bevåg plantera in något som jag sedan skulle fått ångra bittert. Själv måste jag säga att jag aldrig ens hört talas om den? Hu, vilken skräckis detta hade kunnat bli! Alltså: VARNING för strandfräne! Så här ser blomman ut i närbild, tack och lov att den inte hann gå i frö...På tal om ogräs tänkte jag visa de garanterat mest oönskade växterna som finns i min trädgård. Här är mina tre-i-topp hatogräs.

1. Kirskål
Say no more... Här hade vi den i hela nedre delen av trädgården där den växte frodig som en djungel. En hel del försvann när vi grävde ur ordentligt för vår nya garageuppfart. Resten planterade vi gräs över och håller sakta men säkert på att utrota med gräsklipparen. Men inne hos grannen, där frodas det! Kirskålen sticker ständigt fram genom plankets spjälor och jag försöker hålla efter så gott det nu går. Ett evighetsjobb som aldrig tar slut...

2. Snårvinda
Ett riktigt hatobjekt som finns i min solrabatt. Bladen måste plockas bort successivt under hela sommaren, annars slingrar den snabbt iväg och trasslar ihop alla perenner till ett enda surr och kväver allt i sin väg. Riktigt jobbig växt som tydligen har flera meter djupa rotsystem och därmed känns omöjlig att ens försöka utrota. Suck!

3. Knölklocka

Värst av dem alla enligt mig. Naiv som jag var när vi flyttade hit gladde jag mig åt "någon sorts blåklocka" som växte i rabatten. När vi på våren efter vår första sommar skulle gräva i samma rabatt hojtade jag glatt till maken att jag funnit något som såg ut som små vita morötter överallt. Ja, ni inser ju själva vad som hände sedan. Eftersom varje liten rotbit ger upphov till nya plantor hade jag genom mitt grävande sett till att sprida detta helvetiska ogräs över en mycket större yta. De perenner jag planterade där hade inte en chans utan blev fullständigt kvävda av knölklockorna. Det blev till att gräva upp hela rabatten, byta jord och lägga marktäckduk i botten. Visst kan man tycka att blommorna är fina, men tyvärr - efter allt dubbelt grävarbete hatar jag den lite för mycket för att kunna säga något som helst positivt om denna växt.

Alla ogräsbilder lånade från Den virtuella floran.

Ja, dessa är alltså mina tre besvärligaste ogräs. Det kunde alltså blivit ett fjärde monster som flyttade in, men tack och lov vilar den förhatliga plantan nu förhoppningsvis i magen på sopbilen. Så vik hädan strandfräne!

Lite nyfiken är jag nu på vilka ogräs som är värst enligt mina läsare? För att ta reda på det har jag gjort en liten omröstning längst upp till höger i bloggen. Så tyck till, ni har en vecka på er att svara. Hittar ni inte ert värsta hatobjekt bland alternativen där så skriv gärna en kommentar på detta inlägg och berätta. Inte för att jag tycker att ogräs är så kul, utan mest för att vi tillsammans kan göra varandra uppmärksamma på vad som till varje pris bör undvikas.

Ha nu en skön "fredagskväll". Här blir det vin, film och smågodis!

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...